ALERGIA RESPIRATORIE ( RINITA ALERGICĂ ȘI ASTMUL BRONȘIC) 1

” Vă puneți întrebările potrivite? Pentru că numai așa pot apare răspunsurile ce construiesc sănătatea.”

ALERGIA RESPIRATORIE ( RINITA ALERGICĂ ȘI ASTMUL BRONȘIC) 1

ALERGIA RESPIRATORIE ( RINITA ALERGICĂ ȘI ASTMUL BRONȘIC) 1

cabinet-pediatrie-dr-bodea-05

Termenii folosiți: Wheezing recurent/ rinită alergică/astm bronșic infantil.

Prin convenție internațională s-a stabilit că putem vorbi cu adevărat de astm bronșic numai după vârsta de 6-7 ani. Până atunci considerăm că copilul are o hiperreactivitate bronșică –  adică o iritabilitate a căilor respiratorii, declanșată de diferiți factori favorizanți, pe un teren alergic înnăscut sau moștenit genetic. Rezultă o denumire cu iz american: ”wheezing recurent”. E, categoric , o chestie importantă, ce nu ține numai de terminologie, ci implică și o abordare medicală diferită.

Întrebări părintești firești:

”De ce ” înainte” nu existau atâtea alergii respiratorii deși polenul și praful erau mult mai răspândite, oamenii trăiau mai mult afară, în natură, vegetația era mult mai răspândită și totuși nu erau atâtea alergii?

Răspuns:

  • ”Pentru că, odată cu poluarea atmosferică, polenurile și praful și-au schimbat toxicitatea și au devenit mult mai nocive pentru plămân, prin depunerea particulelor poluante pe suprafața lor”.
  • ”Pentru că izolăm tot mai mult casele noastre și implicit crește numărul de substanțe cu potențial alergen /cm cub de aer respirat”

 

  • ” Pentru că trăim în spații artificiale, cu aer condiționat, iar copiii noștri dezvoltă mai greu toleranță la provocările din mediul natural”

 

Evaluarea:

Când ne punem problema declanșării investigațiilor pentru alergie respiratorie ( rinită alergică/ wheezing recurent/ astm bronșic infantil ):

    • Dacă apar mai mult de 3 bronșiolite/sezon. Bronșiolitele repetate și laringitele urâte ce necesită adresare la UPU sau chiar internare în spital – sunt semne alarmante.
    • Tusea la efort, nocturnă, care persistă mai mult de 3-4 săptămâni, aparent fără motiv; oboseala nejustificată la efort.
    • Copii care ”răcesc” fără febră, frecvent, cu tuse persistentă,aparent fără motiv.
    • 40% din copiii cu rinoadenoidită cronică (adică polipi) asociază rinită alergică.
    • Toți copiii cu infecții respiratorii frecvente și otite repetate trebuie investigați alergologic.
    • Infecțiile respiratorii repetate, la vârstă mică, prost tratate, pe un teren genetic predispozant, influențează direct declanșarea astmului bronșic.
    • Orice copil cu astm bronșic are și o componentă de rinită alergică și invers, în orice rinită alergică există și un grad de afectare bronșică.

 

Mesajul meu:

Dacă recunoașteți una sau mai multe din aceste situații medicale descrise se întâlnesc la copilul vostru apelați pediatrul, chiar și din proprie inițiativă.

 

Obligatoriu de știut la copilul cu wheezing recurent/ astm bronșic:

1. Recunoașterea factorilor declanșatori: în primul rând mucegaiul (igrasia) și praful de casă. Apoi ceilalți: fum de țigară, gândaci de bucătărie, puf, lână, blană naturală,substanțe puternic mirositoare, etc…

2. Recunoașterea crizei: tusea și șuieratul caracteristic, efortul respirator de scoatere a aerului din plămâni care duce la geamăt și poziție de favorizare a expirului, fața tipică de copil obosit, cu cearcăne și paloare, ușor transpirat , care varsă de la tuse și refuză alimentația….

3. Prevenirea agravării crizei presupune un protocol medical de acțiune acasă, stabilit prealabil cu pediatrul care supraveghează copilul, și anume: recunoașterea wheezingului specific ( criza), administrarea rapidă și precoce a tratamentului specific acasă, încă de la primele semne, prezentarea cât mai rapidă la specialist, recunoașterea semnelor de agravare( tuse sufocantă, insuficiența respiratorie, efortul respirator cu cianoză, vărsăturile, geamătul, alterarea stării generale, poziția caracteristică care ușurează expirul). SCOPUL: evitarea, pe cât posibil, a internării în spital.

Mesajul meu:

 Eroarea cea mai mare este să lași un copil cu astm bronșic sau rinită alergică netratat corespunzător sau nemonitorizat în timp!

Ce înseamnă asta?! Înseamnă, din punctul meu de vedere – ca pediatru ce mă ocup cu asta de peste 15 ani – să mă întâlnesc cu părinții măcar o dată pe lună, chiar dacă copilul nu are manifestări și să supraveghez medical tot ce poate fi interpretat ca semnal de alarmă. Înseamnă să modulez tratamentul lunar, funcție de răspunsul  la terapie și de controlul asupra bolii, în general.

Va urma

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-12-oct-2017

CE MAI E NOU ÎN INFECȚIA CU HELICOBACTER PYLORI LA COPIL

Data publicarii: 2019-10-10 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-01

GREȘELI ÎN ABORDAREA INFECȚIILOR RESPIRATORII LA COPIL

Data publicarii: 2018-12-02 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-nov-18

DUREREA ABDOMINALĂ FĂRĂ CAUZĂ APARENTĂ

Data publicarii: 2018-11-07 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii