ALIMENTAȚIA LA SÂN

”Inima părinților și laptele mamei nu se pot înlocui niciodată”

ALIMENTAȚIA LA SÂN

ALIMENTAȚIA LA SÂN

educatie-medicala-pediatru-sibiu-23

Dragi părinți, mame care alăptează, dar și tătici preocupați de sănătatea și confortul bebelușului vostru sugar! M-am gândit mult dacă să descriu pentru voi, procesul de alăptare, cu toate aspectele lui, în format organizat și științific sau să dau o notă amuzant informativă și ușor digerabilă, subiectului.

M-am hotărât pentru știință! De ce? Pentru că contează  ”al naibii” de mult să știți totul despre asta. În mod organizat și științífic!  Startul copilului vostru în viață depinde, acum, de ceea ce mănâncă și de cât  timp doarme. Toate celelalte vin după…

Deci, să începem!

DEFINIREA TERMENILOR :

  • Alăptat: alimentație cu lapte de mamă ( la sân)
  • Alimentație naturală: alimentație exclusiv cu lapte de mamă
  • Alimentație artificială: alimentație exclusiv cu alt preparat de lapte, cu excepția laptelui de mamă
  • Alimentație mixtă: alimentație cu lapte de mamă, alternativ cu un preparat de lapte praf.

 

  • Ablactat: întreruperea definitivă a alimentației la sân (înțărcat).

Actul instinctiv și fiziologic al alăptării materne oferă avantaje pentru toată lumea implicată în creșterea sugarului.

Avantaje pentru copil:

Laptele de mamă, prin compoziția lui, are absolut tot ce-i trebuie sugarului sănătos în primele 6 luni de viață. Este alimentul total!

  • Colostrul, primul lapte! – adică secreția lactată din primele 4-10 zile de viață are compoziție chimică și aspect diferite față de laptele matur de femeie, cu care este înlocuit treptat, din ziua 10-14. Colostrul conține corpusculi coloidali care ajută la absorbția principiilor nutritive( lipide, proteine, glucide) în intestinul imatur al noului-născut; conține mai multe proteine și anticorpi/ mai puține enzime/ de 3 ori mai multe calorii față de laptele de mamă matur. Toate acestea slujesc ca ajutor și răspund nevoilor de adaptare la viața extrauterină.
  • Este un ”lapte viu”, care-și schimbă compoziția în cursul aceleiași ședințe de alăptat: la început e gros și ține de foame, apoi se subțiază pentru a potoli setea – lucru pe care nici un alt lapte nu-l poate asigura.
  • Este încălzit la temperatura corpului, steril, adaptat să țină și de foame și de sete în condiții obișnuite de temperatură, vara și iarna.
  • nutrițional: are compoziție perfect adaptată nevoilor de creștere și dezvoltare; risc mai mic pentru: obezitate, boli alergice .
  • imunologic: conține anticorpi, deci previne îmbolnăvirile acute, care vor fi mai rare și mai ușoare.
  • psihologic: ajută la dezvoltarea creierului și a inteligenței emoționale. Să nu uităm de plăcerea nemaipomenită a bebelușului de a sta în brațele mamei lui și a suge lapte dulce și cald, care îl ajută să crească!

Aceste avantaje nu pot fi înlocuite de nici un preparat dietetic sau de cele mai perfecte mijloace de îngrijire a copilului.

Avantaje și pentru mamă și familie:

  • Este o metodă comodă, ieftină și livrată prompt, în condiții ideale de igienă și sterilizare!
  • Pentru mamă, din punct de vedere hormonal, secreția lactată stimulează revenirea la normal atât a uterului cât și a tuturor celorlalte componente organice care au participat la dezvoltarea sarcinii și la actul laborios al nașterii. Cu alte cuvinte slăbiți și vă reveniți mai repede dacă alăptați ( actul alăptării consumă în medie 750 cal/zi).
  • Are efect contraceptiv, întârzie o noua ovulație – spațiază sarcinile. Scade riscul de cancer la sân și mastoză fibrochistică.
  • Hormonul prolactina ( eliberat în timpul suptului) are efecte calmante asupra mamei, la care riscul de depresie postnatală este foarte mare.
  • Oferă posibilitatea unui moment de odihnă binecuvântată în agitația zilei și prilejul unei apropieri emoționale foarte intime cu copilul vostru. Chiar dacă el se agită la sân, chiar dacă nu suge bine, chiar dacă adoarme, chiar dacă masa durează prea mult  și cineva zice că nu e bine…Ba e bine! Savurați momentul, Doamnelor!

MESAJUL MEU:

Cele de mai sus sunt avantajele practice,  pentru trup. Dar mesajul meu de mamă, care își aduce perfect aminte de momentul când mi-am pus copilul la sân, este că alăptarea copilului vostru nou-născut este ceva ce nu se poate descrie în cuvinte și nu seamănă cu nimic din ce ați trăit până acum. Este o duioșie inefabilă și o împlinire de natură spirituală, dincolo de orice explicație.

Următorul articol este despre: ” Cum să asigurăm o bună lactație”

Vă aștept cu drag!

 

Articole similare

educatie-medicala-pediatru-sibiu-16

COLICILE ABDOMINALE

Data publicarii: 2023-09-04 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
foto-copii-pediatrie-sibiu-19

NOUTĂȚI ÎN DIVERSIFICAREA ALIMENTAȚIEI LA SUGAR

Data publicarii: 2021-03-11 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
educatie-medicala-pediatru-sibiu-10

CU BEBE LA ”Spa”. MASAJUL

Data publicarii: 2018-03-13 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
poza-19-oct-2017

CU BEBE LA ”Spa” BAIA GENERALĂ

Data publicarii: 2018-02-19 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii