ASLO – ACEASTĂ ANALIZĂ ”DE SPERIAT”

” Noi nu tratăm analize și hârtii! Noi tratăm copii!”

ASLO – ACEASTĂ ANALIZĂ ”DE SPERIAT”

ASLO - ACEASTĂ ANALIZĂ ”DE SPERIAT”!

poza-13-oct-2017

Dacă întrebi o persoană neavizată sau care nu este de specialitate medicală: ” Ce este ASLO?” nu va ști exact ce să-ți răspundă. Dar, odată efectuată analiza și constatată o valoare ASLO crescută, toți părinții intră în panică. De ce? Fiindcă toți știu că e periculos: ”Poate să apară reumatism cu afectare cardiacă și renală”… Oare e adevărat? Chiar așa să fie? Cât de mare e riscul? Cât de semnificativă e analiza asta? Sunt întrebări firești la care voi încerca în continuare să răspund.

ASLO – definiție completă:

La toți pacienții infectați cu orice tip de streptococ ( A,B,C,D) apare în organism o reacție de apărare imună, prin secreție de anticorpi specifici față de antigenul microbian, numit streptolizina O. Acești anticorpi specifici se numesc anticorpi antistreptolizina O și depistarea lor se face prin analiza de laborator numită ASLO.

Dintre toți streptococii, doar streptococul beta hemolitic de grup A este cu adevărat patogen și periculos, prin complicațiile pe care le poate da, dacă nu este depistat la timp și tratat corect. Însă mai există și infecția cu celelalte tipuri de streptococ: B,C și D, de care lumea nu prea a auzit și care sunt cel puțin la fel de frecvent întâlnite.  Și acestea pot da valori mărite ale analizei ASLO. Dar acestea sunt patogene (adică nocive pentru organism) doar la nou-născut; în schimb la sugar, copil și adult nu sunt considerate patogene și nu trebuie tratate cu antibiotic. Prezența lor în biomul faringian sau nazal semnifică mai mult o disbioză (adică perturbarea echilibrului florei microbiene locale) sau o insuficiență de anticorpi locali IgA secretorii… Adică altă interpretare, care duce la alt diagnostic și la alt tratament!

Interpretarea analizei:

Titrul ASLO începe să crească la 1 săptămână de la debutul infecției cu streptococ și atinge un maxim în săptămânile 2-4 de evoluție, funcție de reactivitatea persoanei. La noi, în medicina românească, un ASLO cu valori între 150-400UI/ml este considerat normal. În urma unui tratament corect și în absența complicațiilor, titrul ASLO revine la normal la 6-12 luni de la infecție. În Suedia valori de 600 UI la 6 luni, fără alte simptome clinice, nici măcar nu se investighează și, evident, nu se tratează. La 6 luni după o infecție cu streptococ (A,B,C,D) ASLO rămâne mărit la peste 83% din copii. La 1 an de la contactul cu streptococul, 45% din copiii infectați au încă ASLO mărit. La 20% din copiii considerați sănătoși există ASLO mărit, ca semn al unei infecții streptococice, fără nici un fel de consecințe de boală.

Deci, vedeți?! Este o mare greșeală să tratezi ca fiind boală o analiză modificată, ce reflectă în fapt o reacție de apărare  imunitară salutară și normală a organismului.

Situații clinice:

  • Nu orice amigdalită roșie este streptococică!
  • Nu orice amigdalită streptococică dă complicații sistemice în restul organismului: cardită, reumatism, afectare renală, etc.
  • Dacă după o faringită cu Streptococ beta hemolitic de grup A (tratată corect și verificată prin exudat faringian la finele tratamentului antibiotic) copilul e asimptomatic, nici măcar nu e necesară efectuarea ASLO.
  • ASLO crescut nu înseamnă nici reumatism articular acut, nici cardită! Nu reprezintă nici măcar risc crescut! Dacă ASLO e pozitiv la 4-6 săptămâni după o infecție streptococică dovedită se consideră răspuns imunologic activ al organismului, deci o reacție normală.
  • În evaluarea diagnosticului de reumatism articulat acut, ASLO nu este un indicator major, ci unul considerat minor și nespecific. Nu are valoare în stabilirea riscului; nu are valoare de prognostic sau gravitate a bolii. Este doar un indicator că a existat o infecție streptococică împotriva căreia organismul copilului infectat a produs anticorpi. Atât! Altele sunt investigațiile de laborator și imagistice care sunt necesare în caz de suspiciune de complicații!
  • Dacă ASLO e mai mare de 1000UI/ml se poate face o consultație cardiologică cu echocardiogramă, dar ea este mai folositoare părintelui, pentru liniștire, decât ca semn al existenței unui pericol real de complicații pentru copilul său.

N.B.

Metodologia Ministerului Sănătății prevede, din 2015, ce trebuie făcut în colectivități (grădinițe și școli) când avem un caz de infecție dovedită cu Streptococ beta hemolitic de grup A sau stare de purtător sănătos (copil infectat asimptomatic, dar care poate fi contagios și poate da infecția la alți copii), și anume: toți contacții fără manifestări de boală vor fi investigați prin exudat faringian. Însă tratament se va face doar la cei la care s-a dovedit prezența infecției.

Greșeli de interpretare:

  • Este o greșeală efectuarea testului ASLO imediat după tratament, pentru că antibioticele suprimă răspunsul imun și analiza nu este concludentă.
  • ”Tratarea” cu Moldamin a unui ASLO crescut, constatat la analize de laborator făcute întâmplător sau pentru screening, la un copil considerat sănătos (adică fără alte manifestări clinice de boală complicată) reprezintă o greșeală. Procentual, riscul de alergie la moldamin e mult mai mare decât riscul de a face reumatism cu cardită reumatismală sau afectare renală.
  • Tratarea altor tipuri de streptococ (streptococul Pneumoniae, Streptococul B,C,D, streptococul piogenes, etc.), găsite în nas sau în gât, la un exudat faringian de rutină rămâne la latitudinea specialistului pediatru, iar decizia medicală va avea în vedere particularitățile fiecărui caz în parte ( imunitate, reactivitate, boală alergică, polipi, etc)

 

REUMATISMUL ARTICULAR ACUT (RAA)

M-am gândit că ar fi bine să vă descriu în câteva cuvinte RAA, o boală mult mai frecventă în trecut și mult mai rară astăzi, când, datorită posibilității de a depista rapid orice infecție cu streptococ beta hemolitic de grup A și mai ales de a o trata corect, riscul acestor complicații și boli severe a scăzut dramatic.

RAA este o boală inflamatorie a țesutului conjunctiv, cronică și recidivantă. Ea apare la 2-3 săptămâni de la o infecție cu streptococ beta hemolitic de grup A. Se manifestă prin artrită la articulațiile mari ale membrelor superioare și inferioare, febră, eventual afectare cardiacă și sau renală. Evoluția este în pusee, fiecare puseu agravând boala și lăsând sechele.

E produsă de o reacție imunologică particulară și aberantă( reacție imună autoindusă) prin care proprii anticorpi atacă simultan atât microbul cât și propriul țesut conjunctiv articular și de la nivelul mușchiului cardiac, producând la fiecare puseu leziuni ireversibile la inimă, rinichi, articulații. Există întotdeauna o predispoziție genetică ce favorizează boala.

Dintre toți copiii care fac infecții streptococice doar 1-3% dezvoltă RAA. Dintre aceștia mai puțin de 20% fac complicații de tipul carditei reumatismale sau glomerulonefritei poststreptococice. Deci, vedeți, e vorba de un procent extrem de scăzut de risc real de complicații!

Tratamentul cu Moldamin se recomandă doar celor care au reumatism articular acut complicat cu cardită reumatismală și care, pe fondul bolii de bază, au risc crescut de infecție streptococică.

Mesajul meu:

Sper că am reușit să fac puțină ”lumină” în neguroasa și insuficient lămurita problemă a interpretării analizei ASLO. Sper că v-am adus informație utilă care să ne ajute nouă tuturor, medici pediatri și părinți, să evităm greșelile de interpretare, îngrijorările inutile și excesele de tratament care pot aduce prejudicii importante sănătății copiiilor noștri!

Cu drag,

Articole similare

poza-15-mai-2016

NE VACCINĂM COPILUL ANTIGRIPAL? DA sau NU?!

Data publicarii: 2020-10-25 Publicat in Categorie: Opiniile unui pediatru
cabinet-pediatrie-18

HALOTERAPIA ÎN PEDIATRIE

Data publicarii: 2020-02-20 Publicat in Categorie: Opiniile unui pediatru

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii