ATITUDINEA PĂRINȚILOR CU COPIL ALERGIC1

Despre alergie, mai altfel...

ATITUDINEA PĂRINȚILOR CU COPIL ALERGIC1

ATITUDINEA PĂRINȚILOR CU COPIL ATOPIC 1

pediatrie-04

 

  ”Ce trebuie să fac eu, ca părinte? Ce măsuri să iau? Unde mă adresez? Când e urgență? Cum îmi protejez copilul de alergie?”

Prima condiție:

Atitudinea părinților cu copil alergic trebuie să fie una de protecție în raport cu factorii declanșatori știuți sau posibili:

    • Asigurați un regim de viață curat și cât mai purificat (evitarea aeroalergenilor reprezentați de praf,fum țigară,polen, păsări și animale de casă, substanțele volatile din ambient și ce introduceți în aparatele de aerosoli);
    • Asigurați o alimentație sănătoasă și evitați factorii alimentari declanșatori;
    • Protejați, pe cât posibil copilul mic de contactul infectant și urmăriți tratarea corectă a tuturor infecțiilor, în perioada copilăriei.
    • Cunoașterea unor măsuri elementare de prim ajutor în caz de alergie acută cu evoluție rapid severă ( ex.:înțepătură de insectă) vă va ajuta întotdeauna în situații limită

             ………..

Ancheta părinților:

Părintele este factorul cel mai important în această boală. Părintele trebuie să facă două lucruri:

  1.   să observe, în cunoștință de cauză, semnele alergiei ( unii vin cu poze, filmulețe, descrieri – minunată idee!). Ce trebuie să observăm: tuse prelungită, obstrucție nazală prelungită, prea multe laringite cu răgușeală care nu mai trece,colici abdominale întârziate față de vârsta normală, transpirații nefiresc de abundente și dese, oboseală, ceacăne, tranzitul intestinal, pielea și modificările ei.
  2. să vină la control pediatric periodic,pentru tratament profilactic, chiar cu copilul aparent sănătos. Atunci modulăm dozele de medicament/experimentăm reintroducerea unor alimente, renunțarea la anumite restricții/purificăm/întărim imunitatea/prevenim și, nu în ultimul rând, explicăm.

Ce trebuie să știe un părinte cu copil alegic?

  • Trebuie să știe ce are? NU! Trebuie să pună singur un diagnostic? NU! Trebuie să-i dea un tratament din proprie inițiativă?Greșit!

 

  • DA! Trebuie să recunoască semnele și să stabilească frecvența lor în timp.

 

  • DA! Trebuie să facă legătura cu factorii posibil declanșatori cu care copilul lor a venit în contact – ancheta atopică (”Când a apărut?” ”Ce-a mâncat în ultimile 12-24 ore maxim?”… Ce-a ”respirat?”…”Cu ce a venit pielea în contact?” ). ATÂT! Restul se stabilește în conversația medicală cu specialistul pediatru.

 

  • DA! Trebuie să știe ce factori declanșează eventuale alergii, de orice fel, la membrii familiei ( istoricul alergic familial).

 

  • DA! Este o boală cronică, ce necesită abordare specializată, pe termen lung. Drept urmare trebuie bine chibzuit ”Ce dăm?” ( că sunt destule medicamente și nu orice se potrivește la oricine);”Cât dăm?” De obicei, când se dau din proprie inițiativă sau de către nespecialiști, medicamentele se dau subdozat, după prospect și atunci nu obținem efectul maxim scontat;” Cât timp dăm?” Prea des se aleg antialergice cu efect cronic pentru manifestări acute și invers. ”La cine dăm?” Evaluarea corectă a stării copilului și gravității bolii (nu dăm medicamente pe termen prea lung pentru forme ușoare de boală). ”De ce dăm?”.

 

  • DA! Trebuie să știm să recunoaștem când alergia copilului se transformă într-o urgență medicală?! Riscurile de agravare se stabilesc împreună cu specialistul, pentru fiecare episod de boală, pentru fiecare copil în parte. Normal!!!

Care sunt dușmanii succesului într-o boală alergică?

Ignoranța: ” Dacă nu știu, nu recunosc. Dacă nu recunosc, nu acționez și se agravează/cronicizează”… Lipsa de perseverență: sunt tratamente de lungă durată, diete de excludere ce necesită efort de convingere și supraveghere a ce mănâncă copilul, necesită prezentări periodice la pediatru, chiar cu copilul aparent sănătos...Neglijența: diagnostic fără dovezi, tratamente prost recomandate, nerespectate, terapia ”după ureche”.

 

Alergia este cea mai frecventă boală în lumea așa-zis dezvoltată și civilizată., dar poluată; bogată în hrană, dar situată prea departe vis a vis de resursele proaspete, de ”hrană vie”; prea complexă și prea diversă în meniuri; prea tehnologizată și artificială; prea abundentă în informații și soluții de vindecare…

Va urma

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-12-oct-2017

CE MAI E NOU ÎN INFECȚIA CU HELICOBACTER PYLORI LA COPIL

Data publicarii: 2019-10-10 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-01

GREȘELI ÎN ABORDAREA INFECȚIILOR RESPIRATORII LA COPIL

Data publicarii: 2018-12-02 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-nov-18

DUREREA ABDOMINALĂ FĂRĂ CAUZĂ APARENTĂ

Data publicarii: 2018-11-07 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii