ATITUDINEA PĂRINȚILOR CU COPIL ALERGIC 2

”De ce nu tratăm copilul cu alergie, singuri? Chiar dacă episodul acut s-a rezolvat cu antialergicul pe care i l-am administrat?!”

ATITUDINEA PĂRINȚILOR CU COPIL ALERGIC 2

ATITUDINEA PĂRINȚILOR CU COPIL ATOPIC 2

pediatrie-04

De ce nu tratăm copilul cu alergie, singuri? Chiar dacă episodul acut s-a rezolvat cu antialergicul pe care i l-am administrat?!

  • Pentru că e o afecțiune cronică, ”de drum lung” care necesită pe lângă antialergic, o serie de măsuri generale de protecție împotriva factorilor favorizanți, măsuri de conduită alimentară, de igienă corporală specială, de suplimente și vitamine pentru întărirea sistemului imun, specifice pentru ameliorarea bolii.

 

  • Pentru că este o afecțiune extrem de personalizată cu manifestări caracteristice fiecărui copil în parte.

 

  • Pentru că este o boală foarte capricioasă care trece ușor dintr-o formă în alta, în diferite momente ale copilăriei. Există asocieri de factori care determină o singură manifestare clinică și sunt greu de recunoscut și tratat, uneori chiar și de către specialist. Aveți categoric nevoie de ajutor experimentat în această afecțiune.

 

  • Pentru că necesită tratament cronic, care trebuie bine chibzuit vizavi de durată, reacții secundare, de raportul beneficii/riscuri, de impactul asupra creșterii și dezvoltării copilului.

……………..

Ce întreabă doctorul?

În episodul acut:

”Ce-a mâncat?”…”Ce-a respirat?”…” Ce-a atins?”( cu ce a venit pielea în contact)”

La control:

” Ce simptome de alergie a manifestat în intervalul dintre controale?” toleranța la tratament și chestionarul pentru calitatea vieții .Alergia nu este o boală statică. Urmărim controlul bolii.

Scopul analizei este de a face legătura dintre cauză și efect , adică între terenul alergic al copilului și factorii declanșatori; între durata și intensitatea simptomelor, care anunță gravitatea bolii. Pentru că decizia de a începe tratamentul cronic ține mai mult de frecvența și recurența simptomelor decât de alte argumente și ea aparține integral medicului specialist pediatru.

 

De ce să apelați la pediatru cu copilul alergic?

  • În toate țările civilizate copilul cu alergie este urmărit și monitorizat de către specialistul pediatru.
  • Există un consens medical general, concretizat în protocoale de diagnostic și tratament, valabile și general acceptate de toate Societățile de Pediatrie. Menționez că dispunem de toate informațiile diagnostice și de tratament valabile internațional.
  • În România există posibilitatea urmăririi și tratării corespunzătoare, moderne, a acestei afecțiuni, cu toate formele ei, printr-un program al CNAS și Ministerului Sănătății, gestionat de specialistul pediatru.
  • Consultul interspecialități pediatrie- orl-alergologie- dermatologie este obligatoriu.
  • Circuitul corect al copilului atopic:medic familie-pediatru specialist-analize de evaluare-alergolog-pediatru care stabilește diagnosticul pozitiv de boală/de formă clinică/ de gravitate… informarea detailată a părinților și a tuturor celor care participă la îngrijirea copilului cu atopie; foarte importantă pentru controlul bolii este comunicarea între toți cei implicați… stabilește tratamentul cronic…luarea în evidență și asigurarea controalele gratuite periodic, după cum stabilește pediatrul pentru urmărirea evoluției în timp sub tratament și nuanțarea acestuia după caz.
  • Boala alergică are manifestări specifice pe etape de vârstă: particularități ale bolii, terapii mai nuanțate, regim de viață și alimentație diferit, factori declanșatori specifici și îmbolnăviri specifice.
  • Copilul cu alergie ușoară, intermitentă, trebuie tratat ca un copil ce are o sensibilitate, o predispoziție spre boală. El trebuie investigat medical, supravegheat și monitorizat atent; el răspunde foarte bine la măsuri mai blânde de tratament.

 

 

 

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-12-oct-2017

CE MAI E NOU ÎN INFECȚIA CU HELICOBACTER PYLORI LA COPIL

Data publicarii: 2019-10-10 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-01

GREȘELI ÎN ABORDAREA INFECȚIILOR RESPIRATORII LA COPIL

Data publicarii: 2018-12-02 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-nov-18

DUREREA ABDOMINALĂ FĂRĂ CAUZĂ APARENTĂ

Data publicarii: 2018-11-07 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii