CARACTERISTICILE GENERALE ALE ALERGIILOR

 ” Copilul tău este o bijuterie desăvârșită, care nu vine niciodată în ambalajul perfect”.

CARACTERISTICILE GENERALE ALE ALERGIILOR

CARACTERISTICILE GENERALE ALE ALERGIILOR

pediatrie-04

Contextul:

  • Cunosc copii, tușitori cronici, tratați ”din greu” cu antibiotice.
  • Cunosc copii, operați de polipi, în context de rinită alergică, fără nici o încercare de tratament conservativ medical, la pediatru.
  • Cunosc copii cu diaree cronică sau cu constipație , cu tulburări de creștere, la care nu s-a investigat temeinic aspectul de atopie.
  • Cunosc copii tratați pentru alergii de piele, care au de fapt afecțiuni digestive cronice, prin alt mecanism decât alergia (”enteropatie dermatogenică”). La aceștia, o dermatită poate sugera, de fapt , o suferință digestivă.

 

.………..

Prezentare de caz:

Astăzi a venit la mine, la consultație, o mămică cu fetița ei de trei ani. Copil aparent sănătos! Din primăvară tușește. De astă toamnă, de când a dat-o la grădiniță, e tot răcită și cu nasul înfundat . Nu poate să respire bine… Slăbuță, cu cearcăne. Acum, tușește și noaptea. N-are febră: ” Nu prea face febră când răcește”. Mama n-are încredere în doctori. A fost la 3. A întrerupt de două ori tratamentul recomandat.I s-a părut că nu-și face efectul. Nu-mi acordă nici mie, încrederea ei. E îngrijorată și sătulă. Știe că nu mai e cazul de dat naturiste și homeopate; n-au funcționat. Copilul nu mai vrea aerosoli: ” Nu-i mai suportă!”.

SAU… înlocuiți tusea fetiței cu: ” Are erupții pe piele care nu-i mai trec. Nu mai știu ce să-i dau să mănânce. Orice îi dau declanșează un nou val de erupție. E neliniștită, se scarpină într-una și nu doarme bine” …. Ăsta-i contextul obișnuit la consultația inițială.

……..

Primele întrebări, de bun simț, sunt: ”De unde această recrudescență a alergiilor pe plan mondial? Și, mai ales, la copii din ce în ce mai mici? La copii ai căror bunici și părinți nu au suferit niciodată de vreo formă de alergie? De unde?

Răspuns: ” De la prea multe provocări! La un copil cu un teren sensibil înnăscut”.

Explicație:

În principiu, organismul are minunata capacitate de a elimina cea mai mare parte din toxinele cu care vine zilnic în contact; dar acum sunt tot mai multe toxine! Care vin la ”gurile de intrare” în organism: digestivă, piele, nări (respirator), ochi, etc.  Organismul nu mai poate face față în neutralizarea și eliminarea lor.

Și aspectul cel mai important: toate formele de boală alergică au un numitor comun și anume predispoziția spre alergie, care se transmite genetic – adică te naști cu ea și o porți ca o sensibilitate întreaga viață; pe principiul : ”O dată alergic, toată viața alergic”.

 

Alergiile – vedere de ansamblu. Ce sunt ele?

  • Alergiile sunt reacții modificate și exagerate ale imunității, la numiți factori din mediu, pe care-i identifică drept inamici și la care reacționează prin alergie; la aceiași factori din mediu, pe care un alt individ, fără sensibilitate alergică, îi tolerează perfect.
  • Reacțiile declanșează un ansamblu de simptome și manifestări clinice specifice care se includ în mai multe forme de boală: rinita alergică, astmul bronșic, dermatita atopică și urticariile alergice, alergia alimentară, conjunctivita alergică – sunt doar cele mai frecvente.

Forme de comportament alergic:

    • Nu înseamnă că, dacă există teren alergic în familie, copilul va dezvolta obligatoriu vreo formă de alergie clinic manifestă. El poate prezenta doar sensibilitate sau episoade aleatorii și autolimitate, fără cronicizare în timp, deci fără impact de perspectivă asupra sănătății copilului.
    • Poate să se manifeste precoce și apoi să dispară pentru toată viața.
    • Poate să treacă de-a lungul timpului, dintr-o formă de alergie în alta.
    • Poate să fie biochimic și imunitar prezentă, dar să nu se manifeste niciodată ca boală.

Manifestările sunt specifice fiecărui copil, reacția la tratament este și ea particulară: într-o anume conjunctură de factori externi, la o anumită vârstă, pe un anume teren imunitar….la unul la nivel respirator, la altul pe piele, pe mucoase(conjunctivita), digestiv, local sau cel mai grav, general (șocul anafilactic).Boala este întotdeauna aceeași, copilul este mereu diferit!

 

Mesajul meu:

Este una dintre puținele boli care se tratează extrem de eficient în prevenție. În stare de sănătate. Așa că vă invit la pediatru, cu copilul alergic, dar actual sănătos, ca să facem prevenția bolii, nu doar primăvara, nu doar după puseele acute care v-au îngrijorat, nu doar cu medicamente antiasmatice și antialergice.

Sfatul specialistului pediatru este esențial în probleme de imunitate, alergie, nutriție, carențe de creștere, tulburări funcționale digestive, mici nereguli și atipii la copilul aparent sănătos și absolut obligatoriu în caz de boală, la copilul de orice vârstă.

 

 

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-12-oct-2017

CE MAI E NOU ÎN INFECȚIA CU HELICOBACTER PYLORI LA COPIL

Data publicarii: 2019-10-10 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-01

GREȘELI ÎN ABORDAREA INFECȚIILOR RESPIRATORII LA COPIL

Data publicarii: 2018-12-02 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-nov-18

DUREREA ABDOMINALĂ FĂRĂ CAUZĂ APARENTĂ

Data publicarii: 2018-11-07 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii