CE ”DAU” PĂRINȚII FĂRĂ SFAT MEDICAL 2

Opiniile și premisele greșite nasc ”bad medicine”!

CE ”DAU” PĂRINȚII FĂRĂ SFAT MEDICAL 2

VITAMINELE ȘI MINERALELE, ”BIJUTERIILE NATURII” 2

poza-10-mai-2016

Pentru ce dau părinții vitamine la copilul sănătos?

Pentru imunitate, ca să-i crească rezistența la răceli.” …”Pentru îngrășare, că-i cam slăbuț.”…”Pentru apetit,că nu prea mănâncă.”… Pentru că așa trebuie, din când în când să-i dau vitamine, ca să fie sănătos și să crească bine.”…”Pentru că-i cam palid.”…”Pentru că tocmai a fost bolnav.”.

Suplimentele de vitamine nu constituie un panaceu universal pentru o bună stare de sănătate a copilului tău! Falsele motive pentru care administrați vitamine și minerale copilului vostru, pot reprezenta un pericol pentru sănătatea lui.

Vă enumăr doar câteva aspecte:

  • ”Vitaminele cresc imunitatea?!”...RĂSPUNS:” Nu! Asigură doar sănătatea organismului în general, care, indirect, alături de profilul genetic, alimentație și îngrijire, mențin o bună rezistență a organismului copilului vostru la boli”.
  • Preparatele de calciu nu cresc, nici ele, imunitatea! Întreb părinții: ”Ce i-ați dat ?”…” I-am dat calciu și vitamine pentru imunitate!” Fals! Ele au rol de reglare a metabolismului, de fortifiere, de acoperire a necesităților sau lipsurilor, dar nu cresc în mod direct rezistența organismului la infecții. Majoritatea au rol catalizator a unor procese metabolice, hormonale, neuroendocrine care asigură buna funcționare a întregului organism, dar nu stimulează direct imunitatea.
  • Copilul vostru, bine îngrijit și bine hrănit, poate fi frecvent bolnav, cu răceli sau alte forme respiratorii virale și bacteriene, dar să nu aibă deficit de vitamine sau minerale, să nu aibă rahitism sau anemie.
  • Copilul vostru poate fi slab, cu aversiune pentru diferite alimente așa zis ” esențiale” ( carne, legume sau fructe), cu un apetit mai capricios și totuși să nu aibă carențe vitamino-minerale.
  • În extrema cealaltă, copilul poate fi obez dar cu mari carențe, cu imunodeficiență, lipsă de fier, calciu sau vitamină D și, din păcate, pe acest tip de copil nu-l investighează nimeni și nu-i rezolvă carențele, pe motiv că… e obez.
  • Sunt copii cu apetit capricios care primesc mereu complexe de vitamine și minerale ”de susținere” …Greșit! Apetitul nu este un marker al unor lipsuri ci, mai ales la copii, ține mai mult de un comportament psihologic particular față de hrănire.
  • ”Crește fierul inteligența?”…RĂSPUNS: ”NU! Nu se dau vitamine și minerale pentru stimularea inteligenței sau creșterea randamentului la învățare la copilul sănătos, care n-are carențe”. Se vehiculează rolul fierului și al complexului B în dezvoltarea psihoemoțională și în învățare. E adevărat că anemia cronică, mai ales la vârste foarte mici, poate influența negativ energetica organismului, dând apatie, tulburări de atenție, somnolență, etc. Dar e greșit să credeți că administrarea de fier sau B-uri poate crește direct inteligența sau atenția, memoria sau performanțele școlare.
  •  Sunt necesare suplimentele nutritive de vitamine și minerale, date preventiv copilului vostru, când e sănătos?”…RĂSPUNS:” Nu!”
  • Vitaminele și mineralele nu se dau niciodată în timpul bolilor acute! Cel mai folosit motiv pentru administrarea în perioada acută a bolii este: ” Nu mănâncă!” …RĂSPUNS: ”Da, aveți dreptate. Copilul vostru nu mănâncă bine când e bolnav. Nici voi nu mâncați când sunteți bolnavi. Și e normal așa! În timpul bolii, economia organismului copilului vostru este orientată înspre producerea de elemente specifice luptei cu boala”. Convalescența este perioada specifică de refacere după boală, când crește apetitul pentru alimente și viață, când se pot administra, eventual, ” întăritoare” de orice fel.

De ce, câteodată, vitaminele nu au efect?

Auzim de multe ori, de la părinți, afirmația: ” I-am dat vitamine de o lună și …nimic… Nu se vede nimic!”

Explicație:

Administrarea de minerale și vitamine din proprie inițiativă, în mod haotic, nesupravegheată medical și neconfirmată de eventuale analize doveditoare de laborator, poate dăuna sănătății copilului vostru mult mai mult decât la un adult sau… decât vă imaginați! Poate masca o lipsă specifică ( de exemplu de fier sau de vitamina D), dar fără să o vindece, pentru că, complexele de vitamine și minerale pe care le dați de obicei, conțin cantități foarte mici din fiecare supliment, suficiente pentru acoperirea rației zilnice, dar insuficiente pentru acoperirea unui deficit.

Mai e un aspect!

Vitaminele și mineralele nu sunt niște substanțe inofensive cu care îmbogățim preparatele alimentare și pe care le dăm de câte ori copilul nu mănâncă sau a fost un pic bolnav, pe principiul: „dacă nu drege, nici nu strică”… ci, sunt substanțe complexe, cu posibile efecte secundare atunci când sunt date inadecvat sau în exces.

De ce, câteodată, vitaminele nu au efect?

Trebuie să vă spun că vitamine sunt molecule foarte delicate care pot fi distruse, degradate, inactivate ușor de lumină, de căldură, de oxigen sau frig – situații în care, odată ajunse în organism, nu mai sunt recunoscute de acesta ca benefice și devin complet inutile proceselor metabolice.

De asemenea, extragerea elementelor naturale din care se produc vitamine și minerale de calitate superioară reclamă tehnici și procese tehnologice farmaceutice complexe, din surse naturale nepoluate și bogate în nutrimente, iar aceste cerințe sunt obligatoriu reflectate în prețul produsului final. Produsele care sunt foarte ieftine sunt și de proastă calitate. Au preț mic, dar mai puține virtuți terapeutice, cu un nivel ridicat de aditivi și alte ingrediente nedorite.

Așa că, atenție la calitatea produselor de multivitamine și multiminerale!

În concluzie: ”De ce nu se văd efectele, câteodată?”…RĂSPUNS:”Pentru că nu s-a dat ce trebuie…în cantitatea care trebuie…la momentul potrivit pentru organism… pe perioada de timp necesară…sub un regim alimentar de susținere… în asocierile corecte cu alte vitamine și minerale… De asta nu merge!

Mesajul meu:

Stimați părinți responsabili și grijulii cu sănătatea copiiilor voștri! Vă reamintesc că vitaminele și mineralele perfecte se găsesc numai în alimente. Vitaminele la cutie sunt doar alternativa ” de nevoie”. Dacă vreți să fiți sănătoși voi și copiii voștri, investiți în calitatea alimentelor cu care vă hrăniți.

Și, desigur…

Sfatul specialistului pediatru este esențial în probleme de imunitate, alergie, nutriție, carențe de creștere, tulburări funcționale digestive, mici nereguli și atipii la copilul aparent sănătos și absolut obligatoriu în caz de boală, la copilul de orice vârstă.

Vezi și articolul ”Ce dau părinții fără sfat medical” 1

Va urma

 

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-23-oct-2017

STAREA DE PURTĂTOR SĂNĂTOS DE MICROB

Data publicarii: 2018-01-19 Publicat in Categorie: Copilul Sanatos
blog-copilul-sanatos-la-doctor

CUM RECUNOAȘTEM DISBIOZA COPILULUI NOSTRU?!

Data publicarii: 2017-07-06 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii