COPILUL, ALIMENTELE LUI ȘI ALERGIILE PIELII 2

Nu uita! Pediatrul este singurul nutriționist al copilului tău.

COPILUL, ALIMENTELE LUI ȘI ALERGIILE PIELII 2

COPILUL, ALIMENTELE LUI ȘI ALERGIILE PIELII 2

eczema-copil

Alergia pe piele este extrem de deranjantă pentru copil. Provoacă usturimi și mâncărimi, disconfort general, copil prost dispus cu agitație și tulburări de somn, are un aspect inestetic evident, poate fi un teren pentru infecții, etc.

Și mai mult, persistă timp îndelungat, în ciuda tratamentului aplicat corect. De ce? Pentru că erupția este efectul unei cauze mai profunde, imunogenetice, care cere timp pentru vindecare.

Evoluția în timp:

  • Eczema atopică este, în principiu, o boală a copilăriei. Teoretic se poate face alergie la orice aliment, în orice combinație. În general, odată cu eliminarea alimentelor cu potențial și îngrijirea corectă a pielii sensibile, boala se ameliorează evident. Dar, să nu uităm, că alergia este o afecțiune cronică, cu manifestări imprevizibile, care trece ușor dintr-o formă de boală în alta și care cere o supraveghere medicală a la long.
  • Unii copii sunt vindecați doar prin dieta de exludere, dacă forma este ușoară. Alții, au nevoie de tratamente lungi și susținute cu medicamente antialergice. Dar, adevărul și experiența dovedesc efectul benefic al dietei de excludere, pe perioade lungi,sub supraveghere medicală de specialitate, în ameliorarea bolii și îmbunătățirea calității vieții copilului vostru.
  • Urticaria acută sau cronică este cealaltă față a alergiei tegumentare, care poate avea cauze multiple, inclusiv alimentare. Este alergia cutanată a copilului mai mare și răspunde la același tip de abordare medicală.

Cum prevenim/ameliorăm/neutralizăm manifestările alergice ale copilului?

Citiți toate etichetele produselor pe care le cumpărați? Chiar faceți asta pentru copilul vostru și pentru voi? Felicitări! Pentru că ați parcurs deja o parte din drumul prevenției…

  • Prevenirea începe din perioada de sarcină, când viitoarea mamă cu teren știut alergic, cere sfat medical.
  • Grija pentru o alimentație adaptată sensibilităților înnăscute ale fiecărui copil se continuă în perioada de sugar, cu administrarea cât mai prelungită a laptelui de mamă, cu introducerea alimentelor noi în dietă după o schemă personalizată ( funcție de toleranță și zestrea genetică familială); în fine, se continuă pe toată perioada copilăriei, pubertății și adolescenței.
  • Copilul mare, datorită maturizării sistemelor de apărare imunitară și a intestinului, aparatului respirator și pielii, este mai rezistent, impactul cu mediul nu mai este așa dur, mecanismele de apărare antialergică s-au stabilizat. Urticariile care apar sunt frecvent declanșate de propriile neglijențe sau greșeli alimentare.

Știați că:

tratamentele cu antibiotic/hormoni la animale, determină reacții alergice inconsecvente la carne, funcție de concentrația de medicamente din carne și de toleranța imunității copilului la ele sau de asocierea cu alte alimente cu potențial alergen sau toxic?

…s-ar putea considera că, în formele ușoare de boală, dieta de eliminare nici nu este obligatorie? De multe ori schimbarea modului de preparare a alimentului rezolvă problema. ( Ex : merele crude dau alergie, dar preparate termic, nu).

…consumul repetat și îndelungat al alimentelor preferate de copil sau recomandate de medic în diferite situații ( vezi regimul prelungit nejustificat de mult, în diaree) pot declanșa reacții alergice direct la nivel intestinal?  Aici se pune problema diagnosticului diferențial între alergia alimentară și intoleranțele alimentare nespecifice, care reprezintă un diagnostic aparte, ce răspunde la alt protocol de tratament.

testele cutanate și de sânge, investigațiile în general, pot fi foarte relative? Am să vă dau câteva exemple: există teste sanguine alergice și teste cutanate pozitive  fără manifestări clinice de nici un fel/există manifestări clinice de urticarie, dermatită atopică sau astm fără teste pozitive/ există variații ale testelor funcție de tratamentul cronic aplicat.

…pot apare alergii la acarienii din făinurile depozitate îndelung?

…există reacții încrucișate la asocierile de alimente cu alți factori de mediu?

…există reacții întârziate alergice, după consumul unui anumit aliment, ce face dificilă diagnosticarea ( chiar câteva zile)?

declanșarea alergiei depinde foarte mult de starea de sănătate a copilului? Copilul bolnav, care ia medicamente cu potențial alergen pentru el/copil alergic bolnav de viroză cu erupție pe piele, paraziți, candida, sau purtător sănătos de microbe poate face mai ușor alergie.

 

Mesajul meu:

În România, dispunem de toate investigațiile și tratamentele necesare ținerii sub control a acestei afecțiuni complexe, numită generic ”boală alergică” a copilului, indiferent de forma ei de manifestare.Ea se tratează de către pediatru, conform protocoalelor de diagnostic și tratament, aprobate de Societățile internaționale de Pediatrie.

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-12-oct-2017

CE MAI E NOU ÎN INFECȚIA CU HELICOBACTER PYLORI LA COPIL

Data publicarii: 2019-10-10 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-01

GREȘELI ÎN ABORDAREA INFECȚIILOR RESPIRATORII LA COPIL

Data publicarii: 2018-12-02 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-nov-18

DUREREA ABDOMINALĂ FĂRĂ CAUZĂ APARENTĂ

Data publicarii: 2018-11-07 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii