CUM RECUNOAȘTEM DISBIOZA COPILULUI NOSTRU?!

Nu uita! Pediatrul este singurul nutriționist al copilului tău!

CUM RECUNOAȘTEM DISBIOZA COPILULUI NOSTRU?!

CUM RECUNOAȘTEM DISBIOZA COPILULUI NOSTRU?

blog-copilul-sanatos-la-doctor

Mă întreabă adesea mamele cu bebeluși:

”De ce e constipat?… Și când face, face moale, mult și neformat?” , ” De ce are colici  așa de puternice, deși eu mănânc corect și nu am probleme de sănătate?”,  ”De ce are scaun după fiecare masă (diareea postprandială ) deși am făcut analize și nu are infecție intestinală?”.

Răspuns: ”Pentru că, printre alte cauze, are flora intestinală dezechilibrată sau insuficient dezvoltată și el și mama lui, care-l alăptează”. 25% din cazurile de constipație la sugar  au drept cauză disbioza înnăscută sau dobândită.

Mă întreabă mereu mămicile cu copii mici:

”Ce să mă fac…copilul meu duce totul la gură?…Mi se pare că are încă dureri de burtică, deși vremea colicilor a trecut… De ce face mereu diaree?… Cum să-l protejez?”.

Răspuns: ”Cu o bună floră intestinală!”. Probioticele sunt prezente la nivelul gurii, tractului digestiv, mai ales în intestinul subțire și gros, la nivelul aparatului urinar la băieței și fetițe dar și la nivelul vaginului, încă de la naștere. Atenție la sănătatea gurii, poarta de intrare a alimentelor, dar și a microbilor proveniți din mediul extern!

Mă întreabă mamele cu copii mari și mici:

”Are dureri de burtă nelegate de ceea ce-i dau de mâncare; are apetit capricios și greață dimineața. Analizele sunt normale! Din ce cauză?”

Răspuns: ”Pentru buna digestie și absorbție a vitaminelor și nutrimentelor este necesar ”un intestin pregătit”. Una din condițiile esențiale pentru asta este prezența pro-/prebioticelor, adică a microbiotei,  pe tot traseul intestinal” . Disbioza este un dezechilibru al microbiotei (florei intestinale prietenoase) care determină efecte dăunătoare asupra gazdei.

De ce se strică flora intestinală?

Infecțiile bacteriene și virale, toxicele din mediu și alimente, inflamațiile intestinale din diferite boli și greșelile alimentare – conduc invariabil la alterări nutriționale și de absorbție, pe tot traseul intestinal. Acest fapt determină formarea de ”resturi” nespecifice care irită mucoasa și strică flora intestinală. Apare dizgrație între intestin și floră, fapt care generează infecții cu germeni patogeni, ”neprietenoși” și favorizează bolile alergice și inflamatorii cronice la copil și adolescent, cu impact direct asupra creșterii și dezvoltării.

Antibioticele sunt ca o bombă care atacă fără discernământ și aliați și inamici, deopotrivă. Da, ele distrug și flora intestinală. Astea sunt efectele lor secundare. Însă ele se dau pentru tratamentul unor infecții cu potențial mortal. Deci, vă rog, să ne păstrăm discernământul: Nu se poate fără antibiotice! Asta-i clar! Alături de vaccinuri, antibioticele sunt cea mai mare descoperire a omenirii, fără de care populația globului ar fi mult mai mică și mai bolnavă. Lăsați medicul și numai el să stabilească când și cum le dăm și ce trebuie făcut ca să prevenim efectele lor secundare.

Ce ”dă” disbioza?

Dă candidoză bucală, stomatite și afte, dureri de burtă ( prin inflamație și hipersensibilizare a organelor abdominale) cu balonare și flatulență, producerea de gaze cu miros de putrefacție, scaune modificate, insuficiența creșterii (copilului nu-i merge bine!), intoleranțe alimentare nemoștenite din familie, constipație sau diaree, halenă (miros urât al gurii), infecții și parazitoze care nu mai trec.

Stările de ”purtător sănătos” de diferiți microbi (stafilococ, enterobacteriacee) apar în context de disbioză. Tratamentul greșit cu antibiotice administrat în aceste situații nepatologice, nu facE decât să accentueze dezechilibrul,  în loc să-l atenueze!

Disbioza crește riscul de diabet și obezitate la copil, prin dereglarea mecanismelor intime de la nivel digestiv și metabolic, acolo unde se petrece transformarea în nutrimente.

Disbioza crește riscul de alergii la copiii voștri, prin două mecanisme: pe de o parte scade capacitatea de apărare la porțile de intrare în corp a microbilor și, pe de altă parte, favorizează producerea de toxine prin proastă digestie; toxinele acestea, la rândul lor, devin substanțe cu potențial alergen pentru organism.

N.B. Toate aceste afirmații și constatări medicale legate de disbioză și efectele ei la copil au în sprijin studii ample, de ani de zile, pe cohorte întregi de pacienți.

Ce-i de făcut?

Vestea bună este că acest complex cu rol în apărarea imunologică nespecifică numit ”microbiotă” poate fi stimulat cu ”hrană vie”, provenită din alimente și suplimente. Ce trebuie să faceți voi? Aplicați principiul: ” Vezi! Observă! Acționează!”

VEZI ȘI OBSERVĂ!

Nu vedeți frecvența inexplicabilă a constipației, a tulburărilor tip balonare, diskinezii și sindrom de intestin iritabil, halenă – tulburări funcționale inexplicabile la copilul sănătos și bine îngrijit?!

Observați   frecvența prea mare a purtătorilor ”sănătoși” de tot felul de microbi( stafilococi și streptococi); apariția de distrofii dentare și placă bacteriană cu carii la copii fără lipsă de minerale sau vitamine; stomatitele candidozice frecvente și parazitoze care nu mai trec, etc. Toate sunt determinate inițial de un dismicrobism intestinal, ce lasă mucoasa intestinală „deschisă ” și vulnerabilă invaziei germenilor patogeni.

ACȚIONEAZĂ!

Atenție la impactul primelor 1000 de zile în viața copilului vostru: recomandăm nașterea naturală ca să primească microbiota; alăptare integrală, cât mai lungă, cu regim alimentar adecvat al mamei; diversificare corectă și adaptată nevoilor lui personale. Refacerea florei după fiecare tratament antibiotic trebuie să fie o prioritate medicală, cu administrare prelungită mult peste cele 10 zile recomandate uzual.

Da, fiecare copil ar trebui să fie vaccinat împotriva Rotavirus, verificat periodic prin examinări de laborator specifice, mai ales dacă frecventează o colectivitate.

Faceți prevenție! Dați copilului alimentație sănătoasă, ”hrană vie”- pe cât posibil. Supravegheați-i periodic digestia și scaunul. Faceți-i control stomatologic.

Încercați să recunoașteți disbioza prin semnele clinice descrise.

Adresați-vă pediatrului specialist! Acesta vă va recomanda analize și investigații imunologice, teste alergice, probe de digestie pentru evaluarea complexă a sănătății intestinului, pentru excluderea altor boli, după caz. Se face inclusiv evaluare medicală și psihologică pe axa intestin-creier.

Tratamentul!

Se fac diete specifice fiecărui copil, cu excluderea alimentelor care conțin prea multă fructoză, prea dulci, cu prea multă lactoză, alimentelor fermentabile în intestin; se exclude glutenul…după caz.

Se face terapie personalizată(funcție de vârstă și afecțiune) cu pre- și probiotice atent alese. Uneori se dau chiar antibiotice, pentru eliminarea bacteriilor ”rele” din intestin sau a oportuniștilor. Se dau antiparazitare și antimicotice, după caz. Dar, este obligatoriu aici, ca pretutindeni, să practicăm medicina pe dovezi.

Tratamentul este unul complex, care necesită înțelegerea profundă a fenomenelor de către voi, părinții. Tratamentul necesită cooperarea voastră, tocmai pentru că durează mult, iar copilul nu pare prea bolnav.

Nu dați!

Nu se dau prebiotice în diareea acută! În schimb, în constipație, se dă o combinație de pro- și prebiotice.

Nu se dau prebiotice la sugarul foarte mic, sau la cel alimentat natural – laptele de mamă conține tot ce-i trebuie, inclusiv prebiotice ușor digerabile. În schimb, probioticele depind mai direct de alimentația mamei care alăptează. De aceea se consideră benefică suplimentarea, la sugarul mic, cu probiotic a la long, pe gură.

Nu dăm aceste preparate copilului doar pentru că ni se pare că are disbioză; nu dăm direct de la farmacie ( V-ați întrebat vreodată cum le alege asistentul de farmacie? Nu vă cunoaște copilul, nu cunoaște bolile lui, profilul lui imunitar, toleranța digestivă. Și atunci… cum alege preparatul? Aveți încredere că e alegerea corectă?) Pentru refacerea florei intestinale nu dăm pro- și prebiotice doar pe perioada de administrare a antibioticelor, ci mult mai mult timp.

Nu folosiți minibăuturile probiotice care vă sunt atât de agresiv propuse în reclame! Acestea au în general un conținut mare de zahăr, probiotice cu biodisponibilitate mică și nu-și merită banii. Folosiți iaurtul natural și eventual, la sfatul medicului pediatru, dacă este considerat necesar și suplimentele pentru copii.

……………

În concluzie…Ce-i de făcut?!

Eu v-am dat datele, iar voi, părinți responsabili, veți alege. Oare ce ați putea alege? Poate un consult periodic de evaluare, la specialistul pediatru… cu copilul vostru” perfect sănătos”?!

Vezi și articolul: ”Microbiota, acest organ uitat…”

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-12-oct-2017

CE MAI E NOU ÎN INFECȚIA CU HELICOBACTER PYLORI LA COPIL

Data publicarii: 2019-10-10 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-01

GREȘELI ÎN ABORDAREA INFECȚIILOR RESPIRATORII LA COPIL

Data publicarii: 2018-12-02 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-nov-18

DUREREA ABDOMINALĂ FĂRĂ CAUZĂ APARENTĂ

Data publicarii: 2018-11-07 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-23-oct-2017

STAREA DE PURTĂTOR SĂNĂTOS DE MICROB

Data publicarii: 2018-01-19 Publicat in Categorie: Copilul Sanatos
blog-copilul-sanatos-la-doctor

CUM RECUNOAȘTEM DISBIOZA COPILULUI NOSTRU?!

Data publicarii: 2017-07-06 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii