DESPRE PLÂNSUL ”SĂNĂTOS” AL SUGARULUI MIC

” Sunt viu și plâng! De ce? De aia, ca s-o stresez pe mama!”

DESPRE PLÂNSUL ”SĂNĂTOS” AL SUGARULUI MIC

DESPRE PLÂNSUL ”SĂNĂTOS” AL SUGARULUI MIC

bebe-necajit

Plânsul la sugar este întotdeauna o problemă! O mare problemă!…Mai ales pentru părinți și anturaj. De ce? Pentru că noi, adulții, percepem plânsul ca pe o suferință, ca pe o durere de natură psihologică, cu semnificație profundă, care se declanșează greu și se uită la fel de greu.

În schimb, la nou-născutul și sugarul sănătos, plânsul înseamnă altceva.Este unul dintre principalele lui moduri de comunicare. Este modalitatea prin care sugarul vostru răspunde la stimuli (foame, disconfort, oboseala, frică) și interacționează activ cu mediul exterior. Este unicul mod prin care el vă comunică nevoia de iubire, protecție și îngrijire, pe principiul:

” Hei, doamna cu sânul cald și drăgăstos, unde ai plecat?”

 Cercetătorii americani au delimitat 17 tipuri diferite de plâns la nou-născut și sugarul foarte mic, fiecare cu alt mesaj… Vă doresc  mult succes în depistarea sensurilor de exprimare prin plâns ale bebelușul vostru!!!

………..

Plânsul ”sănătos” la această vârstă are anumite caracteristici:

  • se declanșează ușor și se uită repede;
  • nu lasă traume;
  • este un mod de eliberare, o reactie de adaptare la mediu, un stil de a atrage atenția, de a cere mângâiere și afecțiune.

 

Calitatea și durata plânsului:

Plânsul la sugar crește în intensitate și durată în primele 6-12 săptămâni. Descrește după 12 săptămâni, când începe să dezvolte alte modalități de răspuns la stimuli:  zâmbește, întinde mâna după obiectele dorite, gângurește, arată spre ce vrea, etc. Durata plânsului ”sănătos”, la această vârstă foarte fragedă, depinde și de felul cum răspund la plânsul lui,  cei care-l îngrijesc.

Durata plânsului , aproximativ estimată, la un sugar sănătos este de:  2h/zi , la 2 săptămâni de viață; la 6 săptămâni ajunge la 3h/zi; la 3 luni plânge cam 1h/zi. Funcție de temperamentul și personalitatea lor și a părinților, unii plâng mai mult, alții sunt mai liniștiți.

Și, vă rog…Nu este răsfăț! Nu există așa ceva, la această vârstă!

…………..

Cauze posibile:

Plânsul are de cele mai multe ori cauze superficiale. Desigur, aici vorbim de regula generală, de copilul sănătos, nu de excepții. Ce întrebări trebuie să vă puneți când copilul plânge?

” E bolnav? Il doare ceva? Ii e foame? Vrea să sugă? Nu s-a săturat? Are colici? S-a udat? E murdar? E obosit? Vrea în brațe? Ii e prea cald/prea frig?”

Explicații posibile:

Eritemul fesier și colicile abdominale sunt cele mai frecvente cauze de plâns la sugarul sănătos. Urmează activitățile dezagreate de unii copii: îmbrăcat, dezbrăcat, baie, instilat picături în nas, ochi. Uneori, prea multă agitație în jurul lui îi crează discomfort și-l fac să plângă (prea multe persoane, prea mult zgomot, schimbat scutecele prea des, alăptatul foarte frecvent).

 

Ce facem când plânge copilul?

  • Studiați plânsul!  Eliminați cauzele posibile descrise mai sus: verificați starea generală, scaunul și urina, respirația, aspectul pielii, luați temperatura rectală, reduceți disconfortul din ambient ( verificați temperatura camerei, lumina și zgomotele radio, TV).
  • Oferiți-i afecțiune!  Luați-l în brațe, mângâiați-l, vorbiți cu el, cântați-i, faceți-i masaj pe spate și abdomen, legănați-l ritmic (în brațe sau cărucior). Dacă i se dă atenție copilului când plânge, îi arătați că vă pasă de ceea ce simte și comunică el.
  • Șoptiți-i vorbe de alint! (prin coborârea vocii cu 1-2 tonalități, copilul devine brusc atent și uită să plângă).

 

Alte tehnici de a calma plânsul:

  • Alimentați-l!  (în special dacă ultima masă a avut loc la mai mult de 2 ore), cu riscul unor mese mai frecvente.
  • Schimbați scutecul!
  • Faceți-i o baie!  (apa ne liniștește pe toți).
  • Oferiți-i să sugă degetul, suzeta!  (ocupația preferată a oricărui bebeluș care se respectă).
  • Distrageți-i atenția!  (cu ceva: obiect strălucitor, album, oglindă, jucărie).
  • Scoateți-l la aer și plimbați-l!  (în cărucior, cu mașina, etc).

FOARTE IMPORTANT!

După ce ați aplicat fiecare din aceste metode, luați o pauză și așteptați efectul!  Nu uitați că trebuie  să dați timp bebelușului vostru să se liniștească și… liniștiți-vă și voi. Chiar dacă încă plânge! Chiar dacă n-ați avut succes cu metodele descrise. Frica și agitația voastră și a anturajului se transmit și determină  intensificarea, aparent inexplicabilă, a crizelor de plâns. E o chestiune de înțelegere și răbdare, în gestionarea acestor manifestări de plâns, absolut naturale pentru bebelușul vostru sănătos, la această vârstă. Eventual, puteți apela telefonic medicul de familie pentru a vă reasigura că ați aplicat corect, toate aceste măsuri de calmare.

……………….

Și, în ultimă instanță, știți ceva?

Plânsul ”sănătos” al unui sugar mic nu are nevoie întotdeauna de justificare!

Drăgălașul vostru bebeluș are dreptul să aibă și el zilele lui proaste, mai ales că este și meteorosensibil. Uneori este indispus și capricios, nu știe nici el ce vrea și, din păcate, nu știm nici noi cu ce să-l ajutăm.

Mesajul meu:

Puteți apela la medicul specialist pediatru dacă plânsul depășește media de timp/zi, sugerată de noi; dacă plânsul are o tonalitate aparte (tânguit de durere sau țipăt persistent); dacă este urmat sau însoțit de alte manifestări clinice, cum ar fi tremuratul, vărsăturile, refuzul repetat al alimentației, diaree sau constipație, insuficiența creșterii, alimentație artificială cu lapte praf…..Și oricând simțiți nevoia unui consult medical suplimentar de siguranță.  

Cam atât despre plâns!

                                   Vă aștept cu drag la următorul articol!

Articole similare

educatie-medicala-pediatru-sibiu-16

COLICILE ABDOMINALE

Data publicarii: 2023-09-04 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
foto-copii-pediatrie-sibiu-19

NOUTĂȚI ÎN DIVERSIFICAREA ALIMENTAȚIEI LA SUGAR

Data publicarii: 2021-03-11 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
educatie-medicala-pediatru-sibiu-10

CU BEBE LA ”Spa”. MASAJUL

Data publicarii: 2018-03-13 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
poza-19-oct-2017

CU BEBE LA ”Spa” BAIA GENERALĂ

Data publicarii: 2018-02-19 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii