E ASTM? SAU NU E ASTM?! ( PROGNOSTIC ȘI PREVENȚIE) 2

”AȘTEAPTĂ - VEZI - ANALIZEAZĂ” - cheia succesului în boala alergică.

E ASTM? SAU NU E ASTM?! ( PROGNOSTIC ȘI PREVENȚIE) 2

E ASTM? SAU NU E ASTM?! (PROGNOSTIC ȘI PREVENȚIE) 2

cabinet-pediatrie-dr-bodea-05

Să ne reamintim termenii folosiți: Rinită alergică/Wheezing recurent/Astm bronșic infantil.

Prin convenție internațională, s-a stabilit că putem vorbi cu adevărat de astm bronșic, numai după vârsta de 6-7 ani. Până atunci considerăm că copilul are o hiperreactivitate bronșică –  adică o iritabilitate a căilor respiratorii, declanșată de diferiți factori favorizanți, pe un teren genetic predispozant. Rezultă o denumire cu iz american: ”wheezing recurent”, sau ”sindrom asmatic”.

Și prognosticul?

  • Nu toate rinitele și obstrucțiile nazale sunt de natură alergică.
  • Nu orice bronșiolită se transformă în astm.
  • Nu orice tuse persistentă este astm.
  • Nu orice predispoziție spre alergie devine boală respiratorie cronică.Nu orice copil alergic dezvoltă astm.
  • Tratamentul corect al rinitei alergice influențează pozitiv astmul bronșic.

Rezultă că, inițial, nu putem da un prognostic cert. Vedeți, medicina este imperfectă și imprevizibilă, la fel ca orice altceva, în viața noastră…Totuși, din toată experiența mea , pot să vă asigur  că tratamentul corect și evitarea factorilor declanșatori au un efect extraordinar asupra formelor ușoare și medii de boală.

E bine de știut!

  • Testele de alergie ajută, dar nu stabilesc diagnosticul final sau cât de gravă e boala. Investigațiile paraclinice și alergologice sunt obligatorii, dar clinicul și evoluția în timp ne dau adevărata măsură a bolii.
  • Gravitatea bolii și prognosticul depind mai mult de frecvența episoadelor acute, decât de gravitatea lor/episod de boală acută.
  • Controlul funcției pulmonare ( spirometrie ș.a.) se poate face doar la copilul mare, care cooperează bine, pentru că, altfel, pot apare erori și interpretări greșite.
  • Gravitatea bolii depinde și de persistența în timp a simptomelor: tuse care nu mai cedează, zilnică (și nocturnă), rinită severă, persistentă și între răceli, cu dificultăți mari de respirație.
  • În astmul bronșic la copil, raportul dintre gene –mediu – îngrijire și protecție adecvată prin evitarea contactului cu factorii declanșatori, este decisiv în stabilirea riscului individual. Tratate corect, formele intermitente/ persistent ușoare și medii sunt aproape nemanifeste clinic.

Și concluzia?

 

Astmul bronșic nu este o boală statică. Prognosticul lui în timp depinde direct de terenul genetic, de mediul de viață, de îngrijirea de care beneficiază copilul, de tratamentele de prevenire prin metode naturale și medicale,de întărirea imunității, de creșterea capacității pulmonare prin sport, cure repetate heliomarine și administrarea periodică de suplimente specifice .

 

 

Și prevenția? Este comună astmului și rinitei alergice.

Prevenția ameliorează boala!!!

Dragi părinți cu copii alergici! Tratați preventiv copilul cu alergie respiratorie și veți vedea rezultate! Tratați-l când este sănătos!

Ce înseamnă prevenția în rinita alergică și astmul bronșic?

Înseamnă să ferești copilul, pe cât posibil, de provocările ce duc sigur la boală. Pe de altă parte, înseamnă să fortifici organismul în general și plămânul în special.Scopul prevenției: rărirea distanței dintre crize, îmbunătățirea funcției respiratorii, întărirea organismului în general, stimularea creșterii și dezvoltării copilului.

Cum se face asta?

Prin proceduri de întărire a căilor respiratorii și a imunității în general, cu cure heliomarine și de aerosoli naturali, administrarea de suplimente și vitamine cu rol de scădere a hiperreactivității bronșice care cauzează boala.

Există studii certe și dovedite, că anumite suplimente și vitamine ajută, chiar foarte mult. Nu orice!- ci numai cele cu acțiune clar dovedită de ajutor (modulatori) în astmul bronșic.Nu toate! Nu pe perioade nejustificat de lungi de timp! Nu la fel pentru toți copiii! Numai dacă e necesar!

Când e momentul propice pentru  inițierea prevenției?  De la naștere. Din mica copilărie. De la stabilirea unui diagnostic cert de boală alergică respiratorie.

Cât timp evităm factorii declanșatori?  Pe perioade lungi de timp, în stare de sănătate sau boală a copilului, funcție de sezon, în anumite etape ale copilăriei ( grădiniță) și adolescenței, când riscul de exacerbare și pierdere a controlului bolii este mai mare. În principiu, toată viața.

Mesajul meu:

Abordarea corectă a acestei boli complexe presupune un parteneriat medic pediatru-părinți- aparținători care îngrijesc copilul – colectivitate (creșă/grădiniță/școală), pentru depisterea și evitarea factorilor de risc, monitorizarea bolii în timp, tratamentul rapid al crizei (inițiat încă de la debut, acasă, de către părinți, după un protocol scris de către medicul curant).

 

Destul! Ajunge….Gata cu astmul și rinita alergică la copil!!!!! URMEAZĂ ALERGIILE PIELII.

 

 

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-12-oct-2017

CE MAI E NOU ÎN INFECȚIA CU HELICOBACTER PYLORI LA COPIL

Data publicarii: 2019-10-10 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-01

GREȘELI ÎN ABORDAREA INFECȚIILOR RESPIRATORII LA COPIL

Data publicarii: 2018-12-02 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-nov-18

DUREREA ABDOMINALĂ FĂRĂ CAUZĂ APARENTĂ

Data publicarii: 2018-11-07 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii