RUTINA ZILNICĂ, UN MOD DE VIAȚĂ SĂNĂTOS PENTRU COPILUL MIC 2

Despre bebe și copilul mic

RUTINA ZILNICĂ, UN MOD DE VIAȚĂ SĂNĂTOS PENTRU COPILUL MIC 2

RUTINA ZILNICĂ, UN MOD DE VIAȚĂ SĂNĂTOS PENTRU COPILUL MIC 2

blog-copil-gradinita2

E vremea rutinelor! A mesei… A somnului… A băii… A oliței.

Ce sunt ele?

Un mod previzibil și repetabil în care organizăm activitățile copilului nostru mic. Ele nu sunt neapărat repere orare ( nu pledez pentru mese la ore fixe, somn la ore prestabilite!); copilul mic  n-are încă noțiunea timpului.

 

Sunt repere legate de activități cheie din momente diferite ale zilei, pe care e bine să le transformați în ritualuri la această vârstă:

  • somnul, în pătuțul lui, cu jucăria favorită, aproximativ la aceleași ore, în același decor familiar, liniștit și sigur;
  • servirea mesei, în același loc, cu scaunul lui de masă și vesela cu care s-a obișnuit să mănînce, fără distragerea atenției de la actul mâncatului;
  • igiena corporală zilnică, în vănița lui, cu aceleași obiecte personale și același ritual de îmbăiere; masajul, efectuat de aceeași persoană, cu aceleași mișcări pentru a dezvolta inteligența și conștiința propriului corp, eventual înainte de baie;
  • deprinderea oliței, inițial doar ca obiect familiar, iar apoi ca deprindere de control a sfincterelor.

Ele cer un efort suplimentar, din partea tuturor celor care participă la îngrijirea sugarului și copilului mic; un sacrificiu de adaptare a programului adulților la nevoile copilului, cu o disponibilitate de 100%, aproape.

Dar merită! Vă garantez că merită!

Scopul rutinelor? De ce e nevoie neapărat de ele?!

  • Pentru crearea unui regim de viață stabil, familiar, deci previzibil, care stabilizează mintea și trupul unui copil mic, oferindu-i siguranță. De ce? Pentru odihna (din când în când) mintală și emoțională a copilului vostru mic, pentru care orice e nou și orice reprezintă o provocare.
  • Pentru că asigură sugarului și copilului vostru mic o viață ordonată și veselă. El are nevoie, în cursul aceleeași zile de mișcare și voie bună, dar și de odihnă și liniște.
  • Pentru că, exact ca și noi, copiii mici au nevoie de intimitate, de pauze, de momente când vor să fie singuri, să-și cunoască propriul corp, să exploreze limbajul și lumea sunetelor, să mediteze, să se odihnească, să se uite pe pereți…Această intimitate este la fel de necesară creșterii, ca și hrana sau somnul. Dacă copilul e permanent solicitat din mediu, dacă nu are un regim de viață liniștit, cu repere stabile, nu va găsi niciodată aceste momente naturale de meditație interioară.

Excepție de la regulă trebuie să facă jocul și plimbarea!

Pentru că plimbarea presupune libertate, neprevăzut și surprize, socializare și cunoașterea lumii. Jocul este creativitate și imaginație, stimulare a inteligenței, prin învățare. Dar să nu uităm că învățarea în această perioadă vine de la sine, nu trebuie controlată de noi .  Ele, jocul și plimbarea, trebuie să fie fără reguli, la această vârstă.

MESAJUL MEU:

”Dacă ești părinte, îngrijește-ți copilul mic. El are nevoie de grija ta. Ești o necesitate existențială pentru el. Are nevoie de hrană, protecție, iubire și siguranța pe care numai tu poți să i le oferi.” Nu fiți haotici! Respectați ritmul de viață natural al copilului mic (0-3 ani), prin crearea unor rutine și ritualuri zilnice.

Ce v-am oferit eu?

O rețetă verificată în pediatria sugarului și copilului mic, și anume: părinții care respectă un orar stabil în viața copilului lor au parte de copii mai liniștiți, mai echilibrați, fără angoase și frici nejustificate, copii mici care se pot dezlipi mai ușor de părinții lor, atunci când e cazul, fără să dezvolte sentimente de părăsire și abandon.

Metoda și felul cum aplicați sugestiile unui pediatru vă aparțin integral.

Vă doresc succes!

Articole similare

poza-21-mai-2016

IUBIREA PĂRINTEASCĂ NU-I ÎNGRIJORARE!

Data publicarii: 2017-01-12 Publicat in Categorie: Colectia cu Idei
poza-08-mai-2016

COPILUL CUMINTE DE ȘCOALĂ GENERALĂ

Data publicarii: 2016-09-13 Publicat in Categorie: Colectia cu Idei
blog-copil-gradinita2

REȚETA MEA PENTRU UN COPIL MIC CUMINTE 3

Data publicarii: 2016-02-28 Publicat in Categorie: Colectia cu Idei

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii