NOU NĂSCUTUL (aspect general și evaluare)

Feriți-vă de tirania regulilor! Nou-născutul are propriul lui ceas interior.

NOU NĂSCUTUL (aspect general și evaluare)

NOU NĂSCUTUL ( aspect general și evaluare)

educatie-medicala-pediatru-sibiu-02

Salut! dragi mămici și tătici, fericiții ”posesori” ai unor bebeluși foarte mici!

Vă invit să studiem împreună particularitățile legate de aspectul general al proaspătului vostru musafir, cel mai drag din lume:

  • Capul:

Nu vă îngrijorați de forma, uneori ciudată, a capului bebelușului vostru, cu asimetrii, bose sanguinolente sau pete roșii la nivelul feței. Ele sunt legate de traumatismul nașterii, la trecerea prin tunelul pelvian… cam strâmt!  Aceste imperfecțiuni dispar,în proporție de 90%,  până la vârsta de 2 ani.

” Moalele capului” sau fontanela anterioară, datorată oaselor nesuturate, nu este chiar așa de vulnerabilă cum pare! Zona, aflată în creștetul capului, poate fi spălalată sau masată blând; nu necesită îngrijiri speciale.

Vreau să subliniez că fontanela anterioară reprezintă, pentru medicul specialist, un indiciu esențial al dezvoltării osoase generale, până la închiderea completă a ei, ideal în jurul vârstei de 18 luni.

  • Ochii:

Culoarea ochilor este albastră la naștere, aproape la toți copiii. Se schimbă și se definitivează în jurul vârstei de 6 luni.

Privirea încrucișată(strabismul) este normală până la 3-4 luni, datorată imaturității mușchilor ce coordonează mișcările globului ocular. Aparatul vizual este complet dezvoltat doar în jurul vârstei de 2 ani. Dacă persistă după 6 luni, e bine să se facă un control oftalmologic, pentru că se pot aplica corecții și tratamente cu vindecări uneori spectaculoase, înainte de 2 ani. Să știți că se pot pune ochelari speciali încă de la vârsta de 6 luni! Ca urmare, dacă există istoric familial de boli oculare, se face control ofta la 6 luni.

Umflarea pleoapelor, datorită presiunii exercitate asupra capului la naștere, dispare rapid. Atenție la o eventuală infecție a ochilor, ce duce la persistența edemelor și trebuie tratată corespunzător!

Vede bine, dar nu transformă mental imaginea în obiecte, până după 2 luni. Prima pe care are bucuria să o recunoască e, evident, mama și apoi persoanele apropiate din anturaj.Tata?!…Glasul sângelui funcționează întotdeauna!..

  • Organele genitale:

Par mai mari și mai tumefiate la ambele sexe.

Fetițele pot avea scurgeri vaginale, uneori sanghinolente. Nu vă speriați! Sunt trecătoare și au cauză hormonală maternă.

La mulți băieți, testiculii nu sunt încă coborâți în scrot. Scrotul poate fi mare și tumefiat. Fimoza este aproape regulă. Nu vă îngrijorați, atâta timp cât jetul urinar este continuu și nu asociază alte malformații sau hernii locale.

  • Pielea și particularitățile ei:

 

Trecerea din mediul lichid în mediu uscat determină tot felul de reacții la nivelul pielii: de la pete roșii, răspândite pe tot corpul, descuamări pe zone largi,până la erupții extinse, fără semnificație de boală. Nu sunt alergii!

Ce vedem primul lucru când ne uităm la bebelușul nou-născut?

Vedem că are pielea vineție-marmorată sau roșie, uneori cu pete; vedem descuamări la mâini și picioare, care dispar în câteva zile, după uscarea pielii.

Vedem o erupție punctiformă, albă, cu aspect de ”coșuri” dar mai mici, care apar la nivelul feței și care au semnificație hormonală – miliara noului-născut. Nu se tratează!

Vedem că unii nou-născuți au puf pe corp ( lanugo), mai dezvoltat la prematuri. Acesta cade după 2 săptămâni.

Ce vă ”sare în ochi”? !

Semnele din naștere: semne rosii ( pete materne) pe pleoape, frunte, ceafă – dispar după 1 an; semne în formă de căpșună ( angiom); pată cafenie (pata mongoloidă), la spate, în capătul coloanei vertebrale, de cauză ereditară. Apreciați împreună cu pediatrul semnificația lor. Ele nu cer îngrijire sau tratament special.

Ce vă îngrijorează?!

Mâinile și picioarele reci, mai tot timpul. La unii nou-născuți, au chiar o tentă albăstruie. Nu înseamnă că îi este frig! Este normal.Tegumentul este imatur și circulația periferică(desenul vascular) se vede uneori prin pielea subțire și fragilă.Criteriul vostru: temperatura din ambient ( 20-21 grade Celsius)și îmbrăcămintea adecvată.(fără căciuliță pe cap; doar o păturică subțire, peste el, când doarme).

Sfat medical pentru pielea sugarului foarte mic:

În toată această perioadă și nu numai, folosiți produse cosmetice de bună calitate, apă termală, etc. NU folosiți creme cu antibiotic, cortizon sau antiinflamator, fără indicație medicală specializată.

N.B. Toate modificările și bolile pielii din perioada de copil se tratează de către pediatru, nu la dermatolog( cu foarte mici excepții!).

  • Gura:

Mucoasa limbii apare uneori albicioasă sau încărcată de secreții. Nu întotdeauna este Candida sau altă infecție. Frecvent este lapte precipitat, regurgitat, neînghițit. În această perioadă nu se curăță gura! Cu nimic! Saliva, și așa insuficient maturată, servește pentru protecție imunitară la poarta de intrare și ajută, prin enzimele ei, la digerarea laptelui.N-o eliminați printr-o igienă exagerată!

Limba pare uneori legată de planșeul bucal, prin frenul limbii(ața limbii). Dacă nu este însoțită de alte malformații ale gurii, nu prezintă nici o semnificație patologică.

  • Ombilicul:

 

In uter, fătul se hrănește prin intermediul vaselor de sânge, care sunt strânse în cordonul ombilical. Acesta leagă corpul mamei de ombilicul copilului. La naștere cordonul se taie. Restul rămas se numește „bontul ombilical„ care se mumifică și cade singur cam în 10-14 zile, lăsând o cicatrice sângerândă, care este ombilicul pe care noi îl știm.

Acesta nu se pansează; nu se tratează cu nimic, pentru că se vindecă singur, prin uscare. Periculos este când sângerează abundent, se înroșește sau se infectează.

  • Scaunele și urina:

 

Nou-născutul poate avea până la 5 scaune/zi, lipicioase sau apoase, verzui, cu mucus, etc. E normal. Foarte des, apare constipație și atunci e bine să vă adresați pediatrului care, primul lucru, va schimba regimul alimentar al mamei care alăptează, încercând,  prin metode naturale, să rezolve problema.

Urinile sunt de culoare închisă, dar nu trebuie să păteze scutecul sau să aibă miros pătrunzător/particular.

PRIMA EVALUARE MEDICALĂ

Scorul Apgar:

 

Primul criteriu care exprimă starea de sănătate a bebelușului, la naștere, este ”nota” sau scorul Apgar. Are valoare de prognostic imediat. Este exprimat pe o scară de la 1-10, în care sunt monitorizate principalele funcții vitale și de adaptare, inclusiv la nivel tegumentar.

  • Intervalul 8-10 exprimă mici disfuncționalități, care sunt rapid reversibile și nu au răsunet asupra dezvoltării ulterioare.
  • Între 6-7 reflectă tulburări prelungite în adaptarea imediată la viața extrauterină și necesită manevre și manopere medicale speciale, cu supraveghere ulterioară atentă, de către neonatologul specialist.
  • Intervalul 0-6 pune în pericol viața noului-născut și are, de obicei răsunet negativ asupra achizițiilor neuormotorii, în timp. Supravegherea copilului cu Apgar sub 6 este obligatorie la specialistul neonatolog, doar până la vârsta de o lună. După aceea, vă adresați pediatrului și este asigurată de CNAS prin programe speciale cu adresabilitate directă.

 

Termenul la care s-a produs nașterea:

Este al 2-lea criteriu imediat de evaluare a stării de sănătate după cum urmează:

  • nou-născut la termen, matur (săptămâna 38-42)
  • prematur   ( născut înainte de termen) – necesită supraveghere medicală până la 1 an, prin Programele speciale ale MS (nu la Maternitate, ci la pediatru, la care aveți acces gratuit pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie). Solicitați consultul pediatric, imediat ce bebe a împlinit 1 lună!
  • postmatur ( născut la peste 2 săptămâni după termen) – necesită supraveghere specială în primele zile de viață, în Maternitate, apoi, de la vârsta de 1 lună, la pediatru, în aceleași condiții de mai sus.

Greutatea la naștere:

Este al 3-lea criteriu imediat al stării de sănătate pentru nou-născut (și poate cel mai important în timp). Iată reperele:

  • normoponderal ( 2500-4500 gr)
  • prematur (mai mic de 2500 gr)
  • dismatur ( nou-născut la termen dar cântărind mai puțin de 2500 gr).
  • bigbaby” – un termen american, intrat în vocabularul pediatric uzual, ce exprimă o greutate la naștere peste 4500-5000 gr și care, paradoxal, implică riscuri destul de mari pentru sănătatea nou-născutului.

 

Consultul pediatric de specialitate este obligatoriu pentru evaluare integrității și bunei funcționări a tuturor aparatelor și sistemelor organismului, precum și pentru promovarea alăptării la sân, supravegherea unei bune alimentații, evaluarea creșterii în greutate și a stării de sănătate a copilașului vostru. Nu-l neglijați!

Mesajul meu:

În această perioadă delicată de adaptare, totul este ” de urgență” ! Orice modificare care vă neliniștește, orice schimbare, chiar discretă, de comportament ( refuzul complet al alimentației, plâns nefiresc de mult, stare generală modificată prin agitație sau somnolență, modificări în aspectul și numărul urinilor și scaunelor, icterul prelungit,etc)să vă determine rapid, să apelați la pediatru. Nu temporizați!

Va urma

Articole similare

educatie-medicala-pediatru-sibiu-16

COLICILE ABDOMINALE

Data publicarii: 2023-09-04 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
foto-copii-pediatrie-sibiu-19

NOUTĂȚI ÎN DIVERSIFICAREA ALIMENTAȚIEI LA SUGAR

Data publicarii: 2021-03-11 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
educatie-medicala-pediatru-sibiu-10

CU BEBE LA ”Spa”. MASAJUL

Data publicarii: 2018-03-13 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
poza-19-oct-2017

CU BEBE LA ”Spa” BAIA GENERALĂ

Data publicarii: 2018-02-19 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii