ADOLESCENTUL, ACEST ADORABIL CĂUTĂTOR ÎN STELE 1

Vă amintiți? Și voi ați fost adolescenți rebeli și nonconformiști! Sau măcar ați tânjit să fiți...

ADOLESCENTUL, ACEST ADORABIL CĂUTĂTOR ÎN STELE 1

ADOLESCENTUL, ACEST ADORABIL CĂUTĂTOR ÎN STELE 1

adolescent-03

Adolescența este vârsta dualității: pe unii îi iubește și-i admiră total, pe alții îi urăște sau disprețuiește total; se avântă dar îi e și frică; se crede mare și se simte mică; are o siguranță de sine superficială, care blufează mereu și  merge până la fanfaronadă dar, în interior, se simte vulnerabilă ca o mimoză. Adolescența sparge reguli și încalcă promisiuni pentru că testează limitele; pare amorală și nonconformistă, dar sufletește e perioada avântului curat și a nevoii de dreptate absolută. Crează idealuri și iubește perfecțiunea pentru că realitatea i se pare anostă. Realitatea deprimă și dezamăgește.

Adolescentul nu e preocupat de sănătate și nutriție, de igienă – decât în măsura în care toate aceste ” chestii plictisitoare” afectează în vreun fel aspectul fizic. Sfidează bunele maniere, disciplina prestabilită și constrângerile de orice fel. I se par restrictive și stupide.

Școala nu-l prea interesează. Are alte priorități: viața, dragostea, sexul, tentațiile și nedreptățile lumii. Are nevoie de activități sociale care să-l implice emoțional. E vârsta perfectă pentru planuri de salvare a lumii, altruism și frumusețe. Folosiți acest avânt spiritual unic și măreț. E păcat să se irosească în van.

Un adolescent nu poate fi forțat să facă ceva impotriva convingerilor sale, bune sau rele, decât dacă îi ” spargeți” agresiv voința și integritatea. Adolescentul poate fi doar convins cu dragoste, argumente logice și efort.

Dați-i libertate controlată subtil și discret. Obligați-l să-și asume responsabilitățile faptelor sale, dar stați pe aproape. Nu-l protejați de urmările negative ale faptelor sale, ci obligați-l să suporte consecințele. Nu-l scutiți de consecințe! Dar nici nu-l părăsiți.

Când deraiază? Când nu e înțeles. Când se plictisește. Când are un anturaj nedemn de el. Când e nemulțumit profund de sine. ”Derapajele ” sunt extrem de utile în această perioadă. Ele devin mesaje de ”așa nu…”. Nu dramatizați prea tare. Dacă nu e ilegal, imoral, nesănătos – nu faceți din țânțar armăsar. Bucurați-vă când aflați de ele din timp și puteți lua măsuri de corecție.

Vă amintiți? Vă va fi mai ușor dacă vă amintiți!

Nu-l sâcâiți cu reguli mici. Eliminați cicăleala legată de aspectul fizic, haine, bune maniere; fiți îngăduitori la bravadă și derapaje verbale. Aveți încredere în el. Nu devin conduite; doar experimentează.

Pedepsele? Unii adolescenți nu au ”frâne”. Copilul poate să vrea ceva ce e nociv pentru el și atunci intervenim. Se poate ajunge și la pedeapsă. Și atunci pare că iubirea și protecția se exercită împotriva lui, deși este pentru binele lui. Actul restricționării/pedepsei naște conflict. Automat și garantat. Sigur, nu pedeapsa corporală este soluția; nu pedeapsa excesiv de severă este soluția; nu interdicția prea lungă în timp este soluția. ”A-i arăta obrazul” unui adolescent care te iubește și te respectă, reprezintă deja o pedeapsă. Chiar dacă nu o arată. Fiți rezonabili cu pedepsele. Explicați-vă deciziile. Fiți eficienți. Lăsați adolescentului o urmă de  ” cinstea obrazului”  indiferent cât de tare a greșit; ca să aibă un început, de la care să-și revină.

De vorbă cu adolescentul? Rar, foarte rar! Adolescentul nu vorbește mult. Dă semnale. Nu uitați că există întotdeauna diferențe între ceea ce exprimă, ceea ce gândește și ceea ce simte cu adevărat. Fiți atenți! Trebuie să vă dea ”like” și ”share”. Altfel, pentru el e doar bruiaj; nici nu vă ascultă. Fără ”share” nu e nimeni acolo să vă asculte . Rezultatul: ” Iar mă cicălești?”.

Atrageți-i atenția prin SMS, e-mail, rețele de socializare. Exprimați-vă dragostea, pentru abordare directă.  Evident ” de la egal la egal”. Ușa camerei sale chiar este un criteriu fizic de disponibilitate pentru comunicare. De obicei stă închisă. Trebuie să prindeți ” ușa ” deschisă. Numai atunci e momentul potrivit să stați de vorbă cu el.

Nu-i violați intimitatea nici cu vorba, nici cu fapta. Cu cât îi veți respecta mai mult intimitatea, cu atât vă va impune mai puține interdicții la pătrunderea în spațiul lui privat. Dacă nu e atacat, nu are de ce să se apere.

Sfat ca de la părinte la părinte:

Ușa e foarte importantă! Pândiți ”ușa”! Așteptați în fața ei să fiți invitați înăuntru. Pătrundeți prin infiltrare când e ușa întredeschisă. Nu spargeți ușa și nu intrați prin efracție.

N.B. Credeți că eu am reușit ca părinte să aplic așa frumos și organizat tot ce scriu aici? Aiurea! Nici vorbă! Dar vă dau cuvântul meu de onoare că m-am străduit din toată inima. Am fost prezentă. Am fost atentă. Am gândit. Am citit. M-am sfătuit. Și apoi, împreună cu soțul meu am făcut și noi ce-am putut.  Mult?!… Puțin?!….

Articole similare

poza-21-mai-2016

IUBIREA PĂRINTEASCĂ NU-I ÎNGRIJORARE!

Data publicarii: 2017-01-12 Publicat in Categorie: Colectia cu Idei
poza-08-mai-2016

COPILUL CUMINTE DE ȘCOALĂ GENERALĂ

Data publicarii: 2016-09-13 Publicat in Categorie: Colectia cu Idei
blog-copil-gradinita2

REȚETA MEA PENTRU UN COPIL MIC CUMINTE 3

Data publicarii: 2016-02-28 Publicat in Categorie: Colectia cu Idei

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii