AEROSOLII MEDICALI, ALTFEL DECÂT V-AȚI IMAGINAT 2

Nu dați orice, oricând și oricât, în aerosoli, unui copil bolnav!

AEROSOLII MEDICALI, ALTFEL DECÂT V-AȚI IMAGINAT 2

AEROSOLII MEDICALI, ALTFEL DECÂT V-AȚI IMAGINAT 2

cabinet-pediatrie-05-nov-18

PRECAUȚII ȘI PERICOLE… legate de tratament:

  • Nu exagerați în folosirea aerosolilor la copilul sănătos, pe diferite motive de prevenție sau posibil debut de boală respiratorie. Riscați să îndepărtați secrețiile naturale de la nivelul mucoaselor, cu rol primordial în apărarea de infecții la ” porțile de intrare”. Nici o secreție din organism nu este inutilă!
  • Nu folosiți soluții casnice, uleiuri volatile, tincturi alcoolice, tot felul de siropuri naturiste în aerosoli . Puteți declanșa redutabile pneumonite chimice , inflamatorii sau toxice prin inhalarea repetată, de către copilul Dvs, a unor astfel de improvizații nocive.
  • Nu folosiți tratamentul recomandat pentru o boală, data viitoare la altă boală. Nu se potrivesc întotdeauna. ( Ex: soluția cu dexamethazonă dăunează în rinita infecțioasă bacteriană).
  • Eficiența tratamentului depinde direct de doza care ajunge la segmentul respirator bolnav, de timpul de nebulizare, de etanșeizarea măștii pe fața copilului. Ca urmare în boli mai severe, cum ar fi criza de astm, bronșiolitele medii și severe nu este eficient tratamentul cu aerosoli, deoarece nu putem doza corect medicamentele, rezultând mare potențial de agravare a bolii, prin subdozare. Să nu uităm că, dacă încărcăm 3 ml de soluție/ședință, copilul probabil inhalează 1ml.
  • Există boli respiratorii care nu au nevoie de aerosoli, mai ales în faza de debut a bolii! ( rinite cu rinovirusuri, ușoare și autolimitate, rinofaringite la debut, amigdalite acute și cronice, otite, etc).

 

PERICOLE ȘI PRECAUȚII… legate de aparat:

  • Durata de funcționare/ședință este de maxim 20 minute, la copil.
  • Nebulizatorul și toate accesoriile sale nu sunt sterile. Se curăță conform instrucțiunilor de folosire, cu soluții casnice de spălare.
  • Soluția medicamentoasă recomandată se introduce în recipient, dozată pentru o ședință. Nu se lasă reziduri farmacologice de la o ședință la alta.
  • Aparatul de aerosoli este al familiei. Setul de accesorii (masca, tubul, piesa nazală și cea bucală) este individual… Se poate împrumuta nesterilizat altora, ” la pachet ”, cu microbii din el!…
  • Există posibilitatea de achiziție a kit-ului de accesorii pentru fiecare membru al familiei, în parte.

 

INDICAȚII DE STERILIZARE PROFESIONALĂ:

Aparatul de aerosoli, neîngrijit corespunzător, împrumutat de la unul la altul pentru diferite boli, ținut neprotejat, poate deveni o sursă redutabilă de infecții severe ( piocianic, stafilococ, fungi ș.a.), introduse direct pe căile respiratorii ale copilului.

Ar trebui sterilizat profesional periodic: după o boală microbiană sau virală severă, după o îndelungată nefolosire, înainte de tratamentul profilactic (de prevenire) și ori de câte ori vi se pare necesară o curațire profesională a aparatului.

N.B. Vă așteptăm la cabinet , cu aparatul de aerosoli medicali, pentru efectuarea unei curățenii generale, de toamnă și început de sezon de ”răceli”.

Sfatul specialistului pediatru este esențial în probleme de imunitate, alergie, nutriție, carențe de creștere, tulburări funcționale digestive, mici nereguli și atipii la copilul aparent sănătos și absolut obligatoriu, în caz de boală, la copilul de orice vârstă.

 

 

Articole similare

poza-15-mai-2016

NE VACCINĂM COPILUL ANTIGRIPAL? DA sau NU?!

Data publicarii: 2020-10-25 Publicat in Categorie: Opiniile unui pediatru
cabinet-pediatrie-18

HALOTERAPIA ÎN PEDIATRIE

Data publicarii: 2020-02-20 Publicat in Categorie: Opiniile unui pediatru

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii