Alimentația copilului bolnav

"Uneori pentru a schimba un dram de perceptíe e nevoie de o tona de argumente"

Alimentația copilului bolnav

ALIMENTATIA COPILULUI BOLNAV

blog-copil-bolnav

Mulți părinți mă întreabă ce regim alimentar trebuie să adopte pentru copilul cu febră, infecții respiratorii sau boli contagioase ale copilăriei. Eu răspund enunțând câteva principii:

  • Nu forțați nota! Copilul bolnav nu are poftă de mâncare. Energia orgnismului trebuie utilizată nu atât pentru digestie cât pentru stimulare imunitară și luptă cu boala, așa că nu insistați! Propuneți dar nu dispuneți!
  • Scopul principal este hidratarea! Dați lichide multe, de orice fel, nu numai ceai; dați lapte, suc de fructe, ciorbă, dacă nu are diaree. Românii au o fixație culturală legată de administrarea de ceai și supă în caz de boală. De ce? Nu există nici o rațiune științifică pentru această conduită. Dacă îi place ceaiul sau supa e foarte bine, dacă nu, nu dați. Nu administrați medicamente cu alimentele lui preferate!
  • Regim ușor, cu aport proteic mare! Dați alimente cu proteine animale de calitate, ca bază de aminoacizi, pentru producerea de anticorpi în procesul de apărare imunitară pe perioada bolii.
  • Nu respectați orarul meselor!, nici conținutul, nici cantitatea. Lăsați-l pe copil să aleagă. Organismul lui e inteligent și își cunoaște nevoile nutritive. Respectați-l!
  • Nu realimentați copilul imediat după vărsătură! Dacă tușește și varsă așteptați; nu dați imediat lichide sau hrană. E nefiresc. Aveți răbdare să-și revină și să ceară.
  • Refuzul repetat și categoric al oricăror alimente solide sau lichide cel puțin câteva ore, anunță agravarea bolii.

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-12-oct-2017

CE MAI E NOU ÎN INFECȚIA CU HELICOBACTER PYLORI LA COPIL

Data publicarii: 2019-10-10 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-01

GREȘELI ÎN ABORDAREA INFECȚIILOR RESPIRATORII LA COPIL

Data publicarii: 2018-12-02 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-nov-18

DUREREA ABDOMINALĂ FĂRĂ CAUZĂ APARENTĂ

Data publicarii: 2018-11-07 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii