ALIMENTAȚIA MIXTĂ

Pentru bebelușul vostru, o bijuterie vie, încrustată pe veci în inimă și minte!

ALIMENTAȚIA MIXTĂ

ALIMENTAȚIA MIXTĂ

lapte-la-beberon

Ce este ea?

Este tipul de alimentație în care se combină laptele de mamă și laptele praf, administrat în completare.

Contextul:

Spune mama, pe drept cuvânt îngrijorată: ” Nu se satură! Trage din sân dar nu curge suficient lapte. Plânge! Se agită! E permanent înfometat! Nu crește bine! Are scaune rare și nu urinează suficient….”

Cum se ia decizia de introducere a laptelui praf în alimentația sugarului foarte mic, sau chiar a nou-născutului?!

După o evaluare minuțioasă, efectuată pe o perioadă suficient de lungă ca să fim sigure de necesitatea completării cu lapte praf și suficient de scurtă ca să nu afecteze creșterea armonioasă a sugarului vostru.

Criterii obiective de luare a deciziei:

  • Inspecția și palparea glandei mamare (se poate face și de către mamă).
  • Proba suptului (cântărirea copilului înainte și după alăptat, timp de 24-48 ore). Notați rezultatele! Evaluați cu medicul pediatru.
  • Proba storsului sânului (valori normale = 100 ml lapte, stors din sân, în primele 2-3 minute).
  • Numărarea frecvenței deglutițiilor la bebe (valorile normale = 10-15 deglutiții/minut, la sugarul sănătos, de la 6-8 săptămâni).
  • Cântărire zilnică, timp de minim o săptămână, cu alcătuirea unei curbe ponderale. Evaluați creștera în greutate cu pediatrul!
  • Consult medical de evaluare a situației, la pediatru, care elimină alte cauze obiective de insuficiența creșterii, corectează eventualele greșeli de alimentație sau regim de viață al mamei.

Cum procedați practic?

Întâi alăptați copilul cu lapte de mamă, din ambii sâni, apoi completați cu lapte praf. Unii pediatri recomandă mese alternative, o masă la sân, urmată de o masă cu lapte praf. Eu personal, pledez pentru punerea la sân a sugarului la fiecare masă, în ideea stimulării repetate a lactației, prin supt. Laptele praf se dă cu lingurița. Ca să nu se înțarce rapid! Știu că pare greu, dar sugarul este relativ sătul și cu un pic de perseverență, se poate.

 

Trusoul pentru alimentația cu biberonul

Biberoanele:

Vă rog, investiți în calitatea biberoanelor! E important! Ele sunt folosite des, mult; la 6 luni cresc dinții și, automat crește uzura tetinelor. Biberoanele furnizate de firme consacrate folosesc materiale nontoxice,aprobate de toate forurile internaționale de pediatrie, tolerate de sugar, fără efecte secundare, chiar în condițiile uzurii avansate.

Există mai multe tipuri de biberoane, cu diverse facilități. Magazinele și site-urile vă pot oferi suficiente îndrumări…

Tetinele:

Tetina universală este indicată tuturor bebelușilor alimentați artificial. Dimensiunea găurii la tetină se alege după vârsta sugarului și după capacitatea lui de a ingera un flux mai mare sau mai mic de lapte praf. Cereți ajutorul farmacistelor, pe loc, când le achiziționați.

Tetina ortodontică ce încearcă să imite forma sânului se folosește la cei alimentați mixt, în încercarea de a facilita ingerarea.

Tetina anticolici este adaptată  ca să împiedice pătrunderea aerului în biberon în timpul alimentației și pentru a reduce colicile și aerofagia…

Sterilizarea !

Spălați și igienizați corect și conștiincios, de fiecare dată, tot echipamentul folosit la alimentația cu lapte praf și ceai. Toate biberoanele și vesela sunt doar ale lui și nu le dă la nimeni altcineva!

Sterilizarea este obligatorie pentru menținerea sănătății sugarului, în primele luni de viață. Ceea ce laptele praf nu poate furniza deloc sunt anticorpii, factorii de protecție specifici și enzimele digestive, existenți din plin în laptele de mamă și care au rolul de a neutraliza microbii din ambient și a-i împiedica să pătrundă în intestinul imatur al sugarului. Nu s-au găsit încă metode tehnologice de adaos a acestor prețioase componente naturale ăn laptele praf.

La ce temperatură se face sterilizarea?

Diferitele tipuri de sterilizatoare moderne pentru biberoane asigură o igienizare perfectă. Distrugerea bacteriilor începe de la temperaturi de aproximativ 60 grade Celsius. De la 60 grade Celsius se distrug complet Escherichia Coli, Streptoccocus pyogenes, Staphyloccocus aureus(MRSA), HIV, Candida și anumite specii de Salmonella. Sterilizatoarele performante pentru bebeluși ating temperaturi de 98 grade Celsius, la care se distrug inclusiv Streptoccocus faecalis și Hepatita B.

Durata de sterilizare a accesoriilor de hrănire este de 5-8 minute, funcție de marca și tipul de sterilizator. Ele rămân sterile până la 24 ore, dacă sunt păstrate închise, fără a se deschide capacul.

Formulele de lapte praf:

Câteva cuvinte despre tipurile de formule de lapte praf existente pe piață și cum le alegem.

Laptele praf este un lapte de vacă adaptat/umanizat, din care s-a scos ce era în plus și s-a introdus ce lipsea pentru a-l face să semene cât mai mult cu laptele de mamă. Este degresat, îmbogățit cu vitamine și minerale, cu probiotice și acizi grași esențiali necesari dezvoltării creierului. Sugarii sănătoși folosesc formule standard de lapte praf, adaptate vârstei. Dacă se respectă condițiile de sterilizare și hrănire, copiii cresc în general bine cu el.

Formulele clasice, pentru sugarii sănătoși, se aleg funcție de criteriul vârstă și criteriul calitate/preț, știut fiind faptul că firmele producătoare sunt obligate să respecte rețete identice pentru toate produsele, indiferent de firma care le produce. Formule standard, conform OMS:

  • vârsta a-1-a (de început), lapte maternizat/umanizat de la 0 la 4/6 luni.
  • vârsta a-2-a (de continuare) , de la 4/6 luni.
  • vârsta peste 1 an (formula junior).

Conform Societății Europene de Pediatrie formulele de lapte praf cu suplimentare de macro sau micronutrienți au intrat în meniul obișnuit al oricărui nou-născut și sugar sănătos; este vorba, mai ales, despre adăugarea de vitamina D, fier, acizi graşi nesaturaţi cu lanţuri lungi ( omega-3, omega-6), probiotice și prebiotice .

Există și alte formule pentru nevoi și situații speciale. Vă recomand să folosiți aceste formule doar la indicația medicului, ele fiind formule atipice, care impun obligatoriu supraveghere pediatrică de specialitate.

Exemple de formule speciale de lapte praf:

  • Formule pentru prematuri și dismaturi
  • Formule fără lactoză: indicate în diaree prelungită, sindroame de malabsorbție și maldigestie, intoleranță la lactoză, diaree prelungită, etc.
  • Formule hipoalergenice ( fără proteine din lapte de vacă): indicate în risc pentru boala alergică ( previne alergia) și tratamentul alergiei la proteinele din laptele de vacă.
  • Formule antiregurgitare
  • Formule pentru constipație cronică

Vezi și articolul ” Hrănirea ci biberonul”

 

Articole similare

educatie-medicala-pediatru-sibiu-16

COLICILE ABDOMINALE

Data publicarii: 2023-09-04 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
foto-copii-pediatrie-sibiu-19

NOUTĂȚI ÎN DIVERSIFICAREA ALIMENTAȚIEI LA SUGAR

Data publicarii: 2021-03-11 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
educatie-medicala-pediatru-sibiu-10

CU BEBE LA ”Spa”. MASAJUL

Data publicarii: 2018-03-13 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
poza-19-oct-2017

CU BEBE LA ”Spa” BAIA GENERALĂ

Data publicarii: 2018-02-19 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii