ANEMIA COPILULUI

Ce nu știe chiar toată lumea!...

ANEMIA COPILULUI

ANEMIA COPILULUI

poza-04-mai-2016

Ce știe toată lumea:

Este determinată de lipsa de fier. Este o boală cronică, ce apare treptat și se vindecă în 4-6 săptămâni, funcție de cauzele și de gravitatea bolii.

Cauzele cele mai frecvente sunt: greșelile alimentare, infecțiile repetate, prematuritatea ( ei se nasc înainte de termen și nu beneficiază de acumulările de fier din ultimele săptămâni de sarcină), insuficiența creșterii, deficitul de absorbție intestinală determinată de diareea cronică, tratamentul prelungit și repetat cu antibiotice.

Există o categorie aparte de anemii severe și persistente care au cauze rare: boli cronice sistemice și boli genetice. Acestea nu fac subiectul articolului nostru.

Clinic:

Ceea ce atrage atenția este  paloarea cu tentă pământie, galben – icterică, în special la extremități, podul palmei, pavilionul urechii, degete; mucoase palide ( vizibile la buze și ochi).

Al 2 lea semn foarte important este o severă lipsă de poftă de mâncare cu refuzul alimentației (inapetența mare, cronică). Mai apar tulburări de creștere, astenie, lipsă de poftă de joacă, tulburări de somn, dificultăți de concentrare, tulburări cardiace.

Diagnosticul pozitiv:

Este confirmat de laborator, pe bază de analize. Se face hemoleucograma, cu hemoglobina și hematocritul  la valori scăzute; dozări ale fierului, feritinei, acidului folic, vitaminei B; studiul structurii, formei și dimensiunilor hematiilor pentru a contura diagnosticul formei de anemie.

Sfatul meu: Nu încercați să interpretați singuri analizele! Valorile normale ale acestor parametrii variază foarte mult în diferite perioade ale copilăriei. Majoritatea valorilor normale, de referință, notate pe buletinul de analiză sunt fie pentru adult, fie generice. Nu vă îngrijorați inutil, înainte de a apela la pediatru!

Ce nu știe chiar toată lumea:

 

  • Anemia carențială este o afecțiune complexă, cu răsunet asupra întregului organism, pe termen lung. Anemia este o boală generală, care afectează întreg organismul copilului, având impact direct asupra stării de sănătate, și anume: scade imunitatea; afectează energia vitală, ritmul de creștere și diferențiere celulară (proces obligatoriu și caracteristic copilăriei); are impact cerebral și emoțional (scade capacitatea de concentrare și efort intelectual; provoacă iritabilitate sau invers, apatie și astenie emoțională- funcție de temperamentul și modul de reactivitate al copilului vostru). Impactul negativ asupra sănătății copilului este cu atât mai mare cu cât anemia este mai veche.
  • NU orice piele palidă denotă anemie! …există paloarea constituțională, care este înnăscută și nu are legătură cu anemia. Mulți copii sunt tratați de anemie, fără discernământ, pe motiv că sunt palizi și încercănați! De multe ori ajunge să arunci o privire atentă spre mama/tatăl lor, ca să constați asemănarea și să tragi concluzia că sunt caracteristici constituționale. Unii au alte probleme de sănătate care pot genera paloare, alții pur și simplu n-au ieșit afară la aer, de mult, etc.
  • Mulți copii sunt tratați cu fier ” pentru imunitate”, ” pentru ”poftă de mâncare”, ” ca să se îngrașă”… Greșit! Se recomandă administrarea de fier numai dacă există anemie și pentru nimic altceva.  

 

  • Vin părinții la consultație și spun: ”Are anemie. Îi dau fier și vitamina C” N-ajunge! O anemie necesită aport de fier, vitamine din complexul B ( B1,B2,B6 și B 12), acid folic – a uneia sau a tuturor, funcție de tipul și severitatea anemiei.
  • În puseele de creștere, consumul de vitamine și minerale este mai mare și uneori determină epuizarea rezervelor. Dragi părinți! Monitorizați creșterea prin măsurători periodice și asigurați o alimentație de calitate, care să acopere nevoile de consum.
  • Dacă copilului ”nu-i merge bine”, apelați la specialist, înainte de a-i da fier și vitamine fără rost. Anemia este o boală dinamică. Uneori nu e chiar atât de grav cum pare. Alteori, organismul permite dezvoltarea unei toleranțe față de lipsa de fier și vitamine, manifestată clinic doar prin semne discrete, dar care maschează o anemie carențială medie spre severă. Deci e necesară o evaluare periodică de specialitate!

 

Diagnosticul pozitiv:

Diagnosticul este început în cabinet, cu o anamneză amănunțită care caută cauzele anemiei și evaluează comportamentul nutrițional al familiei și copilului, starea lui de sănătate sau boală, impactul anemiei asupra creșterii și dezvoltării, la momentul consultației.

Tratamentul:

  • Suplimentarea medicamentoasă cu fier se face conform indicațiilor medicului specialist. Tratamentul este lung, între 3 săptămâni și 6 luni, funcție de forma clinică de anemie, de severitatea bolii, precum și de capacitatea de răspuns pozitiv la tratament a organismului copilului vostru. Există o formulă de calcul matematic, care stabilește cu exactitate necesarul de fier pentru copilul vostru și numărul de zile de tratament, funcție de valorile sanguine obținute la analize.
  • Regimul alimentar este unul special, pe toată perioada tratamentului cu suplimentare de fier. Se dau copilului alimente tip legume și fructe roșii, galbene și verzi, carne roșie, ouă, ficat pui; nu uitați de ”micile bijuterii minerale” și anume leguminoasele și fructele oleaginoase. Atenție! Cantitățile mari de lapte de vacă (1-2 litri/zi) administrate copilului cu anemie, scad absorbția fierului ingerat. Nu se poate fără un regim de alimentație personalizat, adaptat, pe termen lung, preferințelor alimentare ale copilului vostru! Hai să fim realiști : degeaba recomand eu fier, din vită, dacă copilul nu vrea carne deloc! Trebuie adaptat!
  • Reacții adverse sunt în majoritatea lor cu impact digestiv (iritație gastrică, dureri abdominale, diaree sau constipație, scaun negru). Dacă apar, adresați-vă pediatrului specialist, care vă va da soluții personalizate de alimentație și tratament. Nu întrerupeți tratmentul fără sfat medical!
  • Absorbția fierului și succesul tratamentului depind de calitatea fierului administrat! Atenție ce produs de fier și vitamine cumpărați!
  • Nu se dă fier în asociație cu calciu!
  • Nu se dă fier în infecții acute, de orice fel. Nu se dă fier în diaree acută.

Particularități la sugar: 

  • Nu se face tratament preventiv cu fier la sugarii sănătoși, alimentați la sân! Excepție fac prematurii mai mici de 2500gr, la care tratamentele preventive se încep precoce, la sfatul medicului specialist. Depozitele sugarului în fier, care se presupune că îi ajung până în luna a 3a de viață, se constituie în depozite intrauterine la făt, în ultimele 2 luni de sarcină și, prin transfer transplacentar de sânge, în momentul nașterii, prin cordonul ombilical (cam 400 ml sânge înainte de secționarea cordonului).
  • Laptele de mamă conține cantități mici de fier, dar complet absorbabile și suficiente pentru bebe (cu biodisponibilitate de aproape 100%, spre deosebire de mult discutatul spanac, de exemplu, care conține cantități mari de fier, dar are o biodisponibilitate de numai10-15%). Laptele praf are adaos corespunzător de fier și vitamine. Însă, în caz de anemie – boală, surplusul de fier din laptele praf nu acoperă lipsa.

Opinia mea de pediatru:

Nu se face tratament cu fier preventiv , fără motiv, la copiii sănătoși, proveniți din genitori sănătoși, familii cu condiții socioeconomice corespunzătoare, fără antecedente personale și familiale sugestive de boală. Nu se face tratament preventiv cu fier, fără argumente doveditoare ale existenței bolii, respectiv analize de laborator. La nici un copil! La nimeni!

Urmărirea în evoluție:

Presupune urmărirea tuturor jaloanelor clinice și de laborator pentru evaluare: complianța copilului și părinților la tratamentul pe termen lung, apetitul, starea generală, starea și aspectul tegumentelor și nu în ultimul rând, repetarea analizelor pentru confirmarea refacerii sanguine.

Vindecarea începe întotdeauna de la aportul de fier și vitamine din dieta specială și suplimentele administrate în cadrul terapiei; apoi depinde direct de absorbția intestinală ( dăm întotdeauna fierul pe un intestin pregătit); se continuă cu metabolizarea fierului, proces care are nevoie de transportori și facilitatori. Există o suită regală de vitamine și minerale însoțitoare, premergătoare și ulterioare administrării de fier. Ele ajută absorbția și metabolizarea fierului din alimente și medicamentele pe care i le dăm copilului și stimulează producerea de hemoglobină, cu refacere sanguină. Altfel nu merge bine! Este un proces complex! Dacă nu respectăm cu rigurozitate protocolul terapeutic recomandat, anemia apare iar și iar, dă tulburări de digestie și absorbție profunde, nu se metabolizează corespunzător, fierul nu ajunge la destinație.

 

Mesajul meu:

Nu dați fier fără îndrumare de specialitate! Nu uitați de regimul alimentar asociat tratamentului, care este obligatoriu!

 Nu neglijați o posibilă anemie a copilului!

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-12-oct-2017

CE MAI E NOU ÎN INFECȚIA CU HELICOBACTER PYLORI LA COPIL

Data publicarii: 2019-10-10 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-01

GREȘELI ÎN ABORDAREA INFECȚIILOR RESPIRATORII LA COPIL

Data publicarii: 2018-12-02 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-nov-18

DUREREA ABDOMINALĂ FĂRĂ CAUZĂ APARENTĂ

Data publicarii: 2018-11-07 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii