CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Iată vă prezint un tablou clinic dramatic și impresionant pentru o boală ...trecătoare!

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

Convulsiile febrile sunt relativ frecvente în mica copilărie (6 luni-5 ani), afectând între 3-5% din copii. Copiii cu predispoziție spre această boală, fac măcar o primă criză până la 3 ani, întotdeauna în context febril (90%).

În general, ele sunt considerate benigne, fără risc de epilepsie, sau cauzatoare de alte dezordini psihiatrice. Nu se cunoaște încă o cauză a producerii lor. Mecanismul prin care se produc este insuficient studiat. De obicei există antecedente de convulsii febrile în familie ( părinți, frați, surori), fără consecințe patologice neurologice sau psihiatrice.

Contextul clinic:

  • Există întotdeauna o afecțiune infecțioasă cauzatoare de febră ( infecție respiratorie, boală contagioasă de copilărie, boală diareică acută, infecție urinară, etc.). De obicei, criza apare în prima zi de febră.
  • Temperatura este întotdeauna mai mare de 38,5 grade Celsius.
  • Clinic se manifestă prin contracții generalizate ale întregului corp, care impresionează puternic părinții și aparținătorii. Copilul pare inconștient, își rotește ochii, vomită, urinează spontan, nu răspunde când îl strigați, se învinețește, etc.
  • Criza simplă și necomplicată ține mai puțin de 2-3 minute. Contracțiile se opresc singure, copilul devine conștient din nou, răspunde iar promt la stimuli verbali, uneori plânge sau adoarme.

Ce trebuie să faceți voi, părinții, pentru prevenirea unei crize de convulsii febrile:

  • măsurați corect temperatura corporală atunci când, în cadrul unei afecțiuni, apare febră peste 38 grade Celsius.(vezi și articolele: ” Despre febra la copil”, ” Infecțiile respiratorii la copil”)
  • asigurați confortul copilului : repaus, liniște, administrarea de lichide, temperatura camerei de locuit sub valoarea de 21 grade Celsius, îmbrăcăminte subțire, lejeră.
  • la temperatura corporală mai mare de 38 grade Celsius, începeți administrarea de antitermice, după o schemă stabilită de un pediatru și reînnoită permanent funcție de vîrstă și greutate corporală.
  • supravegheați și evaluați permanent starea generală a copilului (respirație, vioiciune, stare de conștiență, eventuală erupție pe piele).
  • administrarea de anticonvulsivante pe gură sau intrarectal se face numai după ce copilul a avut o primă criză și s-a stabilit deja ,de către medicul neurolog, un tratament anticonvulsivant pentru acasă.

Semne de gravitate:

  • boli neurologice în antecedente familiale sau personale,
  • convulsiile sunt parțiale ( contracturi doar pe anumite părți ale corpului),
  • dacă apar mai multe episoade în 24 ore,
  • dacă durata crizei depășește 7-10 minute,
  • dacă constatați alterarea stării generale și a conștienței (se albăstrește, își dă ochii peste cap, are tulburări de respirație mult după încetarea crizei, persistă pierderea conștienței, etc)

În toate aceste cazuri se recomandă un consult neurologic pediatric de specialitate, pentru evaluarea integrității și statusului neuromotor, cerebral și psihologic, de comportament.

Ce nu se face în timpul crizei:

  • în criză nu se mai dau siropuri de febră;
  • nu se administrează lichide care pot să blocheze căile respiratorii;
  • nu se ține copilul în brațe. În timpul crizei se ține copilul cu gâtul drept și corpul întins, pentru a facilita respirația.
  • nu se pune nici un obiect în gura copilului.
  • nu se mai face baie pentru scăderea febrei

Evoluție și prognostic:

Convulsiile febrile accidentale, simple sunt cele care țin puțin timp; care nu se mai repetă; fără complicații postcritice; care survin la copilul aparent sănătos, fără antecedente familiale de boli neuropsihice, fără malformații cerebrale sau boli de sistem nervos central (cum ar fi infecțiile cu atingere cerebrală, traumatismele craniene severe, paralizia cerebrală infantilă, etc.) – aceste tipuri de convulsii febrile simple sunt considerate benigne și autolimitate. Dispar în jurul vârstei de 5 ani și nu lasă urme neuropsihiatrice pentru mai târziu, având un risc statistic calculat de evoluție spre epilepsie mai mic de 2%. Rezultatele au fost prezentate la Congresul Academiei Europene de Neurologie  (EAN), Oslo, Norway, 2019.

Convulsiile febrile recurente (care se repetă suficient de des în context febril); care survin pe boli neuropsihice anterioare primului episod; care țin mult și lasă tulburări respiratorii sau de conștiență mult timp după criza acută – acestea au risc mult mai mare de coplicații tip epilepsie sau alte psihoze (15-30%) dar numai la vârsta adultă, după 30 de ani. Riscul recurenței după prima criză, rămâne de 22,7% până la 5 ani și crește cu fiecare nou episod. (EAN, Oslo, Norway, 2019).

Mesage to take home!

Convulsiile febrile nu sunt considerate epilepsie. Ca urmare, nu necesită tratament antiepileptic de lungă durată.

Principala noastră sarcină, ca părinți și medic pediatru, este să prevenim cu succes, pe cât posibil, pericolul apariției lor. Pentru asta, nu uitați să solicitați pediatrului vostru schema corectă și completă de scădere a febrei, care trebuie adaptată periodic vârstei și greutății corporale a copilului vostru.

Consultul neurologic pediatric după prima criză este obligatoriu.

Vă invit să consultați pentru lămuriri următoarele articole medicale din site: ” Despre febra la copil”, ” Infecțiile respiratorii la copil” și altele, care vă trezesc interesul și considerați că vă sunt folositoare în înțelegerea manifestărilor de boală ale copilul vostru.

 

Articole similare

poza-12-oct-2017

CE MAI E NOU ÎN INFECȚIA CU HELICOBACTER PYLORI LA COPIL

Data publicarii: 2019-10-10 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-01

GREȘELI ÎN ABORDAREA INFECȚIILOR RESPIRATORII LA COPIL

Data publicarii: 2018-12-02 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-nov-18

DUREREA ABDOMINALĂ FĂRĂ CAUZĂ APARENTĂ

Data publicarii: 2018-11-07 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-01

”AU, MAMI, IAR MĂ DOARE BURTA!”

Data publicarii: 2018-08-21 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-23-oct-2017

STAREA DE PURTĂTOR SĂNĂTOS DE MICROB

Data publicarii: 2018-01-19 Publicat in Categorie: Copilul Sanatos
blog-copilul-sanatos-la-doctor

CUM RECUNOAȘTEM DISBIOZA COPILULUI NOSTRU?!

Data publicarii: 2017-07-06 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii