COPILUL, ALIMENTELE LUI ȘI ALERGIILE PE PIELE 1

Bolile ”extravaganței nutriționale” (alergiile și intoleranțele alimentare) par a fi revolta intestinului la suprasolicitări.

COPILUL, ALIMENTELE LUI ȘI ALERGIILE PE PIELE 1

COPILUL, ALIMENTELE LUI ȘI ALERGIILE PIELII 1

eczema-copil

Termeni folosiți: dermatită atopică/eczemă atopică/urticarie.

Ce știe toată lumea?!

Toată lumea recunoaște problema  și știe diagnosticul:” alergie pe piele, de la alimente”. Câteodată știm exact de la ce aliment, alteori nu.

Toată lumea știe ce se dă , cu nume și prenume: ”antialergic, seara la culcare… până trece, vreo 3-5-10 zile”. Problema e că nu întotdeauna trece așa repede, cum ne-am aștepta; mai mult, erupția continuă să apară și în timpul tratamentului antialergic administrat; uneori, erupția lasă ”urme”; foarte des,ea revine sau se cronicizează.

Toată lumea știe că există alimente cu un potențial alergic mare și altele care nu dau alergie pe piele.

Care ar fi acelea?!

 Topul alimentelor cu cel mai mare potențial alergen la copil sunt: laptele de vacă și derivatele lui, alunele, nucile (și alte fructe oleaginoase, după caz), oul, carnea de pui sau porc, peștele, orezul, semipreparatele și fast food-ul, alimente cu E-uri, ovăz, fructele de mare, soia, țelina, muștarul, sucurile de culoare galbenă, fructele cu semințe mici, ciocolată și cacao,citricele și roșiile. …..Vedeți?! Aproape toate sunt alimente esențiale pentru creșterea armonioasă a copilului vostru: ou,carne, laptele și derivatele lui. Nu le putem exclude așa ușor pe toate, fără să-i afectăm dezvoltarea normală. S-ar putea să facem rău, cu intenția de a face bine! Dar dacă nu excludem alimentul și nu facem tratamentul medicamentos potrivit, există posibilitatea agravării… SAU copilul vostru poate să nu fie, obligatoriu, alergic la toate! Există variații individuale și familiale, funcție de constelația individuală, înnăscută, a fiecăruia… Și mai există și contextul extern care constituie o provocare(factorii de mediu, infecții, stil de viață și alimentație, etc).

 

 

…..

Și atunci care este conduita?

Conduita medicală și părintească este de tip ” Așteaptă-vezi-analizează!” până stabilim un diagnostic clar, timp în care se efectuează toate analizele generale și testele alergologice necesare stabilirii unui diagnostic cert.

Diagnosticul pozitiv necesită consult interdisciplinar alergologic .Se cere și consult dermatologic, mai ales dacă erupția este atipică sau complicată cu infecție. Strategia de urmat aparține pediatrului specialist, conform concluziilor medicale de mai sus.

Ce facem concret?

  • Facem o anchetă alimentară, pentru depistarea alimentului sau asocierilor de alimente ce pot declanșa alergia.De ce? Fiindcă prima întrebare a doctorului este: ”Ce a mâncat în urmă cu 24-72 ore?” Pentru a putea răspunde la această întrebare este bine să se alcătuiască un jurnal alimentar la copilul cu erupții frecvente pe piele, jurnal care poate ajuta foarte mult în stabilirea relației cauză-efect , între aliment și erupție.

 

  • Stabilim fără dubii care sunt alimentele incriminate și facem dieta de eliminare a lor. Dieta de excludere este ”vedeta” tratamentului și nu neapărat medicamentele antialergice, cum s-ar crede!
  • Căutăm înlocuitori cu aport nutritiv asemănător, pentru alimentele esențiale excluse din alimentație, cu scopul de a asigura creșterea armonioasă a copilului.
  • Administrăm copilului un tratament specific personalizat, după vârstă și gravitate, cu antialergice locale(pe piele) și generale (pe gură), conform protocoalelor medicale, uneori pe perioade mai lungi de timp.
  • Asociem absolut obligatoriu terapiile de susținere, cu vitamine și suplimente nutritive, cu acțiune dovedită în ameliorarea bolii alergice.

Dieta de eliminare a alimentului sau alimentelor dovedit cauzatoare de reacții alergice la copilul vostru, este totodată și o excelentă metodă de diagnosticare. O dietă de eliminare ținută fără grija și consecvența cuvenită este o pierdere de vreme, nu ajută.O dietă de excludere fără supraveghere medicală pediatrică, poate chiar afecta grav creșterea și dezvoltarea copilului vostru. Ca urmare, problema cea mai mare este să stabilim cu exactitate ce excludem/ pe cât timp/ cu ce riscuri/ cu ce beneficii. Pentru fiecare copil în parte.

……….

Alergia pe piele este o urgență?

Nu, în general urticaria și dermatita atopică nu sunt urgențe medicale la copil, indiferent de vîrstă.

Există însă o serie de semnale de alarmă ce anunță agravarea unei erupții: edemul feței și al extremităților, răgușeala și dificultățile de respirație, alterarea stării generale, vărsăturile și diareea,febra, etc. Dacă în cursul erupției pe piele apar oricare din aceste manifestări clinice, prezentarea de urgență într-un serviciu specializat de pediatrie este absolut obligatorie.

 

Mesajul meu:

Dragi părinți cu copil alergic la alimente !Vă invit să respectați alegerile alimentare pe care copilul le face ( ce-i place, ”ce-i pică bine la digestie”, ce mănâncă cu poftă). Fiți atenți la aversiunile alimentare pe care le arată: când urăște gustul unui aliment; când varsă imediat după ce a mâncat un aliment; dacă face diaree apoasă după ingerare; dacă au apărut simptome imediat după ingerare: umflarea buzelor, erupție pe piele, mâncărimi generalizate,nas înfundat sau răgușeală.

Va urma

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-12-oct-2017

CE MAI E NOU ÎN INFECȚIA CU HELICOBACTER PYLORI LA COPIL

Data publicarii: 2019-10-10 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-01

GREȘELI ÎN ABORDAREA INFECȚIILOR RESPIRATORII LA COPIL

Data publicarii: 2018-12-02 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-nov-18

DUREREA ABDOMINALĂ FĂRĂ CAUZĂ APARENTĂ

Data publicarii: 2018-11-07 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii