CU BEBE LA ”Spa”. MASAJUL

” Câteodată, iubire înseamnă doar strădanie și efort”
Me

CU BEBE LA ”Spa”. MASAJUL

CU BEBE LA ”Spa”! MASAJUL

educatie-medicala-pediatru-sibiu-10

 O reală și bine organizată ședință de ”Spa” la bebeluș  începe cu gimnastica sau masajul și continuă cu baia generală. Orice sugar sănătos cu vârsta de peste 2 luni are nevoie de masaj! Orice sugar sănătos și cu achizițiile neuromotorii la zi are nevoie de masaj + gimnastică!

La ce folosește masajul?

Masajul are beneficii minunate atât pentru dezvoltarea armonioasă a copilului cât și pentru întărirea relației voastre de iubire cu el.

Avantaje pentru sugar

Sunt două avantaje mari, demonstrate prin studii științifice minuțioase: dezvoltarea inteligenței fizice și stimularea inteligenței intelectuale, prin conștientizarea de sine. Iată cum:

Masajul stimulează inteligența fizică (PQ)!

Sistemul tactil este primul care funcţionează la copil, fiind cel prin care acesta ia contact cu lumea exterioară. Acest sistem se dezvoltă devreme, încă din viaţa intrauterină şi joacă un rol universal în dezvoltarea timpurie a organismului (răspunsul la stimularea tactilă a fost observată la ecografie mai devreme de 8 săptămâni gestaţionale).

În primele luni de viață această cunoaștere a propriului corp este mai mult pasivă și vine prin masaj și stimulare exterioară. De la 8-10 luni cunoașterea de sine devine activă. Un exemplu bun este că atunci când sugarii își sug degetele, se joacă și își prind sau trag de diferitele părți ale corpului lor, ei încearcă de fapt să-și descopere trupul, să-l delimiteze, să-l cunoască și să învețe să-l stăpânească. Aceasta ține de coordonarea creier – trup, așa numita inteligență fizică (PQ).

De exemplu, copiii cu PQ scăzut par mai neîndemânatici, au probleme de coordonare a mișcărilor, dificultăți la scris, activități manuale și sport, iar mai târziu, în conducerea auto etc.

Masajul efectuat sistematic conferă suplețe musculaturii aflate în creștere; relaxează peretele abdominal, ameliorând flatulența și colicile; îmbunătățește circulația, crește rezistența organismului, etc.

Nou-născuții care primesc zilnic masaj și gimnastică sunt mai liniștiți, dorm mai bine, se adaptează mai repede și plâng mai puțin. Când sunt treji, acești sugari sunt vioi, activi, dobândesc mai ușor și mai repede noile achiziții neuromotorii (apucat obiecte, șezut, mers).

Masajul stimulează conștiința de sine!

Conexiunea dintre atingere și înțelegere este profund instinctuală la noi, oamenii de orice vârstă, apărând încă de la naștere și continuând de-a lungul întregii vieți. Atunci când vrem să atragem atenția sau să consolăm pe cineva, noi ne dublăm vorbele cu atingere fizică de tip mângâiere sau încurajare fizică. Și, întotdeauna, reacția de feedback pozitiv este imediată.

Cu mult înainte de a înțelege limbajul, simțul tactil mijlocește învățarea la bebeluși. La copil, atingerea este la fel de importantă ca vederea sau auzul în procesul de învățare și transmitere a informației. Explorarea pe care o facem asupra sugarilor, prin masaj, îi ajută pe copii să-și conștientizeze sinele.

Masajul ajută la îmbunătățirea abilităților de comunicare, pentru că atingerea reprezintă un mecanism de comunicare nonverbală care intensifică legătura părinte-copil, confera sigurantă și alinare.

Contactul îl face să se simtă iubit și luat în seamă, ceea ce dezvoltă încrederea copilului în sine și în lume. Mai mult, în tot restul perioadei de copilărie mică (2-6 ani), atingerea și maniularea obiectelor prin joc activ vor încuraja gândirea simbolică și abstractă, contribuind la construirea arhitecturii intelectuale (raționale și matematice) a copilului vostru.

Avantaje pentru părinți

Pentru voi, părinții? Contactul prin masaj și joaca prin gimnastică s-au dovedit a fi un subtil mod de comunicare și cunoaștere între părinți și copil. Este o formă de dăruire a iubirii și atenției reciproce. Masajul efectuat zilnic copilului vostru reprezintă un mod de a-l studia în amănunt, de a-i cunoaște reacțiile și de a-i înțelege limbajul nonverbal.

EVIDENT că există avantaje și pentru părinți! Mai ales pentru tată! Mulți tați vin acasă seara târziu, obosiți, dar doritori să-și îmbrățișeze copilul. Masajul de dinainte sau de după baie este un mod minunat de împărtășire a afecțiunii reciproce tată -sugar, fără a-l răsfăța sau a-l agita înainte de culcare. El are efect relaxant și eliberează de stres atât copilul cât și părintele. În subtila alchimie a familiei, comunicarea tată-copil, chiar din cea mai fragedă pruncie, este extrem de importantă pentru că, spre deosebire de mamă, el aduce un altfel de mesaj emoțional și o altfel de energie a iubirii în interiorul familiei.

Sfaturi pentru un masaj de succes

  • Masajul se recomandă a fi făcut înainte de baie, de obicei seara, funcție de toleranța și buna dispoziție a bebelușului.
  • Sugarul trebuie să fie sănătos, liniștit, nu prea obosit sau înfometat. Alegeți să stați într-o poziție confortabilă, atât voi cât și copilul.
  • E bine să efectuați masajul zilnic, în același spatiu intim, unde să nu fiți deranjați de telefon, televizor, radio, etc. Temperatura camerei să fie în jur de 26 grade Celsius.
  • În primele ședinte se masează doar picioarele, gambele, tălpile pentru că ceva total nou, la care copilul vostru trebuie să se acomodeze treptat.
  • Produsele de masaj folosite trebuie să fie uleiuri minerale speciale pentru bebeluși, de cea mai bună calitate. Înainte de utilizare, vă rog să verificați toleranța la produs. Cum? Aplicați o picatură de produs pe fața internă a încheieturii de la mâna sau glezna copilului, timp de 1-2 zile și urmăriți dacă apar iritații sau eczeme.
  • În timpul efectuării masajului comunicați permanent cu sugarul vostru (prin vorbe sau cântec; prin permanent contact vizual; prin zâmbet și o atmosferă destinsă).
  • Să aveți mâinile calde, fără inele sau brățări, cu unghiile tăiate și pilite. Mișcările trebuie să fie lente, ușoare și ritmice crescând gradat apăsarea și durata.
  • Durata unui masaj este de 5 – 10 – 20 minute, funcție de vârstă și toleranță! Testăm starea de oboseală după plăcerea pe care aceste manopere o furnizează bebelușului vostru.
  • Toate mișcările trebuie să respecte achizițiile neorumotorii ale vârstei! Nu forțăm nimic!

Mesajul meu:

Faceți masaj și gimnatică cu copilul vostru mic sau mare oricând vreți și puteți! Sper că v-am convins cât de benefic este! E ușor și amuzant! E o joacă cu folos…

Poate, la unii dintre voi, vi se pare complicat! Asta este din cauză că, de multe ori, când explici o activitate practică în cuvinte, ea pare mai greu și mai complicat de realizat decât este în realitate! Pentru a vă ușura munca, avem pentru voi disponibil, la cabinet, un filmuleț și tehnica exactă și explicit după care puteți face masajul de rutină la sugar.

Vă așteptăm cu drag!

Articole similare

educatie-medicala-pediatru-sibiu-16

COLICILE ABDOMINALE

Data publicarii: 2023-09-04 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
foto-copii-pediatrie-sibiu-19

NOUTĂȚI ÎN DIVERSIFICAREA ALIMENTAȚIEI LA SUGAR

Data publicarii: 2021-03-11 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
poza-19-oct-2017

CU BEBE LA ”Spa” BAIA GENERALĂ

Data publicarii: 2018-02-19 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
poza-15-oct-2017

CU BEBE LA ”Spa”! BAIA PARȚIALĂ

Data publicarii: 2018-02-03 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii