CU BEBE LA ”Spa”! BAIA PARȚIALĂ

Baia și masajul - altfel decât un pretext de reclamă la produse cosmetice pentru copii...

CU BEBE LA ”Spa”! BAIA PARȚIALĂ

CU BEBE LA ”Spa”! BAIA PARȚIALĂ

poza-15-oct-2017

Baia?! E simplu! Iei copilul, îl dezbraci, îl speli cu produse speciale de bebe, îl usuci…Și, gata! Asta-i tot!… Oare?!

Eu propun o altă variantă:

Seara, fiecare bebeluș mare (4-12 luni) și fiecare copil mic (1-3 ani) care se respectă, ar trebui să beneficieze de o ședință gratuită la ”Spa”! Chiar nu glumesc! Ritualul îmbăierii la această vârstă ar trebui să fie ca o ședință ”Spa”, care cuprinde: întâi masajul și gimnastica, apoi băița, acasă, în confortul și dragostea părinților! Apoi cina și somnul…toate acestea într-un ritual prestabilit, zilnic, ce conferă siguranță, protecție și confort micului ”răsfățat”! Scopul: nu doar igiena (obligatorie de altfel), ci și relaxarea, conștientizarea propriului corp cu dezvoltarea inteligenței fizice a copilului vostru, inițierea unei stări de bine înaintea somnului de seară.

Știu, dragi mămici, că voi sunteți obosite seara, dar puteți solicita ajutorul tatălui, care vine, de obicei, cu altă energie și alt tonus în viața copilului vostru. El poate face masajul și baia, într-un gest de dragoste și comunicare cu copilul lui.

Vă invit, pe parcursul a 3 articole medicale să parcurgem împreună etapele descrise:” 1. Baia noului născut” , ” 2. Baia generală a sugarului și copilului mic” , ” 3. Masajul la sugar”.

  Baia noului născut

1.

Există controverse între specialiștii din pediatria internațională legate de momentul potrivit pentru prima baie generală la nou născut: unii pediatrii recomandă prima baie imediat după ce nou-născutul a fost adus acasă; alții, mai prudenți, temporizează.

Conform  Recomandărilor Mesei Rotunde de la Dusseldorf 2014, privind baia și îngrijirile ulterioare aplicate noului-născut, eu concluzionez că prima baie generală e bine să se facă după căderea bontului ombilical, când cicatricea ombilicală arată perfect. De ce? Pentru că:

  • Sistemul de termoreglare a noului născut în primele zile de viață este imatur. Până la stabilizarea temperaturii corporale a noului-născut trec câteva zile. În acest interval, baia generală e o provocare absolut inutilă!
  • Pielea noului-născut trece, în primele zile de viață, printr-un proces complex de uscare-descuamare, uneori cu iritații extinse, cu mici ragade ce face inoportună hidratarea prelungită prin baie!
  • Având în vedere că folosirea oricărui tip de dezinfectant în apa de baie este total contraindicată, rezultă că nu prea avem cum proteja bontul ombilical nevindecat, de o eventuală infecție microbiană, care, la această vârstă poate fi chiar amenințătoare cu viața. Noi, acasă, nu putem asigura condițiile de igienă necesare protecției bontului ombilical.

Sfatul meu: baie parțială până la căderea bontului ombilical și cicatrizare, apoi baie totală și masaj – zilnic, după cum urmează:

 

Baia parțială în primele zile de viață

Până la cicatrizarea plăgii ombilicale se face baie parțială, de curățare a regiunilor așa zis ”murdare”. Pentru spălatul ochilor, urechilor și feței se va folosi doar apă fiartă și răcită. Se curăță numai regiunile “murdare”: mâini, față, gât, plici și zona acoperită de scutece.

Cum se face? În ce ordine?! La ce interval de timp?

  • Spălatul nasului se face după umectare prealabilă cu apă de mare sau ser fiziologic. Nu se scot secrețiile cu pompița sau batista bebelușului, decât dacă este necesar. Nu faceți asta zilnic!
  • Spălatul ochilor se face dinspre nas în afară. Se utilizează câte o bucată de tifon steril pentru fiecare ochi. Manopera se aplică doar dacă bebe are secreții vizibile care obstrucționează privirea!
  • Spălatul urechilor se face pe dinafară și în spatele urechii. Nu curățăm frecvent ceara din urechi. Toaleta se face mai rar, eventual o dată pe săptămână.
  • Spălatul feței de lapte și salivă se face inițial în jurul gurii și nasului, apoi în zona obrajilor și frunții. Procedura se va aplica după fiecare masă.
  • Spălatul gâtului, la subțiori, în zona plicilor se face și de câteva ori/zi.
  • Spălatul zonei genitale: se vor spăla doar zonele vizibile, evitând, mai ales la fetițe, curățarea în interior (risc de leziuni). La băieți, funcție de evaluarea pediatrică a organelor genitale prin consult, se stabilește modul de igienizare. Toaleta se face mai rar, eventual o dată pe săptămână, fără să pertubăm fluxul natural al secrețiilor. Se șterge cu un singur tampon,umed, întotdeauna din față în spate ( evitând răspândirea germenilor din anus spre aparatul genital). Nu aplicați pudră în aceste zone sensibile!
  • Toaleta regiunii fesiere se face la sfârșitul băii parțiale și în fiecare zi… de mai multe ori/zi… de câte ori este necesar. Evitați folosirea frecventă a șervețelelor umede; pot declanșa dermatite de scutec care se pot complica și suprainfecta.
  • La nou-născut și sugarul mic nu se taie unghiile! Se pilesc ușor, în linie dreaptă, pentru ca să nu zgârie și atât! Nu se pun mănuși de protecție. Mâinile reprezintă un mod de exprimare psihologică și primul segment al corpului pe care sugarul îl cunoaște, în aventura sa de descoperire a propriului trup. Nu le camuflați!

Baia generală la nou-născut:

Momentul oportun al primei băi generale este imediat după vindecarea integrală a cicatricei ombilicale, adică săptămâna 2-3 de viață. E bine ca, la început, prima baie generală să fie făcută de o persoană cu experiență.

Recomandări:

  • Durata maximă a îmbăierii este de 5-7 minute.
  • Temperatura camerei trebuie să fie mai mare, de 24-25 grade Celsius.
  • Nu sunt necesare jucării sau alte accesorii, în primele 2 luni de viață.
  • Manipularea nou-născutului se face rapid și blând, susținându-l viguros în timpul spălării.
  • Nou născutul și sugarul mic vor fi îmbrăcați rapid, imediat după baie. De ce? Pentru că, temperatura corporală scade drastic în următoarele 10 minute , după ce bebelușul a fost scos din apă (datorită imaturității funcțiilor de termoreglare la această vârstă). Folosiți și o căciuliță subțire pentru protecția capului, maxim 2-3 ore după baie. Aveți grijă să nu se sufoce sau să se sugrume cu șnurul căciuliței. Nu uitați să scoateți căciulița după intervalul stabilit, deoarece, înafara acestui interval, copilul e bine să stea, încă de la naștere, fără acoperământ pe cap, atât ziua cât și noaptea.

Ce facem când copilul plânge și e foarte agitat la primele ședințe de îmbăiere?

Facem o pauză! Îi dăm timp să uite experiența care a fost neplăcută pentru el! Și, între timp, utilizăm pentru curățare baia parțială! Apoi, încercăm iar!

Vorbiți-i, cântați-i și alintați-l cu „ vorbe dulci „ pe tot parcursul procedurii de spălare! Manipulați-l cu blândețe la spălare și îmbrăcare! Mișcați-vă rapid și eficient ca să nu-i fie frig!

Să vă spun un secret: dacă copilul e ținut ferm în timpul primei îmbăieri și se simte în siguranță, e foarte puțin probabil să mai plângă ulterior, la baie. În 95% din situații ,plânsul e provocat de senzația de nesiguranță și doar în 5% din situații, de temperatura inadecvată a apei sau de micile accidente inevitabile gen ”i-a intrat apă în ochi sau urechi, etc”.

Va urma

Vă aștept cu drag la următoarele 2 articole despre baia generală a sugarului și masajul la sugar.

 

Articole similare

educatie-medicala-pediatru-sibiu-16

COLICILE ABDOMINALE

Data publicarii: 2023-09-04 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
foto-copii-pediatrie-sibiu-19

NOUTĂȚI ÎN DIVERSIFICAREA ALIMENTAȚIEI LA SUGAR

Data publicarii: 2021-03-11 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
educatie-medicala-pediatru-sibiu-10

CU BEBE LA ”Spa”. MASAJUL

Data publicarii: 2018-03-13 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
poza-19-oct-2017

CU BEBE LA ”Spa” BAIA GENERALĂ

Data publicarii: 2018-02-19 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii