CUM ȘTIM CĂ SUGARUL E SĂTUL ȘI MULȚUMIT?!

Asta este grija oricărei mame care alăptează!!!

CUM ȘTIM CĂ SUGARUL E SĂTUL ȘI MULȚUMIT?!

CUM ȘTIM CĂ SUGARUL E SĂTUL ȘI MULȚUMIT?!

educatie-medicala-pediatru-sibiu-20

Cum știm că a primit suficient lapte și s-a săturat?

Să începem cu începutul!

Prima lună:

Prima lună de viață se deosebește de restul perioadei de alăptare .Cu cât sugarul este adus mai repede la sân cu atât mai bine. Sunt nou născuți care sug din primele minute de viață. Vă recomand să-l puneți la sân de câte ori vrea, mai ales în primele săptămâni de viață. Suptul frecvent stimuleaza secreția lactată și oferă sugarului timp să învețe tehnica. Poate ajunge la 10 mese/zi, fără ritm noapte-zi, sau somn-veghe.

Această conduită, unanim acceptată în pediatria modernă, poartă diferite denumiri: alimentație ad libitum/ self demand/ la cerere.

Nu se trage brusc mamelonul, afară din gură, după ce termină de supt. Se așteaptă puțin, lăsând loc plăcerii de a savura. Totul încet și cu blândețe, sânul fiind pentru copilul vostru dragoste și confort, nu doar hrană.

În prima lună de viață nu se oferă ceai sau alte lichide de completare (mai ales nu cu biberonul), laptele de mamă fiind alimentul complet, ce ține și de foame și de sete.

Este cu adevărat o perioadă dificilă, de adaptare reciprocă, din toate punctele de vedere, pentru amândoi, mamă și copilul ei. Vă recomand să aveți răbdare, cu voi și cu bebelușul vostru. Porniți în aventura de mamă fără idei preconcepute, mai ales ale altora! Să nu aveți idei fixe despre cum și ce trebuie să facă la masă, despre cât trebuie să mănânce, de câte ori pe zi,etc… asta vă întunecă  șansa de cunoaștere a propriului copil și a comportamentelor sale alimentare specifice și vă inhibă secreția lactată prin stresul inutil creat.

Mai bine studiați-l!… Învățați să-l cunoașteți ca pe o minune vie, ce este. Pentru că e unic și nu figurează în cărțile de specialitate…

De la 2 luni:

Durata și ritmul meselor sunt relative. Vă orientați după starea de satisfacție a copilului după masă și ritmul corect de creștere în greutate, pentru vârstă. Se admite încă alimentația la cerere, dar mesele se răresc, din propria inițiativă a sugarului, natural, la un ritm de 6-7 mese/zi. Durata unei mese este de aproximativ 15-20-30 minute. Intervalul de pauză estimat între mese este de 2 ½-5 ore.

Sugarul sănătos, pus la supt, își ia de obicei rația (cantitatea) care-i convine și care variază de la un copil la altul, de la un prânz la altul, cu un conținut global/24 ore mai mult sau mai puțin apropiat de valorile teoretice (cantitatea de lapte ingerat crește progresiv după naștere, până ajunge la 1,5-2 litri/zi).

Nimic în afară de laptele matern, în primele 5-6 luni de viață!

Totuși, un sugar care caută mereu sânul și vrea să sugă tot timpul, este agitat și nu doarme, plânge și nu crește în greutate, mai mult ca sigur că nu se satură suficient. În această situație, apelați specialistul pediatru, fără să renunțați imediat la sân și fără să dați lapte praf de completare, prin biberon.

Reguli legate de alimentatul noaptea: nu-l luați în brațe când îl alăptați/ nu-i dați ceai/nu-l manipulați excesiv/ nu aprindeți lumina/nu vorbiți. În mod normal suge cam 1-2 mese pe noapte, până pe la 2-3 luni. Eu pledez pentru conduita de a vă alăpta copilul noaptea, până la vârsta la care renunță singur, în mod natural.

Înțărcarea se face după 1,6 ani, înlocuind treptat câte un alăptat la sân cu alimentație artificială, din biberon sau cu alimentele solide din diversificare.

Mă întreabă mama, preocupată: ”Cât trebuie să mănânce?” Răspuns: ”Cât vrea!” Organismul sugarului e foarte inteligent și nepervertit de pofte și influențe. Știe exact cât anume are nevoie să sugă ca să crească bine.

Zice mama:” N-are poftă de mâncare…” Răspuns: ”N-are!”  Nu trebuie să aibă poftă. Trebuie doar să mănânce. Cât vrea el. Nu cât vrem noi sau cât scrie în nu știu care carte. La această vârstă mică (0-6 luni), preferințele lui răspund mai ales nevoilor de creștere și dezvoltare și mai deloc plăcerii de a mânca.”

Zice mama, îngrijorată: ” Suge prea lacom; în 4-5 minute a terminat de mâncat. Uneori varsă în jet, după alimentație.” Răspuns: ” Da, așa este!”.  Poate suge și 100 ml în primele minute după ce este pus la sân. Înghite aer, care uneori se elimină odată cu laptele, atunci când, la sfârșitul mesei, este ridicat să regurgiteze. Cauza: imaturitatea sfincterului esofagogastric care cedează la supraplin. Dacă nu se întâmplă prea des, la fiecare masă, e ok.”

Cum știm că sugarul e sătul și mulțumit? După niște indicii:

  • Indicii că a supt destul: scapă sânul din gură, adoarme la sân, se oprește din supt, sau pur și simplu e liniștit și zâmbitor, crește în greutate, începe să respecte singur un orar al meselor.
  • Indicii pentru golirea sânului: sânul devine mai mic, mai ușor, scade tensiunea din sân.

 

  • După numărul de micțiuni/zi: în primele zile de viață, cantitatea de lapte îngurgitată este evident mică. Rezultă că va avea maxim 2 micțiuni/zi. După săptămâna a doua se ajunge la normal, adică 5-6 micțiuni/zi.
  • După numărul de scaune/zi: sugarul sănătos de 2-4 luni poate ajunge și la 4-5 scaune/zi, dacă-i merge bine și crește frumos.
  • După numărul și frecvența deglutițiilor: la bebele peste 2 luni, valoarea normală este de 10-15 deglutiții/minut, executate cu zgomot, surprinzător de viguros.
  • Criteriul obiectiv rămîne însă tot sporul ponderal, adică creșterea în greutate. Pe acesta îl calculăm la cabinet, lunar și este un scor individual, pentru fiecare copil în parte, funcție de ritmul său propriu de dezvoltare și de zestrea familială cu care a venit pe lume. Acasă, vă recomand cântărire săptămânală orientativă. Cântărirea zilnică (proba suptului) se face numai în caz de insuficiență a creșterii.

……………………………………

Și acum, haideți să vă dau un exemplu frumos:

Avem un bebe sănătos și voios de 2 luni, cu greutatea de aproximativ 6 kg, alăptat natural. Zâmbește la noi, fiindcă ne recunoaște; are deja un ritm al meselor la 2 1/2 – 4 ore; suptul durează maxim 10-15 minute; suge cu poftă și viguros, cu sunete specifice (e bine dacă auziți sunete în timpul suptului); golește cel puțin un sân complet; are cam 3-4 scaune/zi și urinează de 5-6 ori/zi; doarme liniștit și pare fericit și plin de energie după supt, când e treaz. Are ritm circadian somn-veghe și ne mai trezește eventual o dată/noapte pentru alimentație; se joacă singur când e treaz și nu mai plânge mai deloc; doar gângurește….

 Dragi mămici, ăsta-i idealul, adică varianta veselă din cărțile de povești. Dacă sunteți fericitele posesoare ale unui astfel de bebeluș, vă felicit!!!!

Mai realist, deci mai frecvent, se întâmplă altfel: copilul suge mai mult timp, se întrerupe frecvent, are scaun în timpul mesei, apar colicile, agitația la sân, uneori refuzul alimentației, suge de 3-4 ori/noapte, nu mai adoarme imediat după supt, plânge dacă e lăsat singur… Și apoi mai intervine și temperamentul: unii sunt mai iritabili; alții, mai leneși, adorm la sân și nu sunt dispuși să ”muncească”, dar dacă îi punem în pătuț, țipă pentru că nu s-au săturat și îi trezește foamea; iar alții sunt atât de înfometați și lacomi încât pur și simplu nu au răbdare să sugă și să se sature.

……………………………………..

Mesajul meu:

Dacă mama se bucură când își alăptează copilul, laptele ei va avea un gust și o vibrație energetică deosebite. Noi îi spunem hrană, când de fapt este iubire.

Articole similare

educatie-medicala-pediatru-sibiu-16

COLICILE ABDOMINALE

Data publicarii: 2023-09-04 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
foto-copii-pediatrie-sibiu-19

NOUTĂȚI ÎN DIVERSIFICAREA ALIMENTAȚIEI LA SUGAR

Data publicarii: 2021-03-11 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
educatie-medicala-pediatru-sibiu-10

CU BEBE LA ”Spa”. MASAJUL

Data publicarii: 2018-03-13 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
poza-19-oct-2017

CU BEBE LA ”Spa” BAIA GENERALĂ

Data publicarii: 2018-02-19 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii