DE CE RENUNȚĂ UNELE MĂMICI LA ALĂPTAT?!

Cereți sfat pentru alăptat!
Nu sunteți singure!

DE CE RENUNȚĂ UNELE MĂMICI LA ALĂPTAT?!

DE CE RENUNȚĂ UNELE MĂMICI LA ALĂPTAT?!

educatie-medicala-pediatru-sibiu-08

Actual, toate tinerele mame sau viitoare mame din România sunt conștiente de importanța alăptării naturale prelungite. Și asta e minunat!

Și atunci? De ce sunt atâtea mame care-și înțarcă copiii prea timpuriu?

Parte datorită obstacolelor mici și mari în calea alăptării. Vezi articolul pe tema asta!

Parte datorită lipsei de sprijin și sfat specializat pentru fiecare mamă care întâmpină dificultăți de ordin fizic sau emoțional în această lungă și dificilă perioadă pentru voi. Și de acest aspect ne vom ocupa acum, pentru că este cel mai frecvent întâlnit. Cauza cea mai frecventă de renunțare la alăptatul natural este în peste 95% din situații, una nejustificată sau falsă!!!

Haideți să vedem succesiunea evenimentelor:

La început din cauza apariției furiei laptelui! Ce este de fapt „furia laptelui„ ? În perioada transformării colostrului în lapte matur, în primele zile după naștere, se constată angorjarea sânilor, cu turgescența glandelor mamare, cu fenomene locale de inflamație și durere, senzația de sâni grei, cu fenomene de amețeli, dureri de cap, puls accelerat, febră mare, stare generală alterată, însoțită uneori și de modificări ale stării psihice ale mamei, cu neliniște, deprimare, hiperexcitabilitate emoțională, iritabilitate care pot merge uneori până la stări de psihoza de lactație. Ele sunt de obicei ușoare și trecătoare.

În timp, după primele săptămâni de la naștere, mai ales la primipare și la mamele care nu respectă regimul corect de viață și alimentație, poate apare hipogalactia precoce (cantitate de lapte insuficientă). Și acesta este un fenomen trecător, care se tratează prin sesizarea și corectarea greșelilor.

”N-am lapte suficient!”….”Nu mai vrea laptele meu!”

Chiar?! Și cineva, oricine, din familie sau de aiurea, sugerează imediat să se dea completare cu lapte praf. Rapid! Ca să nu înfometăm copilul!

Nu se evaluează situația științific. Nu se măsoară cantitățile, nu se cântărește copilul, nu se așteaptă rezultatele evaluării…Nu se face proba suptului. Toată lumea se sperie că se înfometează copilul și renunță. Prea ușor! Fără o consiliere de specialitate.

Hipogalactia precoce tranzitorie este cauza cea mai frecventă de introducere a suplimentului de lapte praf. De obicei este o decizie rapidă și superficială! Mama se plânge că întâmpină dificultăți în alăptare/sau bebe e agitat/ constipat/ sau mama crede că laptele ei nu e suficient de hrănitor: prea slab/ prea gras/prea chior/prea tulbure… pentru că într-o bună zi a avut mai puțin lapte ca de obicei…pentru că hrănirea cu biberonul este mai ușoară…pentru că are un copil mai agitat, care  plânge la sân și ea n-are încredere în laptele ei/pentru că e anxioasă /obosită/n-are răbdare să se învețe nici pe ea și nici copilul cu sânul și, din păcate, în jobul ăsta cu alăptatul, chiar nu o poate nimeni înlocui… pentru că alimentația cu biberonul se poate controla și atunci ea e mai liniștită și mai împăcată dacă știe exact cât a mâncat bebe….Acestea sunt de obicei o serie de false motive pentru care mama dezorientată, prost sfătuită și epuizată, renunță la alăptarea la sân. De fapt nu renunță, ci introduce, total incorect, completarea cu lapte praf, administrat cu biberonul. Evident, copilul se înțarcă rapid și mănâncă doar lapte praf! Mare păcat!

Evaluați situația reală prin proba suptului!

 

Un studiu de referință, randomizat, efectuat timp de 10 ani în Suedia arată că 98% din mamele tinere și sănătoase, participante la studiu, au alăptat la sân minim 4 luni, fără completare, indiferent de cum a decurs nașterea, de cât de solicitate sau obosite au fost. Fie că aveau sânii mici sau mari, cu particularități de mamelon, angorjați sau cu mastită, ele au alăptat! Indiferent de ce incidente fiziologice ( colici ș.a) au avut sugarii lor. Au putut alăpta! Credeți cumva că mamele din Suedia au lapte mai bun sau mai mult decât al vostru? Credeți că sunt mai odihnite? Nici vorbă! Pur și simplu sunt mai insistente, pentru că au fost conștientizate prin educare și informare, exact așa cum încerc să fac și eu pentru voi, aici și acum.  Cum?  Prin consiliere de specialitate și susținere, cu pediatrul alături, ele au putut prelungi alăptatul, în medie, până la 6 luni.

Toată lumea știe că alăptatul la sân e esențial pentru copilul mic până la un an! Toată lumea știe! Problema e ce ne facem când nu prea merge treaba cu alăptatul, când întâmpinăm dificultăți? Ce facem atunci? Ce decizie luăm?

Vă rog! Nu dați imediat fuga la farmacie să cumpărați lapte praf, ceaiuri și pastile ”naturiste”, care în peste 90% din situații nu funcționează. Laptele din sân nu piere dintr-o dată, la nici o femeie. Nu-i un robinet care se închide brusc! Uneori, cu străduință, alăptarea naturală mai poate dura încă 3-4 luni, până la dispariție.

Nu știu de ce toate mamele ajung la mine pentru consiliere, după ce au dat o perioadă completare cu lapte praf, după de le-a scăzut drastic secreția lactată sau chiar după ce au înțărcat copilul. Toate vin după…De ce? De ce nu veniți înainte? Ca să ne sfătuim! Nu așa e normal?!

Haideți la consiliere pentru un alăptat de succes, imediat ce observați modificări în secreția lactată sau ori de câte ori simțiți nevoia. Sunteți obosite și îngrijorate, perfect conștiente de importanța alăptării copilului vostru, în primele luni de viață, dar mai puțin de 2% dintre voi cer ajutor specializat.

De ce?De ce vă zbateți singure? Vă aștept cu drag!

 

Îndrumări pentru un alăptat de succes

Nu există ”lapte slab” la femeile sănătoase!  Există doar mituri populare, prejudecăți și lipsă de informare și susținere corectă.

Dragi mămici cu copii foarte mici!

Suptul este un act reflex, care dă satisfacție egală și mamei și copilului. NU forțați! Nu planificați! Nu intelectualizați prea mult! Relaxați-vă și lăsați natura să vorbească și să acționeze de la sine! Eficiența suptului este maximă când sugarul este în stare de veghe, flămând, corect înfășat și are opoziție corectă în timpul suptului.

Modalitatea de a face din alăptat un succes este insistența plină de răbdare de a pune copilul cât mai des la sân în primele zile și săptămâni de viață și de a evita pe cât posibil formulele de lapte praf, ceai  sau apă, administrate cu biberonul.

Chiar dacă producția de lapte de mamă scade, acest proces nu se face de azi pe mâine, ci lent, în zile, așa că continuați alăptarea cât se poate mai mult și cereți sfatul specialistului pediatru, împreună cu care veți hotărî ce este de făcut.

Cereți sfat medical dacă sugarul pare să sugă continuu și nu se satură/dacă apare îmbolnăvirea voastră sau a copilului/dacă aveți nevoie de medicație în timpul alăptării/ dacă bebe nu crește în greutate timp de mai multe săptămâni/ dacă apare refuzul constant al alimentației la câteva mese consecutive/ dacă apar orice incidente legate de sân( infecții, mastită, mameloane înfundate, crăpate, înțărcare etc).

Nu vă descurajați dacă nu suge așa cum vreți! Învățați să vă stimulați sânii, să vă adaptați calm și fără stres unul la altul.

Nu renunțați așa ușor la masa de noapte pentru că v-a spus nu știu cine că ”așa trebuie”… pe bebe l-ați întrebat dacă vrea să renunțe la masa de noapte? lăsați-l pe el să decidă …știe mai bine. Noaptea sugarul este mai liniștit și se hrănește mai bine noaptea….

Odihna este cheia unui alăptat de succes!

Articole similare

educatie-medicala-pediatru-sibiu-16

COLICILE ABDOMINALE

Data publicarii: 2023-09-04 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
foto-copii-pediatrie-sibiu-19

NOUTĂȚI ÎN DIVERSIFICAREA ALIMENTAȚIEI LA SUGAR

Data publicarii: 2021-03-11 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
educatie-medicala-pediatru-sibiu-10

CU BEBE LA ”Spa”. MASAJUL

Data publicarii: 2018-03-13 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
poza-19-oct-2017

CU BEBE LA ”Spa” BAIA GENERALĂ

Data publicarii: 2018-02-19 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii