”MAMĂ, MĂ IUBEȘTI?”

”Copilul este o bijuterie vie, care nu vine niciodată în ambalajul perfect”

”MAMĂ, MĂ IUBEȘTI?”

”MAMĂ, MĂ IUBEȘTI? DA, CÂT CERUL ȘI PĂMÂNTUL LA UN LOC.” Mama mea

educatie-medicala-pediatru-sibiu-31

DESPRE BEBE ȘI COPILUL MIC (0-3 ANI)

Copiii mici au o minunată inocență, care sfidează reconfortant orice reguli sociale. Te iubesc și te urăsc cu toată ființa lor; nu te judecă și nu te evaluează. Nu recunosc defectele oamenilor cu care se întâlnesc. Nu le pasă de convenții, bună purtare și reguli; cu cât ești mai ciudat și mai nonconformist, cu cât ai o atitudine mai haioasă și mai ludică cu atât te plac mai mult. Uită repede și nu poartă pică. Merg pe principiul plăcerii și al dorinței de moment (” Eu vreau”) și nu le pasă de aprobarea nimănui.

Nu plâng după respectul vostru! Nu tânjesc după libertate! Nu le pasă de ideologiile voastre, de grijile vieții, de bani, poziție socială, bune maniere, țeluri și scopuri. Astea vin, din fericire, mult mai târziu.

 

Vor joacă și jucării; vor atenție și bomboane. Plâng  și tânjesc cu adevărat doar după voi, părinții . Au o singură frică: să nu-i părăsiți.

Copiii sunt, în această perioadă, foarte naturali. De asta au atâta farmec…

Copilul vostru mic simte exact și foarte curând dragostea părinților săi, părerea lor lăuntrică despre persoana lui și locul pe care-l ocupă cu adevărat în familie. Nu înțelege întotdeauna ce spuneți, dar cu siguranță vă percepe sentimentele și emoțiile voastre de dincolo de cuvinte, buna sau reaua impresie pe care o aveți despre persoana și comportamentul lui.

 

E clar perioada grijii față de sănătate! E perioada primului contact cu mediul extern și provocările lui( infecții, alergii, traumatisme, intoxicații involuntare).

A confunda iubirea față de copil cu grija ta părintească față de sănătatea și confortul lui este o eroare. A confunda iubirea cu frica ta de a nu greși ca părinte este o eroare. A dori copilul perfect sănătos și fericit tot timpul este o iluzie.. Nu-ți fă planuri. Lasă planurile pentru mai târziu. Nu-i fă reguli. Nu funcționează în această perioadă. Nu-l evalua tot timpul.

Distrage-i doar atenția de la ce-i dăunează și satisfaceți-i curiozitatea extraordinară, de câte ori o cere.

Dragostea părintească față de sugar și copilul mic trebuie să fie un cadou gratuit, lipsit de condiții. Iubește-l total, așa cum te iubește și el.Pentru el, doar iubirea și disponibilitatea ta contează. Dăruiește-le din plin! Umple-i rezervoarele. Cum?

Cum ajunge iubirea ta la el? Observă cum își exprimă el iubirea față de tine și față de ceilalți; observă și fă exact la fel. E chiar așa de simplu!

Îngrijește!  Mângâie! Încurajează! Dăruiește timp doar atât cât ai! Joacă-te cu copilul și cu jucăriile lui, din când în când– e atât de reconfortant!

Bucură-te de copilul tău!

Articole similare

poza-21-mai-2016

IUBIREA PĂRINTEASCĂ NU-I ÎNGRIJORARE!

Data publicarii: 2017-01-12 Publicat in Categorie: Colectia cu Idei
poza-08-mai-2016

COPILUL CUMINTE DE ȘCOALĂ GENERALĂ

Data publicarii: 2016-09-13 Publicat in Categorie: Colectia cu Idei
blog-copil-gradinita2

REȚETA MEA PENTRU UN COPIL MIC CUMINTE 3

Data publicarii: 2016-02-28 Publicat in Categorie: Colectia cu Idei

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii