DESPRE FEBRĂ LA COPIL

”Fără dreptul de a fi informat, celelalte drepturi nici nu există”

DESPRE FEBRĂ LA COPIL

DESPRE FEBRĂ LA COPIL

blog-copil-bolnav

Febra este o manifestare clinică de acompaniament în bolile respiratorii acute virale la copil, dar nu este o caracteristică obligatorie. Apare și în alte boli și situații biologice.

FEBRA, marea sperietoare! Ce este ea?

Un mecanism de apărare a organismului împotriva microbilor, în prima fază a bolii. Febra este extrem de benefică atât timp cât valorile se situează în zona de siguranță de 38- 38,6 grade Celsius, pentru că împiedică multiplicarea germenilor și activează imunitatea.

Cum se ia corect temperatura?!  Foarte important.

Temperatura corporală  normală este de 36,5-37,1 grade Celsius.

La copilul mic (0-3ani) se măsoară cel mai exact intrarectal. Temperatura rectală depășește cu 0,5 grade Celsius temperatura centrală. Deci se scad 5 diviziuni și obțineți temperatura reală. Sunt posibile erori dacă copilul a plâns mult, după alimentație, dacă este prea cald în ambient, dacă se termometrizează imediat după desfacerea scutecului la sugar și copilul mic.

La copilul peste 4 ani luăm temperatura în axilă (sub braț) exact ca la adulți. La ei, deviațiile de la normal sunt mai rare, deoarece termoreglarea este mai stabilă.

Se pot folosi și variantele de termometre moderne (frontal/auricular) cu rezultate superioare la copilul mai mare.

SUBFEBRILITĂȚILE – prilej de erori de diagnostic și exces de tratament!

Ce sunt ele?

 Valorile obținute în intervalul  37-38 grade Celsius reprezintă la copilul mic (0-3 ani) ceea ce numim subfebrilități.

Sunt grave?… NU!

Ele nu au semnificație de boală și se tratează prin urmărire și monitorizare corectă pe parcursul a câteva zile, cu adresare ulterioară la specialistul pediatru pentru diagnostic.

Cauzele subfebrilităților sunt de obicei banale, dar specifice vârstei mici și anume: supraîncălzirea ambientală sau a copilului (prea multe haine), agitația și plânsul, setea prelungită, inflamația dentară, termometrizare imediat după desfacerea scutecului, ș.a. Erupția dentară nu dă niciodată febră mai mare de 38 grade Celsius!!!! Erupția dentară se asociază, uneori, cu subfebrilități! Nu dați antitermice în exces/ prelungit/preventiv….

Atenție! Peste vârsta de 4-5 ani orice deviație de la temperatura normală reprezintă, ca și la adult, un semnal de alarmă!

…Dar febra mare?…  Asta naște probleme! E o urgență pediatrică!

  • Febra mare, peste 38,8-39 grade Celsius reprezintă o urgență și se tratează imediat și energic cu antitermice, conform greutății și vârstei copilului. Fiecare mamă ar trebui să aibă un protocol de tratament de urgență, elaborat de specialistul pediatru, pentru astfel de situații. 
  • Nu se dau preventiv antitermice, după contactul copilului cu bolnavi de  viroze respiratorii. Ele se administrează doar când temperatura corporală depășește 38 grade Celsius.
  • Nou-născuții și sugarii foarte mici pot să fie grav bolnavi fără să aibă febră. În schimb, copiii mai mari pot să manifeste febră mare în primele zile de debut a unei viroze, fără să însemne neapărat boală severă. Consilierea medicală de specialitate este obligatorie în aceste cazuri, pentru că, la o temperatură corporală peste 38,5 grade Celsius, există riscul convulsiilor febrile.

 

Concluzie:

Medicina pediatrică modernă afirmă: Menținerea febrei  în intervalul 38-38,5 în primele zile ale bolii, ajută la stimularea imunității copilului și inhibarea dezvoltării germenilor.

Nu exagerați în administrarea antitermicelor de orice fel. Au și ele efectele lor secundare. Sunt utile doar în caz de febră și nu previn sau ușurează răceala.

Sfatul pediatrului specialist este esențial în probleme de imunitate, alergie, nutriție, carențe de creștere, tulburări funcționale digestive, mici nereguli și atipii la copilul aparent sănătos, dar absolut obligatoriu în caz de boală, la copilul de orice vârstă.

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-12-oct-2017

CE MAI E NOU ÎN INFECȚIA CU HELICOBACTER PYLORI LA COPIL

Data publicarii: 2019-10-10 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-01

GREȘELI ÎN ABORDAREA INFECȚIILOR RESPIRATORII LA COPIL

Data publicarii: 2018-12-02 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-nov-18

DUREREA ABDOMINALĂ FĂRĂ CAUZĂ APARENTĂ

Data publicarii: 2018-11-07 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii