DESPRE HRANA COPILULUI TĂU 1

”ECHILIBRU” este cuvântul de ordine atunci când vorbim de alimentația copilului nostru!

DESPRE HRANA COPILULUI TĂU 1

DESPRE HRANA COPILULUI TĂU 1

be-healthy

Motto:

” Alimentele să vă fie medicamente și medicamentele voastre să fie alimentele” Hipocrat din Kos, 460-375 î.Ch.

Mesajul meu:

Voi scrie mult despre hrana voastră și a copiiilor voștri. Voi scrie ceea ce știu. Voi scrie despre principii de alimentație sănătoasă verificate și omologate. Vă voi da un reper profesionist în lumea asta plină de soluții și experimente în legătură cu cea mai importantă și frecventă activitate ce ne ține în viață: mâncatul.

Toată lumea se ocupă de alimentația copilului! Toată lumea știe cât de importantă este alăptarea în primele 6 luni de viață! Toată lumea acordă o atenție deosebită introducerii treptate a alimentelor după 6 luni ( diversificarea alimentației sugarului). Și pe bună dreptate, având în vedere la ce riscuri expunem sugarul în cazul nerespectării regulilor – malabsorbții, intoleranțe alimentare, alergii etc.

Dar copilul continuă să crească și după 1 an!

Practic crește neîntrerupt până la aproximativ 18 ani. Are nevoi specifice de hrană la fiecare etapă de vârstă. Există obiceiul ca după 1 an să ne ocupăm de nevoile intelectuale, emoționale, educaționale ale copilului, de imunitatea lui ( odată cu intrarea în colectivitate) și uităm de celebrul dicton latin ” Mens sana in corpore sano”. Nimeni nu mai vorbește de hrana copilului între 1-17 ani.  Și el are perioade de creștere și dezvoltare diferențiate cu nevoi nutriționale diferite.

Are perioade de creștere calitativă (sunt perioade de diferențiere celulară puternică între 1-3 ani, de perfecționare a funcțiilor cerebrale la începutul școlii, inițierea unor noi funcții ca de exemplu cele hormonale și sexuale la debutul pubertății etc), când aportul de proteine și grăsimi nesaturate esențiale ar trebui să facă regula.

Are perioade de creștere cantitativă, în înălțime și greutate .

Are perioade de creștere sezonieră, mai ales vara și la începutul toamnei, când cresc nevoile în vitamine și minerale.  crește eficiența

Întregul nostru demers vizează sensibilizarea părinților în legătură cu necesitatea sfatului medical specializat și mai ales personalizat în legătură cu alimentația copilului mare și sănătos!

Știați că…există un concept japonez conform căruia unele alimente au rol în imunitate, altele au rol de stimulare a creierului, există alimente cu rol hormonal, alimente enzime? Toate acestea sunt alimente funcționale, pe care ar trebui să le asociem oricărui tratament medicamentos, pentru a-i  facilita digestia și absorbția, pentru a-i crește eficiența și pentru a proteja organismul de eventualele efecte secundare.

Vă invităm, din ianuarie 2016, la consultații integrate de nutriție pentru copilul vostru, care nu mai este sugar, dar are nevoi specifice de creștere și dezvoltare.

Va urma

 

Articole similare

poza-23-oct-2017

STAREA DE PURTĂTOR SĂNĂTOS DE MICROB

Data publicarii: 2018-01-19 Publicat in Categorie: Copilul Sanatos
blog-copilul-sanatos-la-doctor

CUM RECUNOAȘTEM DISBIOZA COPILULUI NOSTRU?!

Data publicarii: 2017-07-06 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
blog-copilul-sanatos-la-doctor

MICROBIOTA, ACEST ORGAN UITAT AL SĂNĂTĂȚII VOASTRE

Data publicarii: 2017-06-22 Publicat in Categorie: Copilul Sanatos

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii