DISCUȚII DESPRE IMUNITATE

"COPILUL SANATOS - DESPRE IMUNITATE"

DISCUȚII DESPRE IMUNITATE

DISCUȚII DESPRE IMUNITATE

blog-imunitate-01

Unii zic: ”Toate siropurile și pastilele de imunitate, așa zis naturiste sunt inutile”. Și au dreptate parțial! Totuși, nu toate produsele farmaceutice de context sunt false și inutile.

Alții zic: ”Tratamentele naturiste, călirea orgnismului și alimentația de calitate sunt cheia sănătății. Nu mai avem nevoie de vaccinuri și imunizare” Și au parțial dreptate! În medicina modernă e tot mai mult acceptată ideea unei abordări holistice a organismului și, de asemenea, folosirii tuturor metodelor omologate medical, care pot îmbunătăți starea pacientului sau conduce spre vindecare.

Problema cu prevenția este că nimeni nu poate supraveghea permanent copilul… ca să mănânce numai ”hrană vie”… să se ”sterilizeze” după fiecare activitate cu potențial infecțios… să stea izolat ca să nu ia boli –iar copilul să facă toate acestea cu avânt și responsabilitate, fără proteste…Practic eu nu cunosc un astfel de copil!

Alt aspect!

Studiul științific al imunității și impactul ei asupra sănătății umane se află abia la început. Din această cauză, noi medicii, nu avem dreptul să dăm verdicte și soluții ultimative. Răspunsul nostru trebuie să fie prudent și nuanțat, în funcție de ceea ce se știe deocamdată, de copilul din fața noastră, de starea lui de sănătate sau de istoricul lui de boală, de ambientul în care trăiește, de etapa de creștere în care se află (există susceptibilități legate de vârstă), de reacțiile lui particulare la boală și tratament. Generalizările sunt cu atât mai periculoase cu cât, noi medicii, lucrăm cu maximum de particularizare pe care natura ni l-a oferit – organismul uman.

Alt aspect!

Ce sunt toate aceste alergii asociate și intoleranțe alimentare nespecifice cu care ne confruntăm în toate țările dezvoltate? Sunt răspunsuri pervertite și aberante ale unei imunități probabil suprasolicitate local sau general în lumea ” extravaganței nutriționale” și a provocărilor de mediu ambiant.

La un nivel fin probabil că stimulentele din plante alături de o dietă personalizată cu alimente funcționale , adaptate nevoilor particulare ale unui anume copil, ajută în modularea nespecifică a răspunsului la ”provocări”. Atât! Destul?

Alt aspect !

Prevenția nespecifică ideală: izolarea totală și sterilizarea mediului. Prevenția specifică ideală: vaccinarea pentru fiecare boală infecțioasă…Posibil? Imposibil!

E adevărat că prevenția nespecifică (asta ce o știm noi părinții) nu produce anticorpi specifici pentru boli, dar se pare că întărește și pregătește organismul pentru răspunsul lui specific la boală, crează premisele de evitare a bolii, minimalizează efectele. Atât! Destul?!

Cum poate un organism de copil, chiar tratat corect cu medicamente, să lupte cu boala, dacă nu este pregătit/ întărit/energizat/în armonie cu sine și adaptat bioecologic la mediul său de viață?

Concluzia:

Căliți organismul copilului cu metode naturale, bine adaptate vârstei, anotimpului și profilului său imunitar. Formați deprinderi sănătoase de viață și alimentație. Aveți grijă ce dați! Apelați la specialiști când echilibrul se strică. Atât ! Destul?

Sfatul pediatrului specialist este esențial în probleme de imunitate, alergie, nutriție, carențe de creștere, tulburări funcționale digestive, mici nereguli și atipii la copilul aparent sănătos, dar absolut obligatoriu în caz de boală, la copilul de orice vârstă.

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-23-oct-2017

STAREA DE PURTĂTOR SĂNĂTOS DE MICROB

Data publicarii: 2018-01-19 Publicat in Categorie: Copilul Sanatos
blog-copilul-sanatos-la-doctor

CUM RECUNOAȘTEM DISBIOZA COPILULUI NOSTRU?!

Data publicarii: 2017-07-06 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii