DUREREA ABDOMINALĂ FĂRĂ CAUZĂ APARENTĂ

”Avem un creier în burtă și o burtă în creier”
Shakespeare, ”Neguțătorul din Veneția”

DUREREA ABDOMINALĂ FĂRĂ CAUZĂ APARENTĂ

ABDOMENUL DUREROS FUNCȚIONAL

cabinet-pediatrie-nov-18

În acest al doilea articol va fi vorba despre acele situații în care copilul este aparent sănătos, are dureri de burtă repetitive, dar toate investigațiile paraclinice sunt fără modificări patologice de boală. Este un diagnostic de excludere. Aceasta înseamnă  după ce am făcut toate investigațiile medicale necesare și nu am găsit nimic patologic, dar pe copilul nostru îl doare totuși periodic burta, începem să ne gândim la această categorie de afecțiuni.

Boala, fiindcă este totuși o boală, a mai fost denumită și ” sindrom de hipersensibilitate viscerală”. Ea poate fi însoțită de multe alte simptome, pe lângă durerea repetitivă de burtă: constipație sau diaree; vărsături și stări de rău, mai ales matinale; erupții cutanate; apetit capricios; dureri de cap, apatie și indispoziție generală, etc.

30% din solicitările de consultație la pediatrie sunt pentru acest tip de simptome.

Paradoxal, în lumea noastră modernă, în care extravaganțele nutriționale, greșelile și excesele alimentare par să fie regula – durerea de burtă cronică, fără motiv aparent, se întâlnește tot mai des, la toate vârstele. Din acest motiv m-am hotărât să-i aloc un articol special!

Descriere:

Abdomenul dureros cronic funcțional apare în etapa de vârstă 5-12 ani. Dar, vă rog mult, nu uitați nici de copilul vostru adolescent, care poate ascunde de voi semne și simptome de boală abdominală nespecifică, apărută în context de stres emoțional sau nutriție necorespunzătoare.

Sunt dureri de burtă (colici sau crampe) care țin mai mult de 14 zile, suficient de severe ca să afecteze activitatea normală a copilului vostru, minim 1 episod/săptămână, într-o perioadă de minim 3 luni, cu stare generală modificată (indispoziție, paloare accentuată, anemie, apetit capricios, apatie, iritabilitate, plâns, dureri de cap). Durerea de burtă seamănă mult cu abdomenul dureros organic descris în articolul precedent. Diferența este că nu există dovezi de organ bolnav și, obligatoriu, acest tip de boală asociază obligatoriu componentă psihologică și emoțională.

Pot apare și alte simptome de acompaniament a durerilor de burtă cronice, pe care le puteți observa și monitoriza singuri la copilul vostru: balonare, vărsături periodice, miros urât în gură (halena), afte și alte ulcerații bucale, greață, lipsă de poftă de mâncare, etc. Variabilitatea individuală este foarte mare!

Copilul are un anumit profil de personalitate sau a trăit o traumă emoțională, care funcționează ca factor declanșator. Rezultă că atunci când durerea cronică de burtă nu are o cauză organică clară, trebuie obligatoriu să căutăm contextul psihoemoțional de reacție.

Simptomatologia este subtilă și discretă, se instalează insidios și e mai greu sesizabilă. Întrebați întotdeauna și copilul (dacă cooperează), ce simte și cum ar descrie el durerea și disconfortul abdominal!

Exemple de manifestări clinice:

  • Tulburările de alimentație ( prea mult/prea puțin, greșeli alimentare/ apetit / copil forțat să mănânce ce nu vrea sau dacă nu mai poate )…… vezi articole.
  • Dispepsia
  • Sindromul de intestin iritabil și intoleranțele alimentare, mai ales cele dobândite…vezi articole.
  • Alergiile alimentare-vezi articole.
  • Dereglările microflorei intestinale – disbioza; vezi articole .
  • Abdomenul cronic dureros psihogen.

Explicații:

…..”Avem un creier în burtă și o burtă în creier” spunea Shakespeare , în ”Neguțătorul din Veneția”, pe la anul 1600!

 Acum, medicina modernă a secolului XXI a redescoperit importanța axei intestin-creier (” the second brain”). Știm deja că mecanismul de producere a durerii abdominale este legat de disfuncția barierei intestinale la diferite nivele (nutriția, digestia, absorbția și metabolizarea, microflora), iar aceste dereglări intestinale afectează creierul, sistemul nervos central și imunitatea întregului organism. Este un fapt dovedit științific, o concepție nouă, care se studiază intens și care va schimba viitorul medicinei în următorii ani.

Abdomenul cronic psihogen

La copil, starea intestinului afectează starea minții și invers, determinând o boală numită abdomen cronic dureros psihogen. Pentru că, din păcate, există și la ei stres social, stres emoțional și oboseală cronică – stări nerecunoscute încă, corespunzător, de către părinți, medici și educatori.

Există ”colica de duminică seara, sau de luni dimineața” legată de mersul la școală, de prestația școlară din ziua respectivă. 28% din copiii cu acest tip de diagnostic lipsesc de la școală mai mult de 3 zile/lună. Durerea lor abdominală este reală și impactul este serios!

Există ”emoțiile” exagerate legate de schimbări ale regimului de activitate, călătorii, persoane necunoscute, situații de viață traumatizante etc… Atenție la cum vă manifestați voi față de el, când vi se întâmplă!

Există reacția exagerată/exasperată a părinților față de îmbolnăvirea copilului care-i poate crea acestuia anxietate și vinovăție, stres ce se manifestă prin abdomen dureros cronic funcțional… Atenție cum primiți boala copilului vostru!

Și toate acestea, cum vă spuneam, se întâmplă pe un anumit profil de personalitate, caracteristic mai ales copilului sensibil emoțional, inteligent, introvertit, școlar silitor, veșnic îngrijorat, cu personalitate de perfecționist.

Alte cauze nespecifice de abdomen dureros funcțional:

  • Există alterări nutriționale date fie de infecții, fie de epuizarea resurselor de vitamine și minerale ale organismului care apar doar în perioadele de creștere accelerată din copilărie și adolescență. De exemplu, la copilul mic și preșcolar carența de calciu dă frecvent dureri de burtă nesistematizate, greu dovedibile.
  • Stările de perturbare a florei intestinale prietenoase (microbiota) după infecții sau tratamente prelungite sau frecvente cu antibiotice, dau dureri de burtă cronice și alterări ale digestiei.
  • Sensibilitățile alimentare (alergii și intoleranțe) care se anunță încă din perioada de sugar. Cum? Prin dureri cronice de burtă, colici intense, diaree postprandială sau constipație.
  • Greșelile alimentare sau dieta cu alimente preferențiale în exces; dieta prea săracă în nutrimente în perioadele de creștere la copilul mare supraponderal sau obez și în curele de slăbire la adolescent; sau dieta prea bogată (excesul alimentar); regimurile prelungite de excludere după câte o diaree; excesul de laxative pentru constipația cronică, ș.a.m.d.
  • Atenție la consumul exagerat de lactate pentru cei cu intoleranță: toate tipurile de lapte de animal conțin beta globulinele responsabile de declanșarea fenomenelor ( lapte vacă, capră, oaie).

Toate acestea pot fi cauză de abdomen dureros cronic care  afectează ”imunitatea intestinală” și digestia, cu apariția de dureri de burtă greu dovedibile prin analize și investigații imagistice.

Atitudinea noastră comună, părinți-pediatru:

Are copilul vostru dureri de burtă de ceva timp?

Atunci acum e cazul să înceapă căutarea cauzei, pediatrul specialist în colaborare cu voi, părinții! Având așa simptome nespecifice, rar părintele face legătura între cauză și efect. Din acest motiv vă scriu! Pentru informare și ajutor în depistarea bolii. Dar voi, care ați citit, știți!!! Puteți face deosebirea dintre o durere abdominală banală sub formă de colică sau crampă, trecătoare și scurtă și un abdomen dureros cronic însoțit de alte simptome.

Ce facem?!

Facem o anamneză minuțioasă, stabilim istoricul bolii, cu simptome și stări de rău repetitive; cu preferințe și obiceiuri alimentare, sensibilități alimentare și moșteniri; investigăm starea imunității și sănătății copilului, comportamentul emoțional și regim de viață. Gândiți-vă, vă rog și la contextul familial: la voi, părinții, la bunici, frații și surorile copilului – ce boli digestive și sensibilități familiale aveți. În sensibilitățile alimentare și alergii, în sindromul de intestin iritabil, boala inflamatorie intestinală, celiachie și alte boli metabolice găsim substrat genetic moștenit. La aparținătorii mai în vârstă, ele pot rămâne nediagnosticate sau neglijate.

De multe ori strategiile de dietă sau tratament care vindecă și eradichează durerea devin dovada că am pus diagnosticul corect. Răspunsul organismului copilului care se reface și își reia creșterea și dezvoltarea, schimbarea stării emoționale și psihice sunt adesea singurul răspuns pozitiv.

Aveți răbdare!

Asta cere timp și înțelegere (complianță părintească), pentru că altfel, veți alerga din pediatru în pediatru, nemulțumiți și sceptici, iar doctorii vor lua de fiecare dată analizele și tratamentele de la capăt… pe bună dreptate, dorind să respecte strict protocolul, spre binele pacientului-copil. Să meditați asupra acestui aspect! De exemplu, o intoleranță alimentară sau malabsorbție secundară încep să se amelioreze la 3-4 săptămâni de la inițierea tratamentului și a dietei de excludere, timp în care simptomatologia poate să persiste, inclusiv durerile de burtă, lipsa poftei de mâncare, constipația sau diareea; nemaivorbind de corectarea tulburărilor de creștere, care apare abia după 3-6 luni.

Un abdomen cronic de cauză emoțională necesită tratament complex, de durată, atât pediatric cât și psihologic, de resetare și întărire a organismului, de schimbare a concepțiilor greșite, de anulare a fricilor și anxietăților.

În concluzie, vă invit să fiți vigilenți în depistarea oricăror semne de boală care persistă și determină dinconfort la copilul vostru. Odată depistate simptomele, nu ezitați să vă adresați specialistului pediatru, cu care să stabiliți o colaborare medicală pe termen lung.

Vă invit să citiți și celelalte articole legate de subiect: ”Despre hrana copilului tău”, ”Au, mami, iar mă doare burta!”, ” Cum recunoști disbioza copilului tău?”, ”Greșelile alimentare la sugar”, ”Adolescentul și tulburările de alimentație”, ”Caracteristicile apetitului la diferite vârste”, etc. ….și orice alt articol care vă interesează și vă folosește în menținerea sănătății ”odorului” vostru mare sau mic!

Cu drag!

 

 

 

 

 

 

 

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-12-oct-2017

CE MAI E NOU ÎN INFECȚIA CU HELICOBACTER PYLORI LA COPIL

Data publicarii: 2019-10-10 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-01

GREȘELI ÎN ABORDAREA INFECȚIILOR RESPIRATORII LA COPIL

Data publicarii: 2018-12-02 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-01

”AU, MAMI, IAR MĂ DOARE BURTA!”

Data publicarii: 2018-08-21 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii