GREȘELI ÎN ABORDAREA INFECȚIILOR RESPIRATORII LA COPIL

”sĂ-I DĂM CEVA DE IMUNITATE!” ...E BINE?! E RĂU?!

GREȘELI ÎN ABORDAREA INFECȚIILOR RESPIRATORII LA COPIL

aPĂRAREA RESPIRATORIE LA ”PORȚILE DE INTRARE”

cabinet-pediatrie-01

”Să-i dăm ceva de întărire!” …Și, ca urmare, toată lumea se grăbește să trateze imunitatea generală, care, în peste 90% din situații nu este afectată atunci când copilul vostru face infecții respiratorii frecvente. Ea este integră, funcțională și competentă.

Știați că…Există imunitatea generală (sistemică) și există imunitate locală (apărarea la porțile de intrare ale aparatelor și sistemelor din organism, acolo unde ele comunică cu mediul exterior)?

La copil, dereglările imunității generale (înnăscute sau dobândite) sunt boli redutabile, amenințătoare cu viața, care afectează tot organismul și nu doar sistemul respirator. Nu e cazul, aici!

”Infecțiile respiratorii frecvente” – așa cum noi le cunoaștem la copil, sunt în general boli autolimitate, care se iau din aer, prin transmisie directă, de la o altă persoană bolnavă. Sunt virusuri și bacterii ”la modă” în sezonul rece. Există două tipuri de infecții ale căilor respiratorii superioare: cele cu virus, cele mai frecvente și cele bacteriene, mai rare și mai severe, care pot apare oricând: iarna, vara, primăvara sau toamna.

Boala și gravitatea ei, depind de agresivitatea virusului, dar și de imunitatea copilului gazdă. Aici intervine discuția despre rezistența sistemului imun particular și diferențiat la fiecare copil.

Hai să vă explic!

Sunt multe tipuri de viroze (de aceea le tot facem), iar fiecare dintre ele dă imunitate specifică. Problemele cu infecțiile respiratorii frecvente apar, de obicei, când este compromisă sau slăbită apărarea la ”porțile de intrare” ale aparatului respirator; adică, din diverse motive, se compromite imunitatea locală.

Aceste ”porți” sunt: nasul, gura, gâtul și, câteodată, urechile. Este esențială integritatea mucoasei respiratorii la acest nivel. puternice la aceste nivele. Esențială este și apărarea locală (imunglobulinele IgA secretorii), compoziția secrețiilor din nas, prezența unei flore microbiane ”prietenoase” (microbiota), a căror prezență și eficiență este stabilită genetic.

Soluțiile greșite și judecăți eronate:

  • Nu dați copiilor voștri suplimente nutritive cu vitamine și minerale fără rost! Pe motiv că le întăresc imunitatea! Nu este adevărat! Dacă au carențe, dovedite prin analize, atunci da! Dacă nu au lipsuri, atunci aceste suplimente nu fac bine; ele doar îngrașă, suprasolicită organismul ca să elimine surplusul, intoxică…deci prisosesc.
  • Există mii de produse ce tratează imunitatea la copil. Toate se declară eficiente!Dar, tratamentul cu orice fel de produs de imunitate  (natural, de plante, homeopat, etc.) fără stabilirea profilului imunitar al copilului, este greșită!
  • Este o eroare să tratezi agresiv întregul sistem imun general, în loc să întărești apărarea locală! Administrarea de imunostimulatoare generale fără discernământ strică echilibrul sistemului imun! Și încă cum: inhibă dezvoltarea și funcționarea unei imunități de copil, care se află încă în plină dezvoltare și creștere.
  • Vin părinți la consultație convinși că un oarecare pediatru are o rețetă specială care face să dispară riscul de infecții respiratorii la copilul lor. Asta e o gândire greșită și periculoasă! Favorizează lipsa de răbdare și de încredere în rezultatul tratamentului, schimbarea frecventă a doctorului curant, așteptări nerealiste de tipul: ”Aș dori să nu-i mai curgă nasul și să nu mai răcească deloc!”
  • Să nu uităm! Inerția sistemului imun este mare. Efectul tratamentelor pentru creșterea imunității se vede abia după 2-3 luni. Acesta este unul din motivele pentru care vi se pare că dați…și nu există efect! Voi așteptați rezultatele imediat…dar copilul continuă să trăiască în mediul solicitant (colectivitate cu risc de infecții, sezon rece, multiple internări în spital, etc).

Soluții bune și eficiente:

Există metode simple și eficiente de menținere a integrității imunității locale. Mult mai simple și mai puțin costisitoare decât vă așteptați! Care poate că nu rezolvă total problemele, dar ajută:

  • Faceți copilului vostru spălătura nazală (cu apă de mare spray) după contactul infectant sau zilnic, când vine de la creșă/grădiniță (scade numărul de germeni pe cm cub de mucoasă nazală).
  • Mențineți integritatea mucoasei respiratorii ( prin umidificarea aerului și temperatura adecvată a mediului ambiant).
  • Evitați folosirea în exces a picăturilor de nas și aspirarea secrețiilor nazale atunci când copilul respiră bine.
  • Căliți organismul copilului încă din perioada de sugar. Aceasta este metoda prin care copilul se adaptează inteligent și eficient mediului în care trăiește, fie iarnă fie vară.
  • Mențineți o microbiotă sănătoasă în cavitatea bucală (alimentație adecvată, igiena gurii și dinți sănătoși).
  • Nu tratați cu antibiotice starea de purtător sănătos de microbi în nas sau gât ( de ex.: stafilococ), fără sfat medical specializat!

Vă par banale și prea simple toate aceste metode enumerate de mine?

Aflați că nimic din ce-i dați artificial, din afară, nu este atât de eficient în rezistența la infecții a copilului vostru, ca și încurajarea în acțiune a propriei lui imunități locale și generale. Asigurați întărirea și protecția blândă a imunității la porțile de intrare (nas, gură) și copiii voștri se vor îmbolnăvi mult mai rar. Fiindcă cheia succesului la copilul sănătos cu infecții respiratorii frecvente în colectivitate sau sezon rece este perseverența în metodele explicitate. Și bineînțeles colaborarea cu un pediatru.

Vă aștept să stabilim împreună cum să întărim sănătatea copilului vostru, funcție de starea imunității sale înnăscute, de contextul de mediu în care trăiește și de evaluările de laborator. Nu garantăm succesul! Nu deținem soluții magice! Dar analizăm atent contextul și furnizăm soluții medicale personalizate.

ATENȚIONARE!

În tratamentul unei infecții respiratorii, antibioticul este ”actorul” cel mai controversat: ”Să-l dăm sau să nu-l dăm? Aceasta e întrebarea!”… Adevărul e că antibioticul poate fi orice: medicament de elecție, de rezervă, de primă intenție, sau o alegere medicală greșită. El poate juca orice rol: soluție salvatoare și cel mai bun medicament sau, în anumite situații de boală respiratorie, poate fi cel mai rău medicament.

Concluzie: Antibioticul poate fi un actor principal în procesul de vindecare dar alegerea și eficiența sa depind, obligatoriu, de un diagnostic corect.

Sfatul specialistului pediatru este esențial în probleme de imunitate, alergie, nutriție, carențe de creștere, tulburări funcționale digestive, mici nereguli și atipii la copilul aparent sănătos și absolut obligatoriu în caz de boală, la copilul de orice vârstă.

Cu drag,

 

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-12-oct-2017

CE MAI E NOU ÎN INFECȚIA CU HELICOBACTER PYLORI LA COPIL

Data publicarii: 2019-10-10 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-nov-18

DUREREA ABDOMINALĂ FĂRĂ CAUZĂ APARENTĂ

Data publicarii: 2018-11-07 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-01

”AU, MAMI, IAR MĂ DOARE BURTA!”

Data publicarii: 2018-08-21 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii