GREȘELILE ALIMENTARE LA SUGAR

Despre ce să nu dăm de mâncare bebelușului nostru

GREȘELILE ALIMENTARE LA SUGAR

GREȘELILE ALIMENTARE LA SUGAR

poze-site-4

Până la vârsta de 1 an, alimentul de bază rămâne laptele ( de mamă sau formule de lapte praf adaptat) iar ocupația de bază a bebelușului vostru rămâne suptul: sân, biberon, jucării, mânuță – toate-i plac, pe toate le preferă, uneori în detrimentul alimentelor solide.

Mi-am propus să vă spun ce nu se dă de mâncare – sub nici o formă, sugarului vostru, în primul an de viață. Sunt categorii de alimente care pot dăuna sănătății intestinale și generale a copilului, pot provoca alergii alimentare și intoleranțe digestive, cu impact pe termen lung asupra creșterii și dezvoltării sale.

NU DAȚI:

    • Lapte de vacă – conține 20 de beta- proteine cu potențial alergen, deci dă alergii și intoleranțe digestive. Nu dați lapte de vacă pentru că, administrat în cantități mari, interferează cu absorbția fierului la nivel intestinal și favorizează anemia. Pentru că e generator de dureri abdominale, colici și constipație. E foarte sățios, satură, dar nu hrănește copilul, la această vârstă. E un aliment complet – doar pentru viței.
  • Lapte crud de capră, oaie, brânzeturi și lactate preparate din lapte de vacă crud, nepasteurizat. Ele pot fi purtătoare de microbi.

NU DAȚI:

  • Soia de orice fel, pentru că are potențial alergic mare.

 

    • Alimente îndelung procesate (semipreparate), îndelung conservate ( legume congelate mai mult de 2 luni), alimente exotice (fructe de mare), prea multe combinații de alimente și mîncăruri grele (nici măcar ”de poftă”), dulciuri rafinate, sucuri din comerț. Conțin tot felul de substanțe dăunătoare sugarului.
  • Pește de crescătorie din surse incerte și neecologice, pește crud ( sushi), mezeluri, grăsimi animale, carne de porc, miel, albuș de ou.
  • Brânză topită, crenvuști, parizer, margarină, pișcoturi. Părinții dau aceste produse pentru că au o textură și un gust apreciat de sugari, dar toate sunt extrem de dăunătoare.
  • Alimente cu potențial alergen: nuci , alune, migdale, semințe,fructe cu semințe mici, alimente ce conțin E-uri , albușul de ou; nu dați alimentul la care unul din părinți sau frați mai mari face alergie sau intoleranță alimentară, dovedită clinic și serologic.Asta nu înseamnă că evităm toate potențialele alimente cu risc. Ne sfătuim, evident, cu specialistul pediatru.

 

  • Apă netratată și nesterilizată, apă minerală sau cu săruri minerale ce pot suprasolicita rinichii imaturi ai sugarului vostru.
  • Alimente dulci/zahăr. Acest tip de alimente crează dependență și nu sunt în mod natural benefice organismului uman ( compot, prăjituri foarte dulci, îndulcirea artificială a mâncărurilor și ceaiului).
  • Mierea este formal interzisă până la un an.

 

Acestea sunt greșelile alimentare generale, cele mai frecvente și mai riscante, pe care le puteți face la introducerea alimentației diversificate, la sugarul peste 6 luni. Evident că nu sunt singurele. Repetarea lor poate duce rapid la dezechilibre metabolice, declanșarea unor sensibilități alimentare înnăscute sau poate da startul unor boli.

Mesajul meu:

Cu siguranță, introducerea alimentației diversificate este o ocupație zilnică grea și solicitantă pentru toată lumea, în primul an de viață. Fiți creativi și răbdători. Prin alimente, copilul învață să cunoască lumea iar voi învățați să-l cunoașteți pe el.

 

Sfatul pediatrului specialist este esențial în probleme de imunitate, alergie, nutriție, carențe de creștere, tulburări funcționale digestive, mici nereguli și atipii la copilul aparent sănătos, dar absolut obligatoriu în caz de boală, la copilul de orice vârstă.

 

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-23-oct-2017

STAREA DE PURTĂTOR SĂNĂTOS DE MICROB

Data publicarii: 2018-01-19 Publicat in Categorie: Copilul Sanatos
blog-copilul-sanatos-la-doctor

CUM RECUNOAȘTEM DISBIOZA COPILULUI NOSTRU?!

Data publicarii: 2017-07-06 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii