HALOTERAPIA ÎN PEDIATRIE

NOU! INHALATORUL SaltMed
singurul inhalator salin cu emisie controlată de aerosoli uscați

HALOTERAPIA ÎN PEDIATRIE

HALOTERAPIA ÎN PEDIATRIE

cabinet-pediatrie-18

Ce este haloterapia?

Haloterapia reprezintă metoda prin care copilul vostru, diagnosticat cu felurite afecțiuni respiratorii , este expus tratamentului de inhalare a aerosolilor salini uscați.

Voi, părinții, știți și folosiți deja metoda, la indicația medicului pediatru sau din proprie inițiativă, atunci când mergeți la salină. Salina poate fi, tip peșteri de sare (Praid, Turda, Ocna Slanic, Cacica, etc.) sau, mai nou, tip halocamere (camera cu sare) artificiale, existente în multe orașe din țară.

Ce efect medical are haloterapia? ( mecanisme de acțiune):

 • Curățare și purificare a mucoasei respiratorii pe toată lungimea ei. Cum? Prin stimularea mișcărilor tip ”sweeping” ale cililor de pe toată suprafața mucoasei respiratorii care scad aderarea microbilor (efect bacteriostatic) și poluanților din aerul inspirat (crește imunitatea locală).
 • Fluidificarea secrețiilor din bronhii și alveolele pulmonare și aeroionizarea aerului inspirat (efect mucolitic). Cum? Prin acțiunea forțelor Starling care, în prezența ionului de Na din sare, stimulează scăderea vâscuozității și eliminarea secrețiilor prin tuse.
 • Scăderea inflamației locale de la nivelul nasului și până la nivelul alveolelor pulmonare, cu efect antiinflamator și antialergic.

Indicații medicale ale haloterapiei la copil:

 • În boli respiratorii ușoare poate constitui uneori, cu succes, singurul tratament de fond pentru faza acută.
 • În boli pulmonare cronice, ca tratament ajutător (fibroza chistică, bronșiolita obliterantă, alte cause de insuficiență respiratorie ș.a.).
 • În prevenirea infecțiilor respiratorii sezoniere (crește imunitatea respiratorie).
 • În perioada de convalescență pentru ameliorarea tusei reactive reziduale.
 • În bolile respiratorii localizate în sfera ORL (rinite cronice, sinuzite, polipi)
 • În bolile alergice cu componentă respiratorie (astmul bronșic, rinita alergică).
 • Vă știți fumători? În acest context, fumatul pasiv al copilului vostru necesită tratament de purificare a mucoasei respiratorii, iar haloterapia este o soluție excelentă.
 • În creșterea calității somnului la copil! Cum? Prin relaxarea și eliberarea căilor respiratorii superioare și diminuarea edemului filierei aerodigestive superioare (văl palatin, pilierii lojei amigdaliene, baza limbii, drenajul efficient al sinusurilor în fosele nazale și dezobstruarea nasului (Chiruta, Moscaliuc, & Pascu, 2009)

Beneficiile imediate ale ședinței de haloterapie:

 • Tusea devine productivă și secrețiile se elimină mult mai ușor
 • Respirația și somnul se îmbunătățesc, dînd copilului senzația de eliberare a căilor respiratorii, de liniștire imediată.
 • Poate împiedica agravarea unei boli respiratorii acute
 • Poate fi folosit ca terapie adjuvantă alături de orice alt tratament medical recomandat de medicul pediatru.

SaltMed – inhalatorul cu aer salin uscat

Realizarea cu succes a unui tratament  complet de prevenire a infecțiilor respiratorii prin haloterapie la copil este condiționată obligatoriu de timpul efectiv petrecut zilnic în salină (4-6 ore/zi) și de durata în zile a curei (cel puțin 14 zile de cură).

Pentru părinții activi ai lumii moderne aceasta este o condiție mai dificil de îndeplinit, din lipsa timpului sau a altor disponibilități.

Vestea bună este că s-a inventat SaltMed , inhalatorul portabil, cu emisie controlată de aerosoli uscați, ce poate fi folosit acasă, în deplină siguranță. Dispozitivul folosește o tehnologie absolut nouă de distribuire a microparticulelor uscate de NaCl (SARE) și, datorită rezultatelor bune și a complianței sale, a devenit larg utilizat în afecțiunile respiratorii acute și cronice la copil.

Vi-l recomand ca tratament ajutător în situații de ”nas înfundat și plin de secreții”, în ”tusea care nu mai trece”, în debutul infecțiilor acute cu localizare respiratorie, până ajungeți într-un serviciu specializat de pediatrie.

N.B. Haloterapia nu înlocuiește tratamentele clasice pe care le recomandă medicul pediatru.

În curele preventive, pentru întărirea imunității căilor respiratorii, beneficiile terapeutice sunt, în principiu, superioare curelor efectuate în salinele naturale sau artificiale.  Nu puține sunt dovezile terapeutice excelente, după folosirea dispozitivului, în boli severe acute sau cronice la copiii de toate vârstele, începând de la nou-născuți. Ca urmare, ele sunt larg folosite, ca tratament adjuvant, în multe secțiile multor spitale de neonatologie și pediatrie din țară.

Date de contact  SaltMed:

Tel./fax: (+4) 021 334 93 57

Mobil: (+4) 0723 20 30 85

 

 

Articole similare

poza-15-mai-2016

NE VACCINĂM COPILUL ANTIGRIPAL? DA sau NU?!

Data publicarii: 2020-10-25 Publicat in Categorie: Opiniile unui pediatru
educatie-medicala-pediatru-sibiu-06

TULBURĂRILE DE SOMN LA COPIL 2 CAUZE ȘI TRATAMENT

Data publicarii: 2019-05-06 Publicat in Categorie: Opiniile unui pediatru

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii