INCIDENTE FIZIOLOGICE LA NOU NĂSCUT

”Sunt foarte mic, dar mă adaptez!”

INCIDENTE FIZIOLOGICE LA NOU NĂSCUT

INCIDENTE FIZIOLOGICE LA NOU NĂSCUT

educatie-medicala-pediatru-sibiu-16

Incidentele fiziologice sunt diferite manifestări specifice, care apar în perioada timpurie de sugar și sunt considerate fenomene de adaptare a nou-născutului la viața extrauterină. Nu sunt boli! Trec destul de repede! Abilitatea de a le recunoaște fără a ne îngrijora excesiv, de a le accepta și trata blând, fără medicamente, este obligatorie.

Enumerare:

 • Scăderea fiziologică în greutate
 • Icterul foziologic
 • Criza hormonală
 • Colicile abdominale

 

Greutatea la naștere și variațiile ei

Creșterea în greutate începe deja din momentul fecundației. Astfel, la 8 săptămâni copilașul are 10gr; la 32 săptămâni cântărește 17oogr; la 36 săptămâni – 2400gr. Dacă s-ar naște în acest moment, ar fi un prematur de grad 1.

La naștere, copilul sănătos cântărește între 2500-4500 gr.

Adaptarea la viața extrauterină solicită din greu bebele vostru. Dovada este scăderea fiziologică în greutate – cu aproximativ 10%, în primele 3-4 zile de viață. Explicația: stressul nașterii, pierderea de lichide prin urină, primul scaun, primele respirații, uscarea pielii. Este un ”stress” absolut natural și bine tolerat de către orice nou născut sănătos și puternic,  recuperabil  cam  în 10-14 zile.

În prima lună, sporul ponderal poate fi mai mic, valorile normalului situându-se între 5oo-1000 gr. Unii mai mult, alții mai puțin.

 

Criza hormonală

Se întâlnește la toți nou născuții. Ce obsevăm? Vedem așa numita ”criză genitală”, cu substrat hormonal matern, care apare la ambele sexe, în ziua 3-4 de viață și ține uneori până în săptămâna 2-3.

Ea se caracterizează prin:

  • umflarea glandelor mamare și a organelor genitale la ambele sexe; tumefacția dispare după 2 luni,
  • secreție vaginală, uneori sanguinolentă, la fetițe dar și la băieți, cu urină sanguinolentă, ceea ce sperie foarte tare mama , dar e un fenomen trecător și benign,
  • mărirea scrotului și erecție la băieți ( nu e dureroasă și nu are semnificație sexuală),
 • miliara nou-născutului: o erupție pe față și pe trunchi, uneori generalizată pe tot corpul, cu diferite aspecte: de la mici puncte roșii sau albe, ca niște coșuri, până la pete și cruste uscate, cu tendință de descuamare. Acestea pot persista până la 2 luni.

 

Explicație: transfer hormonal mamă- copil prin sânge și placentă în timpul nașterii.

NU necesită tratament!

Icterul fiziologic

Ce este el?

Reprezintă colorarea în galben a pielii și albului ochilor.Debutează în zilele 2-3 de viață și durează aproximativ 7 zile. Asociază uneori somnolență.

Explicație: imaturitatea ficatului favorizează acumularea unui pigment ( bilirubina) care nu poate fi metabolizat și se depune în piele.

Nu toți nou născuții fac icter, ci doar aproximativ 70% dintre ei. Uneori icterul se resoarbe în maternitate și trece aproape neobservat de mamă. Alteori, în maternitate, dacă icterul este prea intens, se expune copilul la lampa cu UV, metodă eficientă și complet inofensivă pentru bebe.

Nu necesită îngrijiri speciale din partea mamei, dacă scaunele sunt de culoare normală, bebele mănâncă, crește în greutate și starea lui generală este satisfăcătoare.

Dacă icterul persistă mai mult de 3 săpt – 1 lună, este însoțit de vărsături în jet, decolorarea scaunelor și insuficiența creșterii, copilașul trebuie examinat de medicul specialist, deoarece  poate fi periculos pentru sănătatea lui.

Colicile abdominale

Ce sunt ele?

Sunt episoade de plâns imperios, inexplicabile, repetate, cu debut și oprire bruscă, care apar din senin și sunt foarte greu de calmat.Colicile apar de la 2-3 săptămâni de viaţă şi ţin până la 3 -4 luni.

E bine de ştiut că, rar au semnificaţie de boală şi nu afectează creşterea şi dezvoltarea normală a sugarului.

Cum le recunoaștem?

În plină stare de sănătate, de obicei la sân, apare brusc agitație, plâns, țipăt uneori, cu aspect de copil suferind, cu învinețirea feței, abdomen umflat, cu coapsele flectate, borborisme, refuzul alimentației, frecarea călcâielor. Sugarul nu se liniștește nici la sân.

Cauze probabile:

Se încearcă găsirea cauzelor obiective: imaturitate digestivă, greșeli alimentare la mama care alăptează, tehnică greșită de alimentație a sugarului , antecedente de boli digestive în familie sau, pur și simplu, fără motiv.Dar, foarte caracteristic (ceea ce ar trebui să liniștească mama și anturajul) este că, înafară acestor crize, sugarul este de fapt sănătos, are apetit, crește în greutate și se liniștește singur, după o perioadă relativă de timp…

Și totuși, ce facem când are colici și plânge?

Căutăm modalităţi de a calma plânsul! …Principiu: atunci când copilul plânge, i se răspunde prompt, dar cu mult calm şi cu o atenţie plină de răbdare.

Tehnici:

 • Încearcați să-l hrăniți! ( mai ales dacă au trecut mai mult de 2 ore de la ultima masă). Suptul e o mare plăcere!
 • Oferiți afecţiune, mângâieri, consolare verbală.
 • Schimbați scutecul, dacă este cazul.
 • Faceți masaj ritmic pe spate şi abdomen, legănați sugarul, oferiți-i suzeta.
 • Distrageți-i atenţia prin comunicare sau joacă (jucărie, oglindă).
 • Dați remediile contra colicilor ( ceaiuri, tincturi de plante, compresă caldă şi uscată pe abdomen, masaj abdominal). Remediile homeopate funcționează perfect în aceste situații și sunt lipsite practic de orice fel de efecte secundare.
 • Verificați starea de sănătate ( luarea temperaturii corporale, starea generală, eventuale simptome de boală etc).
 •  Și, de ce nu, scoateți copilul la o plimbare cu căruciorul sau chiar cu mașina. Aerul curat vă va face bine la toți!
 • In caz de necesitate, apelaţi telefonic sau la consultaţie medicul pediatru, pentru a vă asigura că sugarul dvs este sănătos.

Mesajul meu:

NU folosiți niciodată medicamente la copilul foarte mic,fără sfatul medicului! Nu utilizați produse neomologate, preparate făcute în casă, pentru că pot fi foarte periculoase, mai ales la această vârstă.

Dacă colicile sunt însoțite și de alte manifestări digestive (diaree, vărsături zilnice, constipație, insuficiența creșterii) sau persistă mai mult de 3 ½ luni, atunci ele capătă semnificație de boală și trebuie să apelați pediatrul. Diferența dintre fiziologic și boală o face pediatrul, atunci când aceste manifestări particulare se intensifică nejustificat. 

 

Vă aștept cu drag la următorul articol!

 

Articole similare

educatie-medicala-pediatru-sibiu-10

CU BEBE LA ”Spa”. MASAJUL

Data publicarii: 2018-03-13 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
poza-19-oct-2017

CU BEBE LA ”Spa” BAIA GENERALĂ

Data publicarii: 2018-02-19 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
poza-15-oct-2017

CU BEBE LA ”Spa”! BAIA PARȚIALĂ

Data publicarii: 2018-02-03 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
lapte-la-beberon

HRĂNIREA CU BIBERONUL

Data publicarii: 2017-01-22 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii