INFECȚIILE RESPIRATORII LA COPIL

Alăturați-vă părinților care știu ce să facă, atunci când copilul lor se îmbolnăvește.

INFECȚIILE RESPIRATORII LA COPIL

INFECȚIILE RESPIRATORII LA COPIL

pediatrie-08

Dragi părinți, bine ați  revenit pe site-ul nostru.

Infecțiile respiratorii la copil sunt clar, subiectul ”hot” al sezonului rece! O să analizez, pentru voi, pe rând,tipurile de infecții respiratorii,  încercând să vă expun cât mai concis și practic, despre ce este vorba.

Ce ne interesează?

În primul rând ne interesează descrierea succintă a bolii, ca să o putem recunoaște. Asta nu însemnă nici pe departe că ne transformăm în doctori…Ci doar recunoaștem problema. Obiectiv! Cu o atitudine de om de știință. Deci…

Ce sunt infecțiile respiratorii?

Definiție: inflamația căilor respiratorii, la diferitele sale segmente, produsă de infecție. Cauzele pot fi virale (majoritatea) sau bacteriene (mai rare/ mai severe/ necesită tratament antibiotic).

Sunt foarte molipsitoare, dar se transmit numai la contactul direct cu persoana bolnavă. Se propagă prin aer, microbii fiind conținuți în picăturile microscopice, generate de tuse sau strănut.

Ce ne mai interesează?

În al doilea rând, ne interesează atitudinile practice ale voastre, ale părinților, pentru primul ajutor în caz de urgență. Asta nu înseamnă că ne tratăm copilul acasă, singuri, prin telefon sau de la farmacie. Ci doar asigurăm confortul copilului până luăm legătura cu pediatrul.

Rolul pediatrului specialist:

  • Să-și facă treaba pentru care a fost școlit!!!!, după ce, în fine, ați ajuns la el, cu copilașul bolnav…

 

Rolul părintelui?…  Răspunde la întrebarea: ”Și noi ce facem?”

Dragi părinți, îngrijorați pe bună dreptate că iar s-a îmbolnăvit copilul… sunt multe de făcut:

  • Dăm primul ajutor în caz de febră, vărsături, durere. Fiecare părinte ar trebui să aibă trusa de urgență – un protocol de primă intenție, adaptat special, pentru fiecare copil în parte. PUNCT! Asta vă lipsește întotdeauna acasă! Asta ar trebui să vă furnizăm noi, medicii pediatri…

 

VĂ INVITĂM LA CABINET, CA SĂ CREEM ÎMPREUNĂ TRUSA DE URGENȚĂ,  ATÂT DE NECESARĂ ÎN CAZ DE BOALĂ, LA COPIL.

  • Monitorizăm starea generală: apetitul; somnul; eventuala astenie și lipsă de energie, sau, din contră, agitație excesivă și plâns; posibile erupții pe piele; studiem scaunul și urina. Observăm schimbările în evoluție, agravarea...
  • Hidratăm copilul, dar nu-l forțăm să mănânce dacă nu vrea; îi asigurăm confortul ambiental, îl izolăm.
  • Liniștim copilul și pe noi. Foarte important! Impactul unei atitudini catastrofice a părinților asupra copilului lor, în caz de îmbolnăvire, este extrem de negativ… Pe principiul ”Iar are febră?! Copilul ăsta e tot bolnav! M-am săturat! Nu știu ce să mă mai fac!” … Copilul vă aude și i se rupe sufletul că vă supără cu boala lui…

Întrebare:Din punct de vedere științific, există elemente care să prevadă un anumit tip de evoluție (agravare) a infecției? Putem prevedea complicațiile?”

Răspuns: ”Parțial, da! Analizăm contextual: Ce viroze circulă?! Cine a mai fost bolnav în ambientul copilului?! Cum s-a manifestat boala la contacți? Cunoaștem, în principiu, terenul imunoalergic al copilului nostru; felul în care s-a comportat medical în alte situații de boală infecțioasă; starea lui de sănătate, ș.a. Ne putem face așadar, o părere medicală. Ea este doar o concluzie relativă,  pentru că, de fapt,  fiecare episod de boală este imprevizibil, chiar la același copil.”

MESAJUL MEU:

Nu neglijați consultația de control!

  • Dacă copilașul se simte mai bine, scurtăm tratamentul, eliminăm din medicamente, modulăm dozele, reechilibrăm organismul etc.
  • Dacă se simte mai rău… e clar; în acest caz, nu cunosc pe nimeni care să neglijeze revenirea la pediatru. 

Sfatul specialistului pediatru este esențial în probleme de imunitate, alergie, nutriție, carențe de creștere, tulburări funcționale digestive, mici nereguli și atipii la copilul aparent sănătos și absolut obligatoriu în caz de boală, la copilul de orice vârstă.

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-12-oct-2017

CE MAI E NOU ÎN INFECȚIA CU HELICOBACTER PYLORI LA COPIL

Data publicarii: 2019-10-10 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-01

GREȘELI ÎN ABORDAREA INFECȚIILOR RESPIRATORII LA COPIL

Data publicarii: 2018-12-02 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-nov-18

DUREREA ABDOMINALĂ FĂRĂ CAUZĂ APARENTĂ

Data publicarii: 2018-11-07 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii