INFORMAȚIA MEDICALĂ, ACEASTĂ VICTIMĂ ÎNDELUNG ABUZATĂ

”Sănătatea la nivel mondial este o investiție fantastică. Trebuie să fie o prioritate pe agenda lumii”
Bill Gates

INFORMAȚIA MEDICALĂ, ACEASTĂ VICTIMĂ ÎNDELUNG ABUZATĂ

iNFORMAȚIA MEDICALĂ, ACEASTĂ VICTIMĂ ÎNDELUNG ABUZATĂ

pediatrie-06

Haideți să stabilim niște adevăruri despre informația medicală! Nu le-am găsit, spuse public, de nici unul dintre colegii mei. Eu sunt pediatru! Așa că, trebuie să iau atitudine. Trebuie să-mi spun părerea. Ca om și ca medic.

Voi scrie despre informația medicală, ca sursă de atitudine a părinților în relația cu bolile și cu tratamentele aplicate copiiilor lor.

Voi scrie despre vaccinare, ca exemplu de cum se crează un mit popular prin superficialitate, interese ascunse sau dezinformare.

…………..

Trăim în era informației. Ea circulă liberă. E extrem de accesibilă. Și așa trebuie să fie! Dreptul oricui la opinie este un drept fundamental într-o societate modernă și civilizată. Fiecare poate să spună ce gândește și să-și împărtășească experiența. Social-media este un instrument minunat de documentare pentru toată lumea, inclusiv în domeniul medical.

În transmiterea de informație există două aspecte: știința și opiniile. Știința duce la cunoaștere; opiniile duc la derută, ignoranță și greșeli.

Informația științifică este informația medicală de specialitate, restricționată pentru nespecialiști, ca în toate domeniile de altfel. Ea este furnizată nouă, medicilor, de către liderii de opinie! Sunt marii noștri medici- profesori. Ei formează conduitele medicale. Noi, specialiștii, aplicăm aceste conduite medicale și facem adaptarea personalizată a oricărui protocol medical general către pacient.

Există apoi, informația de popularizare în masă, dedicată tuturor, care ajută la păstrarea sănătății, prevenirea bolii și la înțelegerea suferinței medicale. Ea este furnizată nespecialiștilor tot de către noi,  medicii; presupune dovezi științifice, verificate și avizare de specialitate. Asta-i procedura aici, în țară și aiurea în lume, oriunde există responsabilitate civică și medicală pentru starea de sănătate a voastră și a copiiilor voștri.

Mai există informația medicală de cabinet, individualizată, privată, tip ”consimțământ informat”  de înțelegere și acceptare a oricărui act medical care vi se propune, pentru voi sau copii. Este tot informație medicală specializată.

Și există așa numita ”bad medicine” – opiniile dăunătoare, care pot face rău, exagerări și generalizări pornind de la cazuri izolate, trenduri efemere,  dezinformare sau pur și simplu ignoranță. Aici este greșeala! Confuzia între știință și opinii. Amatorii folosesc surse neverificate și  neavizate pe care vi le furnizează ca fiind de specialitate (adică de încredere), dând naștere la  ”bad medicine” Atenție sporită la aceste deosebiri!

Neadevărurile popularizate prea mult devin mituri. Și un mit odată intrat în conștiința colectivă este foarte greu de dărâmat. Trebuie aduse dovezi. Științifice! Din partea noastră, a medicilor.

 Toată lumea vrea libertăți, dar uită că trebuie să-și asume și responsabilitatea.

Mai este un aspect legat de informația medicală. Libertatea de opinie și exprimare presupune obligatoriu și reversul ei, responsabilitatea alegerii. Tu alegi ce informație aprobi și folosești. Doar tu răspunzi pentru consecințe..

Nu responsabilizați pe cel care aruncă informația în eter! El are libertatea de a se exprima și atât. Responsabilitatea aparține total celui ce primește și aplică informația bună sau rea, în viața lui. Adică ție, cititor de informație pe Internet! Ai citit informația medicală, foarte bine; trebuie să o analizezi; să o supui testului medicilor cu care colaborezi și în care ai încredere; apoi ea trebuie adaptată nevoilor tale, adică personalizată. Altfel, ea nu are nici o valoare. Asta cere efort și pricepere din partea celui care o procesează. Adică a medicului. Nu a ta! Și atunci despre ce vorbim?!

Apelați la specialiști atunci când luați decizii medicale legate de sănătatea sau boala voastră și a copiiilor voștri!

Bineînțeles că trebuie să căutați; să vă dați consimțământul în cunoștință de cauză. Dar vă rog respectuos, verificați sursa informației și legitimitatea ei! Atenție cum vă formați convingerile. Să nu aveți încredere în amatori.

Nu faceți experimente pe sănătatea voastră și a copiiilor voștri!

Vaccinul, un drept fundamental la sănătate!

Dacă e să întrebi o mamă care a stat în Spitalul de boli infecțioase cu copilul ei nevaccinat, care a contactat o pneumonie pneumococică, cu risc de meningită, obnubilat și febril, cu prognostic de agravare și viața în real pericol…Dacă e să o întrebi pe această mamă, dacă și-ar vaccina ”cu bani” copilul, împotriva peumococului, ce credeți că ar răspunde?…

Ce ați răspunde voi, dragi părinți?!

Nu este rolul meu să vă conving să vă vaccinați copiii. Nu sunt medic de familie și nici nu reprezint în vreun fel, Ministerul Sănătății.

Vaccinarea copiilor, reducerea ratei mortalității infantile este o problemă de siguranță națională, nu o opțiune personală, pentru că, prin ea, se face prevenirea unor boli infecto-contagioase care pot afecta sever viața noastră a tuturor. Îi protejăm și pe ceilalți.

Putem avea opțiuni personale atâta vreme cât nu-i afectăm pe ceilalți. În multe țări, cu instituții responsabile de sănătate și prevenție a bolilor, vaccinarea copiiilor este obligatoriu reglementată prin lege, copiii nu sunt primiți în colectivități fără dovada vaccinării. DE CE?  Pentru că în aceste boli grave, cu risc mare, simpla prezență a unei persoane contaminate poate declanșa o epidemie devastatoare.

Să nu uităm că ocrotirea sănătății copilului (care nu beneficiază de discernământ) este în primul rând, un imperativ moral al întregii societăți omenești.

Mituri cunoscute despre vaccinare:

  • Nu sunt sigure … Sunt cele mai utilizate medicamente de pe pământ sunt terapiile vaccinale, permanent îmbunătățite, prin politici mondiale OMS;
  • Dau autism…Autismul are alte cauze și se află acolo, cu mult înainte de inițierea schemei vaccinale;
  • Conțin metale nocive …Apropos, aluminiul se găsește în foarte multe alimente, inclusiv în laptele de mamă, în cantități mai mari decât în două doze de vaccin;
  • Bolile nu mai sunt de actualitate… Da, așa e! De ce nu ați mai auzit de ele? De ce nu au existat în ultima vreme, epidemii? Simplu! Pentru că v-ați vaccinat în masă. Iar microbii își cresc virulența doar prin propagare din om în om. Neavând teren prielnic, nu au proliferat, decât sub formă de cazuri sporadice. Toate vaccinurile dau așa numita ”imunitate de cohortă”. Dacă slăbim apărarea, prin nevaccinare, automat vor reapărea bolile.
  • S-a zis că vaccinurile dau alergii… Vaccinurile nu provoacă alergii! Alergiile se petrec pe alt palier de imunitate, pe un teren predispozant, genetic înnăscut. Intoleranțele alimentare nu sunt alergii! Ele au loc la nivel intestinal și nu au legătură cu vaccinurile. Absolut nici o legătură. Dermatita atopică și urticaria cronică nu recunosc în cauzele lor de producere vaccinul.
  • Recrudescența alergiilor pe plan mondial?… Da, e un fapt, mai ales la copii, de vârste din ce în ce mai mici. Dar ” epidemia de alergie” a apărut mult după ( zeci de ani) inițierea, de către OMS, în toată lumea, a planurilor de vaccinare. Și atunci care-i legătura?!

Vedeți?!  Asta-i ceea ce se cheamă ” bad medicine” . Concluzii pripite, legături forțate, conjuncturale, fără dovezi clare, științifice.

…vezi și articolul ” Vaccinarea între da și nu”

Mesajul meu:

Alegeți-vă cu grijă informația medicală! Verificați veridicitatea sursei! Întrebarea cheie pentru părinți trebuie să fie: ”Cine zice? Știe despre ce vorbește?”… Gândiți-vă bine, cine răspunde în final!

Vă întrebați dacă să faceți, la copilul vostru , schema de vaccinare națională? Bineînțeles!  Și pe cele alternative? Bineînțeles!  După vârstă, profil imunitar, zonă geografică de reședință, sensibilități personale și familiale. Cu cine trebuie să stabiliți schema personalizată? Cu medicul pediatru și doar cu el!

Cam atât am avut de spus. Mult?Puțin?!

 

 

 

Articole similare

educatie-medicala-pediatru-sibiu-06

TULBURĂRILE DE SOMN LA COPIL 2 CAUZE ȘI TRATAMENT

Data publicarii: 2019-05-06 Publicat in Categorie: Opiniile unui pediatru
educatie-medicala-pediatru-sibiu-09

TULBURĂRILE DE SOMN LA COPIL 1. SEMNE ȘI SIMPTOME

Data publicarii: 2019-03-14 Publicat in Categorie: Opiniile unui pediatru
poza-13-oct-2017

ASLO – ACEASTĂ ANALIZĂ ”DE SPERIAT”

Data publicarii: 2017-12-05 Publicat in Categorie: Opiniile unui pediatru
poza-22-oct-2017

GREȘELI DE ABORDARE A COPILULUI INAPETENT

Data publicarii: 2017-11-09 Publicat in Categorie: Opiniile unui pediatru

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii