INTOLERANȚA ALIMENTARĂ (IA) 1

” Și dacă nu-i alergie alimentară atunci ce e ?! ”

INTOLERANȚA ALIMENTARĂ (IA) 1

INTOLERANȚA ALIMENTARĂ ( IA) 1

poza-23-mai-2016

50% din populația lumii suferă de intoleranță alimentară la ceva, dar doar 6% au alergie alimentară. Oamenii confundă alergia alimentară cu intoleranța alimentară.

În cazul intoleranței alimentare nu are importanță ce tip de alimente mâncăm:bio, organice, proaspete sau semipreparate, cu E-uri sau nu – pur și simplu nu contează. La oricare dintre ele putem face IA.

Cauzele pot fi legate de o reacție imunitară sau de un deficit enzimatic intestinal propriu înnăscut sau dobândit, care determină imposibilitatea de digestie și absorbție a alimentului respectiv. Ca urmare, nu toate alimentele așa zis” benefice” sunt bine tolerate de toată lumea, mai ales când e vorba de copii. Din acest motiv vă recomandăm să observați cu atenție preferințele alimentare și comportamentele alimentare ale copilului vostru, precum și eventualele reacții digestive apărute după ingerare.

Când copilul vostru mănâncă prost sau dezechilibrat, intestinul lui suferă pe tăcute, manifestându-se din când în când cu dureri de burtă, scaune urât mirositoare, constipație sau diaree trecătoare, cearcăne și/sau paloare, ba e cam slăbuț și nu are apetit, sau e prea grăsuț și nu se mai satură de dulciuri… și foarte derutant, erupții cutanate nonalergice care nu trec la medicamente antialergice ci la excluderea alimentului care le-a provocat.

Proteinele care ajung în intestin, nu sunt scindate suficient fie datorită unei proaste digestii,fie prin lipsa congenitală de enzime, dismicrobismului intestinal, etc. Rămân din proteine niște molecule mai mari ca norma, atipice, pe care sistemul imunitar local nu le recunoaște și le atacă, producând inflamație, ceea ce are ca rezultat apariția diferitelor simptome atât fizice cât și psihice/mentale ( oboseală nejustificată, iritabilitate și proastă dispoziție datorate disconfortului digestiv) – într-un cuvânt am putea conclude că pur și simplu nu-i merge bine copilului, fără să putem defini foarte clar ce anume are. Toate aceste simptome și încă multe altele (de acompaniament) pot defini o intoleranță alimentară la copilul vostru.

Explicația:

 Proteinele care ajung în intestin, nu sunt scindate suficient fie datorită unei proaste digestii,fie prin lipsa congenitală de enzime, dismicrobismului intestinal, etc. Rămân din proteine niște molecule mai mari ca norma, atipice, pe care sistemul imunitar local nu le recunoaște și le atacă, producând inflamație, ceea ce are ca rezultat apariția diferitelor simptome atât fizice cât și psihice/mentale ( oboseală nejustificată, iritabilitate și proastă dispoziție datorate disconfortului digestiv) – într-un cuvânt am putea conclude că pur și simplu nu-i merge bine copilului, fără să putem defini foarte clar ce anume are. Toate aceste simptome și încă multe altele (de acompaniament) pot fi incluse, la copil, într-un complex de reacții nespecifice și nesistematizate, constituind așa numita sensibilitate alimentară.

Spre deosebire de alergia alimentară la care reacțiile apar imediat și pot pune viața copilului în pericol, intoleranța se manifestă mai vag, uneori la distanță de 4 -5 zile de la ingerarea alimentului incriminat și deci, este mai greu de depistat. Diagnosticul pozitiv se bazează pe observație medicală și deducții, după excluderea altor boli cu impact digestiv. Studiile legate de testele care circulă pe piață pentru depistarea intoleranței alimentare au dovedit că nu sunt concludente și nu prea ne putem baza pe ele, deși boala este diagnosticată clinic din ce în ce mai frecvent.

N.B. Malabsorbția și maldigestia intestinală din IA, reprezintă una din cauzele fundamentale de insuficiență a creșterii la copil!

 Terapia sensibilităților alimentare are câțiva pași, logic de urmat: depistarea simptomelor de către părinte/adresarea către specialistul pediatru/efectuarea de teste specifice recomandate de acesta/stabilirea unui diagnostic pozitiv/dieta specifică de excludere și reintroducere, cu atenție la impactul general asupra sănătății copilului.

 

Sfatul specialistului pediatru este esențial în probleme de imunitate, alergie, nutriție, carențe de creștere, tulburări funcționale digestive, mici nereguli și atipii la copilul aparent sănătos și absolut obligatoriu în caz de boală, la copilul de orice vârstă.

Va urma

 

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-12-oct-2017

CE MAI E NOU ÎN INFECȚIA CU HELICOBACTER PYLORI LA COPIL

Data publicarii: 2019-10-10 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-01

GREȘELI ÎN ABORDAREA INFECȚIILOR RESPIRATORII LA COPIL

Data publicarii: 2018-12-02 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-nov-18

DUREREA ABDOMINALĂ FĂRĂ CAUZĂ APARENTĂ

Data publicarii: 2018-11-07 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii