IUBIREA PĂRINTEASCĂ NU-I ÎNGRIJORARE!

Despre părinți îngrijorați de posibilele pățanii ale copiiilor lor

IUBIREA PĂRINTEASCĂ NU-I ÎNGRIJORARE!

IUBIREA PĂRINTEASCĂ NU-I ÎNGRIJORARE!

poza-21-mai-2016

Acest articol nu se adresează oricui! Se adresează doar părinților care suferă de frică și îngrijorare pentru copilul lor.

Vă invit la un taifas despre iubire, grijă și îngrijorări. Vă invit să conștientizăm și să definim atitudini și simțiri părintești firești, foarte des întâlnite. Să eliminăm vinovățiile și confuziile legate de ele.

Și acum hai să ne jucăm puțin cu cuvintele!

  1. Despre grijă:

Grija pentru copilul tău e firească. O avem toți părinții. Îngrijirea unui copil este iubire părintească. Înseamnă a răspunde nevoilor sale trupești și sufletești. Aici și acum! Este cel mai important lucru, mai ales pentru copilul mic. Cu cât copilul crește și se poate îngriji tot mai mult singur, cu atât contribuția voastră părintească trebuie să scadă. A-i da unui copil de 9 ani aceeași atenție ca la 5 ani e nefiresc și stânjenitor pentru el. Îl privează de o experiență de viață necesară și benefică pe care ar putea-o controla perfect. Nu-l lasă să crească și să dezvolte armonios.

Grija excesivă e supraprotecție. Ea naște răsfăț. Iubirea nu naște niciodată răsfăț, oricât ar fi de multă și de des exprimată. Ciudat,nu?!

Deci, îngrijirea e obligatorie! E acțiune iubitoare!

2. Despre îngrijorarea părintească:

Îngrijorarea pentru copil e altceva. E frica pentru ceea ce nu s-a întâmplat încă,  dar ar putea să se întâmple.

Până la un anumit punct această teama e firească și umană. Teama este o emoție, un obicei al minții născut din frica pentru viața și integritatea celui mai prețios dar, primit vreodată, de un părinte: copilul său. În momentul în care apare copilul și devii brusc părinte, apar automat frica și îngrijorarea, aproape deodată cu iubirea și ajungi uneori să nu le mai deosebești. Pe principiul: ” M-am făcut părinte! Ce bucurie! Ce fericire! WOW…ce responsabilitate! Ce frică!” Îngrijorarea apare la noi toți, dintr-un suflet de părinte iubitor, din dorința de a proteja, din dorința de a preveni și controla mediul copilului, din dorința de a oferi siguranță și confort. Și sunt atâtea motive de îngrijorare pe lumea asta!… Universul e așa de mare și copilul nostru așa de mic și fragil! Ne pasc atâtea pericole!… Normal că ți-e frică. Numai un idiot nu ar simți așa!

Și copilul vostru se teme. Dacă nu ar face-o, nu ar putea supraviețui. Copilul trebuie să învețe de mic să reacționeze prin acceptare și adaptare la viață. Teama copilului e cea care îl protejează de pericole. Doar că el nu e îngrijorat. El are emoții și frici concrete, mai ales până la adolescență. Nu are îngrijorare!

Îngrijorarea voastră nu e reală. E o frică imaginară, pentru că vizează viitorul, cu ceea ce ar putea să i se întâmple copilului, în el. E o dorință de control. Ea nu produce nimic. Nu-l împovărați pe copil cu ea! Îi sunt de ajuns fricile sale!

Îngrijorarea exagerează! Trimite mesaje eronate. Te împiedică  să fii obiectiv în observarea evoluției copilului tău. Aduce lacrimi în ochi și paralizează acțiunea corectă atunci când pățește ceva.

Nu fiți îngrijorați pentru ceea ce nu este! Fiți obiectivi și realiști. Aveți grijă și fiți eficienți cu ceea ce este.

……………………

Un exemplu din zona sănătate-boală:

Vin unii părinți la consultație cu copilul bolnav și nici nu aud ce le spun eu. De ce? Pentru că ei sunt doar emoție: frică de boală și complicațiile ei, exasperare și frustrări. Pe care le exprimă verbal, de față cu copilul. Copil care poate e bolnav mai des sau mai grav. Nu punem în discuție loialitatea și dragostea lor părintească! Însă îngrijirea unui copil poate fi foarte solicitantă. Și părinții sunt oameni: au voie să obosească, să greșească, să se supere, să se sature, să-și piardă răbdarea, să nu mai știe ce să facă. … Uneori chiar și bunele intenții pot fi otrăvitoare, nu-i așa?! Îngrijorarea și frica sunt cele mai mari ispite ale unui părinte. Ți-e greu și să le conștientizezi, darămite să le mai ții și în frâu!

Vin la consultație unii părinți îngrijorați, care anticipează boli sau complicații ale bolilor, exagerează intensitatea unor simptome, nu au răbdare cu boala, nu înțeleg convalescența, nu admit contextul de mediu în care trăiește copilul lor. Nu acceptă sensibilitățile înnăscute și particularitățile de comportament ale copilului lor. Au modele pe care le impun cu toată autoritatea părintească de care dispun. Iar copilul lor se simte mereu vinovat! Că i-a dezamăgit. Că i-a supărat cu boala lui. Că nu-l plac așa cum e. Și e trist, derutat …

Vin părinți la consultație care spun: ” Doamna Doctor, haideți să facem ceva să nu se mai îmbolnăvească!” Asta-i dorința cel mai des exprimată către mine. Vreau să-l feresc de boli și accidente! Vreau să fie în siguranță! Vreau să nu sufere” Normal! Sunt dorințe firești. Facem toți, părinți, medici și educatori, tot ce putem pentru binele copiiilor noștri.

Dar viața e cum vreți voi…numai previzibilă nu e! Și nu, nu oferă siguranță deplină și previzibilitate, pe nici un palier al ei. Și bineînțeles că asta naște îngrijorare.

Asta e ceea ce trebuie să acceptați în primul rând, cu naturalețe, pentru voi și copilul voastru. E adevărat că e greu!

Aici totul este măsura!  Înțelegeți ce vreau să spun…

 

Cum să vindecați îngrijorarea?

Să nu uitați că copilul privește spre lume prin ochii voștri. Dacă e sugar vă înțelege intuitiv, dacă are 9 ani vă imită, dacă e adolescent vă judecă și se opune – dar, indiferent de modul exterior de manifestare, percepția lumii se face prin voi. Îngrijorarea părintească persistentă și exagerată față de viața copilului și provocările ei, imprimă acestuia stres și frică imaginară de boli, de moarte, de neprevăzut, adică…de viață.

Îngrijorarea exagerată este întunericul vostru. Faceți lumină! Țineți-vă în frâu imaginația negativă! Dacă reușiți să faceți lumină, să vă conștientizați și struniți teama, ea nu va dispare ( fiindcă e a firii omenești) dar va rămîne în limite subliminale și nu va influența negativ inteligența emoțională a copilului vostru. Priviți-o în față și ea se va micșora automat. Unii reușesc asta prin luciditate ( ” Hai să fim obiectivi și să vedem exact despre ce este vorba!”), alții prin filosofie (”Așa e viața!”), alții prin convingeri religioase, alții prin știință (”Eu previn și controlez situația prin informație și acțiune”).

Cu cât sunteți mai relaxați în meseria de părinte, cu atât copilului îi merge mai bine și e mai echilibrat emoțional. Binecuvântarea asta o simt de obicei bunicii, care s-au mai eliberat de responsabilitate și frică și au doar iubire și bucurie pentru nepoții lor.

Iar atunci când copilul tău pățește ceva și vrei să faci totul pentru el, încearcă să rămâi lucid și detașat de frica de părinte, pentru că numai așa poți face cu adevărat ce trebuie, poți fi eficient .

3. Despre iubirea părintească:

Toți părinții își iubesc copiii. Iubirea e prezentă tot timpul. Ea nu anticipează. Ea alină și bucură numai în prezent. Nu pot să iubesc decât acum și aici. Mâine e o altă zi, care-și are iubirea ei.

Aveți încredere în ”creația” voastră, în puterea vieții care pulsează în copil!

Iubirea e floarea educației părintești. Curățați-o de toată zgura pretențiilor, așteptărilor și îngrijorărilor fără fundament real. Copilul se va hrăni cu iubirea și căldura voastră. El va crește în liniștea sufletului vostru.

Păstrați-vă libertatea de a vă iubi copilul, cu o iubire pură ca un cristal de stâncă!

P.S.

Știu că sunt doar vorbe. Dar eu cred în conștientizare, ca fiind instrumentul cel mai eficace de lucru cu inteligența emoțională (locul unde își au sediul ”doamnele-sentimente ” despre care am scris).

Sigur, nu sunt eu cea care să dau rețete. Doar fac niște constatări. Din experiență! Sunt o mamă care întâmplător este și medic pediatru. Atât!

Articole similare

poza-08-mai-2016

COPILUL CUMINTE DE ȘCOALĂ GENERALĂ

Data publicarii: 2016-09-13 Publicat in Categorie: Colectia cu Idei
blog-copil-gradinita2

REȚETA MEA PENTRU UN COPIL MIC CUMINTE 3

Data publicarii: 2016-02-28 Publicat in Categorie: Colectia cu Idei

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii