MEDICAMENTE NATURISTE PENTRU COPILUL TĂU. ȘTII CUM SĂ LE DAI?

Acest articol conține informații importante pentru sănătatea copilului tău!

MEDICAMENTE NATURISTE PENTRU COPILUL TĂU. ȘTII CUM SĂ LE DAI?

MEDICAMENTE NATURISTE PENTRU COPILUL TĂU. ȘTII CUM SĂ LE DAI?

poza-14-mai-2016

Vine toamna!

Chiar dacă mai e vacanță, anotimpul rece se apropie cu pași repezi. Începe grădinița sau școala, cu riscul bolilor de colectivitate, ce pot fi transmise ușor și fraților mici, sugari, de acasă. Știu că cei mai mulți dintre voi, părinți grijulii, vă preocupați de pe acum de protecția copiilor voștri împotriva infecțiilor sezonului rece. Și, pentru că drumul spre întărirea sănătății copilului este suma tuturor căilor posibile de prevenire a bolii, el trece evident și prin ”curtea” celebrelor ”naturiste”.  Ca urmare, m-am gândit că v-ar fi de folos câteva indicații serioase și pertinente despre ele.

Opinia mea de medic clasic, alopat… dar pediatru convins, legată de aceste terapii ajutătoare, este că sunt preparate excelente, bune de administrat pentru tot ce înseamnă tratament adjuvant de completare, întărire, purificare, ameliorare a diferitelor simptome și stări patologice nespecifice, care apar de-a lungul copilăriei. Bune de administrat acolo unde ne ferim să dăm terapii medicamentoase prelungite, care pot avea efecte secundare nedorite sau pot interfera cu creșterea și dezvoltarea copilului.

……..

Ce trebuie să știți!

Este vorba despre ”herbal medicinal products”, incluzând fito- și gemoterapia, cu produsele lor specifice, integrate și recunoscute de medicina clasică. În UE sunt încadrate la suplimente nutritive. Acestea aduc un enorm serviciu sănătății copilului vostru, atunci când sunt administrate corespunzător.

Indiferent de forma de preparare (tincturi, extracte, siropuri sau uleiuri), mare parte din plante acționează blând și subtil, în sensul colaborării cu organismul, reglând și stimulând capacitatea de regenerare și vindecare.

În general, plantele medicinale sunt de 2 feluri:

tonice (activează, revigorează și hrănesc celulele și țesuturile, menținând echilibrul numit sănătate). Se recomandă pe perioade lungi de timp, săptămâni sau luni de zile;

stimulatoare ( au efecte mai puternice și mai țintite, pe anumite afecțiuni; pot fi luate în cant mai mici și pe perioade mai scurte de timp).

Există pe etichete specificații care garantează că produsul este standardizat și sigur pentru copilul tău (ex: raportul DER de pe etichetă; specificația ” Acest articol conține informații foarte importante pentru sănătatea copilului tău” reprezintă un element de seriozitate și garanție a producătorului; enumerarea detailată a conținutului, cantităților, efectele pozitive și posibilele efecte adverse detailat enumerate în prospect, etc)

Calitatea se reflectă întotdeauna în preț!

Un preț prea mic la o cantitate mare de produs, denotă calitate îndoielnică, cu eficiență scăzută. Procesele industriale de producere a acestor preparate farmaceutice necesită tehnologie înaltă, costisitoare, pentru conservarea virtuților vindecătoare ale plantelor folosite.

Atenționare pentru părinți!

”Natural” nu este sinonim cu ”sigur”! (există efecte și bune și rele la aceste preparate). ”Natural” nu este sinonim cu ”sănătos”! Depinde de context… Și atunci, cum alegem produsul?!

Fiți conștienți că există interacțiuni între diferitele produse pe care le introduceți în organismul copilului vostru (cu sau fără recomandare medicală), interacțiuni care pot provoca probleme. Cele mai cunoscute sunt alergiile și tulburările digestive.

Deci, când dați produse ”naturiste” nu uitați să introduceți în ecuație tot: medicamentele, alimentele, extrasele din plante, vitaminele și mineralele, băuturile- tot ce primește copilul vostru pe perioada administrării. Amestecarea medicamentelor clasice cu tratamente naturiste, neprescrise de medic, poate declanșa interacțiuni cu efecte nedorite pentru organismul copilului tău. Plantele, care nu sunt medicamente în sensul clasic acceptat, sunt totuși substanțe chimice complexe, organice, care reacționează/interferează unele cu altele/ cu medicamentele și cu alimentele pe care copilul tău le ingerează, stimulând sau inhibând enzime și procese metabolice și reacții chimice în organism.

Pentru ce se dau ”naturistele”?

Indicații generale de administrare a preparatelor ”naturiste” sunt:

  • Ameliorarea și tratarea unor simptome din sindroamele și bolile funcționale trecătoare, mai ales la copii( enurezis, alergii, dureri osoase de creștere, ș.a.)
  • Tulburări digestive: colici, constipație, sindrom de intestin iritabil, abdomenul dureros cronic cu colica ”de luni dimineață” la școlar, tulburări de apetit;
  • Astenie și oboseală, agitație și tulburări de somn, etc.
  • Tuse prelungită după o viroză, infecții virale ușoare la debut, ca stimulator al vindecării sau ameliorator al simptomelor acute de boală,
  • Convalescență după o boală acută;
  • Prevenirea îmbolnăvirilor de sezon rece, cu întărirea imunității nespecifice și a organismului în general;
  • Ca stimulator în carențele nutriționale ( anemie, rahitism, alte deficiențe de vitamine, minerale, nutrimente),etc.
  • Asocieri benefice cu medicamente clasice, în boli cronice, la copil.

Sunt multe indicațiile pentru aceste minunate produse naturale din plante. Unele extrem de particulare, pentru boli specifice, cu efecte benefice surprinzătoare. Cercetările medicale în curs, omologhează mereu alte plante vindecătoare, cu alte alternative de tratament și protocoale de conduită terapeutică.

Mesajul meu:

 Noi, medicii, trebuie să dovedim prudență maximă în recomandările pe care le facem la această categorie de produse farmaceutice.  Suntem obligați să livrăm către voi, pacienții, către copiii voștri, doar formulele sigure, de înaltă calitate, îndelung cercetate, cu eficiență dovedită. Altfel riscăm să facem malpraxis, cu bune intenții.

Va urma

N.B. Citește și articolul următor: ”Principii de administrare a produselor din plante”, adică ce trebuie să aveți în vedere voi, părinții când dați din proprie inițiativă copiiilor produse din plante .

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-23-oct-2017

STAREA DE PURTĂTOR SĂNĂTOS DE MICROB

Data publicarii: 2018-01-19 Publicat in Categorie: Copilul Sanatos
blog-copilul-sanatos-la-doctor

CUM RECUNOAȘTEM DISBIOZA COPILULUI NOSTRU?!

Data publicarii: 2017-07-06 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
blog-copilul-sanatos-la-doctor

MICROBIOTA, ACEST ORGAN UITAT AL SĂNĂTĂȚII VOASTRE

Data publicarii: 2017-06-22 Publicat in Categorie: Copilul Sanatos

Articole similare

poza-15-mai-2016

NE VACCINĂM COPILUL ANTIGRIPAL? DA sau NU?!

Data publicarii: 2020-10-25 Publicat in Categorie: Opiniile unui pediatru
cabinet-pediatrie-18

HALOTERAPIA ÎN PEDIATRIE

Data publicarii: 2020-02-20 Publicat in Categorie: Opiniile unui pediatru

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii