MICROBIOTA, ACEST ORGAN UITAT AL SĂNĂTĂȚII VOASTRE

”MICROBIOTA - cei 100 de trilioane de prieteni pe care nu știai că îi ai!”

MICROBIOTA, ACEST ORGAN UITAT AL SĂNĂTĂȚII VOASTRE

MICROBIOTA ACEST ORGAN UITAT AL SĂNĂTĂȚII VOASTRE

blog-copilul-sanatos-la-doctor

Dacă e să întrebi o mamă care a stat 10 zile cu copilul ei în Spitalul de Boli Infecțioase pentru o diaree acută infecțioasă și care, la 3-4 săptămâni după externare, încă nu poate să-i dea orice de mâncare pentru că iar face diaree – acea mamă vă va zice: ” Da! Fiecare copil ar trebui să fie consultat de pediatru pentru evaluarea stării de sănătate a intestinului său și pentru a preveni, pe cât posibil, aceste situații limită”.

Ce îl apără pe copilul tău de acest tip de boli? Igiena, alimentația, imunitatea înnăscută locală și generală și… MICROBIOTA!

În baza unei evoluții milenare, microbiota funcționează ca un ecosistem independent, care interacționează constant cu sistemul digestiv, imun și nervos al organismului copilului vostru. Stabilește relații de colaborare și comunicare ”prietenoasă”, modulând și întărind…

De unde ”moda”?

Dezvoltarea extraordinară a instrumentelor moleculare de studiu a dus la o înțelegere științifică tot mai avansată a comportamentului microorganismelor din corpul uman și din afara lui. Studiul microbiotei face parte dintr- o concepție medicală nouă, care, alături de determinările genetice legate de sensibilitățile înnăscute familiale și de factorii de mediu extern(epigenetica și nutrigenetica), vor schimba viitorul și fața medicinei în următorii ani.

Și acum, puțină teorie!

(Aceasta-i doar cultură generală medicală. Lectură plăcută! )

Termeni utilizați: pre- și probiotic, disbioză, microbiota. Ar fi bine să-i rețineți, căci au intrat deja în vocabularul uzual medical.

Ce este microbiota?

În viața intrauterină intestinul copilului este steril. Odată cu nașterea naturală și prima respirație, se produce colonizarea acestuia cu bacteriile ”prietenoase” din umorile mamei și din mediul extern. Astfel se formează microbiota (flora intestinală ”bună”).

Fiecare copil are propriul său amestec de bacterii, amprenta sa individuală. Ea ține de genetică, de imunobiologia înnăscută și de provocările mediului extern.

Disbioza este un dezechilibru al microbiotei, cauzat de un factor extern sau intern, care determină dereglarea acestui minunat ecosistem, cu proliferarea nedorită a unora dintre germenii patogeni, ”neprietenoși” cu organismul uman.

Probioticele sunt bacterii vii (colonii de lactobacili și bifidobacterii) care nu sunt sintetizate de organism și trebuie aduse din exterior, prin aport alimentar, dar a căror prezență în intestinul nostru  este obligatorie pentru sănătatea și buna funcționare a întregului metabolism.

Prebioticele sunt ingrediente alimentare nedigestibile care oferă substratul pentru dezvoltarea probioticelor; ele produc acid lactic care inhibă germenii patogeni și stimulează peristaltismul și motilitatea intestinală (de exemplu sunt cele care previn constipația la sugar). Ca-ntr-o simbioză, activează împreună, pro- și prebiotice, pentru sănătatea noastră.

Surse externe:

Acești germeni vii sunt prezenți în cantități optime în laptele de mamă; necesită suplimentare în laptele praf, lucru pe care firmele l-au și făcut, după cum ați constatat, citind pe cutie. Dar, odată cu diversificarea, când se trece la microflora adultului, rămâne în sarcina voastră să oferiți copilului alimente care conțin pro- și prebiotice.

Alte sursele naturale pentru stimularea florei intestinale bune sunt:

  • lactate, în special iaurt, chefir, lapte bătut;
  • brânzeturi fermentate și brânza de vaci proaspătă;
  • murături în saramură (inclusiv varză murată);
  • pește;
  • cereale: ovăz, orz, grâu, soia;
  • legume și fructe( banane, usturoi, ceapă, roșii;
  • miere și produsele ei.

Pentru o maximă eficiență, cel mai mult contează prospețimea produsului alimentar folosit și administrarea lui constantă și îndelungată!!!

Rolul microbiotei:

În microbiota intestinală există o mare biodiversitate: fiecare dintre noi are în colon peste 200 de specii de microorganisme care se străduiesc să ne protejeze prin procese de rezistență și regenerare, și anume:

    1. Oferă substrat absorbției de vitamine, oligoelemente, nutrimente, deci ajută copilul să se dezvolte armonios.
    2. Asigură echilibru și rezistență la tulburări intestinale de tipul diareei cronice (destul de frecvente la copil), sindromului de colon iritabil, infecției cu Helicobacter Pylori, anumitor tipuri de cancer.
    3. Crește absorbția antibioticelor cu 15-20% dar, în același timp, ameliorează efectul lor nefavorabil asupra intestinului.
    4. Are rol ”detergent like” și de ”educație imună” la nivelul mucoasei intestinale.
    5. În bolile alergice microbiota protejează și previne alergia și scade efectul toxicelor și substanțelor alergice. Drept urmare, în terapiile antialergice moderne, a devenit unul din elementele adjuvante importante ale terapiei pe termen lung. La bebeluși, crește toleranța pentru alimentele nou introduse, deci scade pericolul alergiilor alimentare.
    6. Are rol de tratament adjuvant în imunodeficiențe, infecții repetate, parazitoze. Luptă eficient pentru hrană cu bacteriile patogene scăzând numărul lor, deci protejează copilul de infecții intestinale, viermi intestinali, etc.
    7. Constipația cronică și durerile abdominale fără cauză evidentă, la sugar și copilul de orice vârstă, pot fi vindecate prin reglarea florei intestinale.
    8. Halena (mirosul urât în gură) și Candida albicans care nu mai trece, au drept cauză directă disbioza.

Știați că…

 

  • Practic, din greutatea pe care corpul nostru o are, aceste bacterii prietenoase, adunate, cântăresc cam 2 kg?
  • Refacerea completă a florei intestinale după un tratament de o săptămână cu antibiotice durează în medie 6 luni?
  • Ibuprofenul pe care îl dăm atât de des copiilor noștri, cu sau fără justificare medicală solidă, provoacă disbioză?
  • Locul nașterii influențează microbiota? Compoziția materiilor fecale ale unui copil din nordul Europei diferă semnificativ de cele din sudul continentului.

 

Mesajul meu:

Citiți, vă rog și continuarea, în articolul următor: ”Cum recunosc disbioza la copilul meu?!”

 

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-23-oct-2017

STAREA DE PURTĂTOR SĂNĂTOS DE MICROB

Data publicarii: 2018-01-19 Publicat in Categorie: Copilul Sanatos
blog-copilul-sanatos-la-doctor

CUM RECUNOAȘTEM DISBIOZA COPILULUI NOSTRU?!

Data publicarii: 2017-07-06 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii