OBSTACOLE ÎN CALEA ALĂPTĂRII. ÎNȚĂRCAREA

OBSTACOLE ÎN CALEA ALĂPTĂRII. ÎNȚĂRCAREA

OBSTACOLE ÎN CALEA ALĂPTĂRII. ÎNȚĂRCAREA

educatie-medicala-pediatru-sibiu-19

Din partea mamei:

Poate apare angorjarea sânilor (”furia laptelui”); hipogalactia precoce și tranzitorie (scăderea trecătoare a cantității de lapte); ragade și fisuri mamelonare; obturarea canalelor galactofore; mameloane ombilicate; mastita; menstruația și sarcina; îmbolnăviri generale trecătoare, care necesită tratament (infecții acute, abcese dentare, mici intervenții chirurgicale, etc.)

Din partea copilului:

Cauze obiective care împiedică alăptarea naturală: copil prea mic, prea bolnav, cu malformații complexe nazo-buco-faringiene.

Să le descriem pe rând:

Angorjarea sânilor sau ”furia laptelui”

Angorjarea sânilor survine în primele zile după naștere (ziua II-VI). Cauza este irigarea sânului cu cantități mari de sânge, pentru creșterea secreției lactate. Clinic se manifestă prin tumefiere, senzație de arsură și dureri de sân.

Tratament:

  • Se pot folosi pompele de golire a sânilor pe care le știți foarte bine, cu păstrarea laptelui de mamă în frigider, maxim 24 ore, ceea ce vă oferă, ca mame, o oarecare independență de mișcare, pentru odihnă, plimbare, socializare, etc. Nu sunt de acord cu congelarea laptelui de mamă pe termen lung! Își pierde din virtuțile nutritive;
  • se pot mulge 20-30 ml lapte, înainte de a pune copilul la sân, pentru relaxarea acestuia și atenuarea durerii , astfel încât să poată fi mai ușor de apucat, de către sugar;
  • se fac aplicații de comprese calde și reci, alternativ ( prosop încălzit, alternând cu pungă de gheață);
  • se face un masaj blând, între supturi, cu exprimarea ușoară a sânilor;
  • se recomandă golirea fecventă a sânului prea plin, prin alimentarea ”la cerere” a sugarului metodă benefică, după cum vedeți, pentru amândoi: mamă și copilul ei.

Ragadele și fisurile mamelonare:

Acestea sunt inițial zgârieturi foarte mici(crestături) la nivelul pielii mamelonare, care are o structură deosebit de fină și sensibilă. Neglijate, ele pot favoriza infecții locale.

Prevenirea leziunilor și ragadelor la nivelul mamelonului se face în primul rând, respectând poziția corectă în timpul alăptatului, care ajută la scurgerea normală a laptelui și nu forțează sânul. După supt, se vor exprima pe mamelon câteva picături de lapte (cu efecte antibacteriene) urmată de expunerea sânilor la aer, pentru câteva minute.

Mai ales, vă recomand să evitați folosirea unguentelor și cremelor, săpunurilor agresive și a tot felul de ”remedii” și ”soluții” pentru ragade, date de știutori binevoitori. Aplicate frecvent pe sâni, aceste produse neomologate, cu care gura copilului vine în contact aproape permanent, pot intoxica copilul. Apelați medicul!

 

Obturarea canalelor :

Este o complicație destul de frecventă, care în primele stadii se rezolvă de la sine.

Cauze: o problemă de configurație anatomică predispozantă / poziția incorectă în timpul suptului/ deficitul de igienă/negolirea completă a sânilor după supt, cu stagnarea prelungită a laptelui în sân, atunci când nu se respectă regulile de alăptare și de muls după/ nefolosirea sutienelor corespunzătoare…toate sunt motive de apariție a acestei afecțiuni.

MASTITA :

Este o complicație, survenită la obturarea prelungită a ductelor, cu sân congestionat, dureros, febră mare, stare generală influențată.

Mă întreabă mamele: ”E bun laptele din sânul cu mastită?”…Răspuns: ”Da,  până la un moment dat! Aplicațiile de comprese calde și alimentarea frecventă a copilului, în special din sânul cu mastită, grăbește vindecarea”.

Și totuși, este o afecțiune infecțios – inflamatorie care poate crea cu adevărat probleme. Trebuie tratată rapid și energic. În evoluție, dacă nu cedează suficient de rapid sau necesită indicație de antibiotic, e bine să consultați doctorul.

Există o serie de alte incidente, unele patologice, care pot apare în procesul alăptării, oricând de-a lungul perioadei în discuție și anume:

 Galactoreea ( scurgerea spontană și permanentă de lapte din sân) este semn mai degrabă de hipogalactie decât de bună secreție lactată.

Agalactia ( lipsa totală a secreției lactate) este extrem de rară!!!…

Menstruația și sarcina nu sunt un obstacol! Se evaluează situația cu medicul; se observă impactul asupra stării generale a sugarului vostru și se continuă alăptarea după caz.

Bolile grave și active ale mamei, doar în anumite condiții, pun problema renunțării la alăptare și inițierii alimentației artificiale cu lapte praf. Este vorba de boli redutabile, care necesită medicație specială, cronică. În aceste situații, renunțarea la laptele de mamă se face cu recomandare strictă, de la naștere; de obicei mama este anunțată și pregătită pentru asta, încă din perioada sarcinii.

Cât timp alăptăm copilul?

Dacă este suficient, dăm lapte de mamă exclusiv, până la 6 luni, la toate mesele, ziua și noaptea.

De la 6 luni, facem diversificarea alimentației și lapte de mamă, oricând, oricât, masă principală sau completare, de foame, de sete, de plăcere, de alinare, când este sănătos sau bolnav.

De la un an doar completare, de foame, de sete sau de plăcere, doar ziua.

Înțărcarea

Prețul psihologic al primei maturizări: înțărcarea!!!

Despre momentul înțărcării părerile sunt împărțite. Unii spun că la18 luni, alții până la 2 ani. Sunt păreri, mai ales din zona americană care susțin beneficiile alăptării la sân până târziu, în perioada preșcolară.

Personal, ca pediatru, recomand o limită de vârstă maximă, până la care este recomandat alăptatul: 18 luni!

Argument: sânul reprezintă plăcerea supremă a unui sugar. Suptul la sân aparține psihologic vârstei de sugar. Copilul de 18 luni este deja mare, merge singur, are preferințe și pretenții, face alegeri, vorbește și se comportă ca un copil. Se pare că, după 18 luni, alăptarea la sân ca simbol subconștient al vieții de sugar, frânează dezvoltarea inteligenței emoționale și independența personală, ca delimitare firească de mamă.

Știați că...de cele mai multe ori, înțărcarea e mai grea și mai traumatizantă pentru mamă, decât pentru copilul ei!

Mesajul meu:

Dragi mămici cu copii mici!

Să nu uitați că, din momentul ieșirii în lume a copilului vostru prin actul nașterii, are loc o permanentă desprindere a lui de voi. Este prețul plătit de orice mamă care-și dorește să crească un viitor adult echilibrat, independent și creativ.

Articole similare

educatie-medicala-pediatru-sibiu-16

COLICILE ABDOMINALE

Data publicarii: 2023-09-04 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
foto-copii-pediatrie-sibiu-19

NOUTĂȚI ÎN DIVERSIFICAREA ALIMENTAȚIEI LA SUGAR

Data publicarii: 2021-03-11 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
educatie-medicala-pediatru-sibiu-10

CU BEBE LA ”Spa”. MASAJUL

Data publicarii: 2018-03-13 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
poza-19-oct-2017

CU BEBE LA ”Spa” BAIA GENERALĂ

Data publicarii: 2018-02-19 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii