Opinile unui pediatru despre alimentatia gravidei – I

” Întotdeauna încercăm să înțelegem ce vom experimenta - încă înainte de a experimenta.
Aceasta este învățare întelectuală”

Opinile unui pediatru despre alimentatia gravidei – I

OPINIILE UNUI PEDIATRU DESPRE ALIMENTATIA GRAVIDEI - I

featuredimg

În principiu, în perioada de sarcină puteți mânca și bea aproape orice, cu excepția: alcoolului, tutunului, toxicelor de orice fel și medicamentelor contraindicate în sarcină și cunoscute ca nocive sau cancerigene.

Cât trebuie să mănânce o gravidă sănătoasă?

În principiu, cât vrea! Savurați alimentele în cantități moderate, în diete echilibrate și diversificate. Un model de urmat este sănătoasa dietă mediteraniană.

Nu mâncați niciodată ”cât pentru doi”! Studii făcute pe femei subnutrite, dar tinere și sănătoase din Africa, pe o perioadă de peste 10 ani, au arătat că fătul își extrage toate nutrimentele necesare creșterii și dezvoltării sale, indiferent de concentrația lor în corpul mamei. Totuși, noi vă sugerăm câteva recomandări generale de alimentație în perioada sarcinii, văzute prin prisma pediatrului.

                                       Perioada 1-5 luni de sarcină (până ”mișcă” copilul)

Se caracterizează prin formarea și diferențierea tuturor aparatelor și sistemelor, mai ales sistemul nervos central. Alimentația trebuie să fie axată mai ales pe proteine de înaltă calitate (aminoacizi esențiali) și grăsimi nesaturate care nu pot fi sintetizate de organism și trebuie aduse prin hrană.

Deci, ce mâncați: lapte și produse lactate, carne, ouă și leguminoase (fasole boabe, mazăre, năut) pentru aport de proteine animale și vegetale necesare ”construcției”; pește (somon, ton, cod, păstrăv), nuci și semințe, uleiuri vegetale crude (măsline, floarea soarelui, dovleac) care sunt hrană pentru creier și oase; cereale integrale (grâu, ovăz, orez brun) pentru energie și digestie; mai ales multe, foarte multe legume și fructe proaspete, pentru minunatele vitamine și minerale care armonizează tot procesul metabolic.

Urmăriți în această perioadă, în alimentație, mai mult calitatea decât cantitatea.

Beți lichide multe, pericolul de edeme este mai mic.

Și nu în ultimul rând fiți vesele și mișcați-vă mult, pentru a avea un copil vioi și echilibrat emoțional!

MESAJUL MEU:

Dragă viitoare mamă!

Vino să stabilim împreună ce nevoi specifice de nutriție și creștere are copilul tău în perioada sarcinii.

Vino să analizăm împreună riscul său de a face anumite boli, funcție de sensibilitățile și predispozițiile familiei voastre.

Privește acest demers medical suplimentar ca pe o consultanță pediatrică precoce, ca o investiție în sănătatea viitorului tău copil.

 

Sfatul pediatrului specialist este esențial în probleme de imunitate, alergie,nutriție, carențe de creștere, tulburări funcționale digestive, mici nereguli și atipii care pot deveni boli la copilul aparent sănătos, dar absolut obligatoriu în caz de boală.

Articole similare

blog-gravida-01

OPINIILE UNUI PEDIATRU ÎN SARCINĂ

Data publicarii: 2020-02-06 Publicat in Categorie: Pagina Gravidelor
alerige-gravide

OPINIILE UNUI PEDIATRU DESPRE GRAVIDA ALERGICĂ 2

Data publicarii: 2015-12-01 Publicat in Categorie: Pagina Gravidelor
alerige-gravide

OPINIILE UNUI PEDIATRU DESPRE GRAVIDA ALERGICĂ 1

Data publicarii: 2015-11-29 Publicat in Categorie: Pagina Gravidelor
featuredimg

Opinile unui pediatru despre alimentatia gravidei – II

Data publicarii: 2015-10-30 Publicat in Categorie: Pagina Gravidelor

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii