PREVENȚIA, O IDEE MINUNATĂ!

"EDUCATIE MEDICALA - DESPRE PREVENIREA BOLILOR"

PREVENȚIA, O IDEE MINUNATĂ!

PREVENȚIA, O IDEE MINUNATĂ!

blog-imunitate-02

Aproape toți părinții români au un interes deosebit legat de imunitatea copilului și de prevenirea bolilor. ! sau altfel spus:

”Să-i dăm ceva de imunitate, ca să nu se mai îmbolnăvească.”

E adevărată afirmația, sau nu?!

Ce-i prevenția?

SIGUR NU ESTE : administrarea unui ”sirop de imunitate de la farmacie?” sau a 2,3,4 siropuri….sau ”i-am dat calciu și vitamine de imunitate” sau…Dacă ar fi așa simplu, ce bine ar fi! Diversitatea de produse de pe piață e un privilegiu ce poate ascunde capcane.

Și dacă produsele farmaceutice administrate din proprie inițiativă, naturiste sau nu, nu i se potrivesc? Nu vă e frică? Să nu stricați un echilibru așa de fin, precum sistemul de apărare nespecifică al organismului, în perioada lui cea mai activă?! Analiza medicală trebuie efectuată de pediatrul specialist, funcție de factorii enumerați, pentru a nu greși în evaluare și tratament.

Job-ul părintelui este să sesizeze, să se informeze, să evalueze situația și să apeleze la pediatru; apoi, în cunoștință de cauză, să aprobe sau nu, tratamentul recomandat.

Prevenția … o chestiune complicată!

Ea se referă la întrebarea ”Ce să facem ca să nu se întâmple?!

  • Se referă la situațiile când prevenire înseamnă și contracararea anumitor sindroame funcționale și sensibilități înnăscute sau dobândite ce se pot transforma ușor în boli.
  • Se referă la schimbarea unor obiceiuri și deprinderi dăunătoare ce pot duce la boli și transformarea lor, încet și cu răbdare, fără a bulversa viața copilului și a familiei sale, în ritualuri ce cultivă sănătatea (vezi alimentația/ îmbrăcămintea/igiena corporală).
  • Se referă la controlul și igiena mediului (colectivități/spații contaminate/ animale și alți vectori de transmisie a bolilor/anotimp)…mai greu de realizat.

Copilul are voie să răcească !

Teoria igienică spune că, pe principiul ”funcția crează organul”, micile provocări cu care sistemul imunitar al copilului se întâlnește (viroze, bolile copilăriei, etc) întăresc rezistența organismului la boală și cresc reacția de răspuns a sistemului imunitar.

Igiena excesivă, înlăturarea exagerată a secrețiilor corporale ce au rol de apărare a organismului la ”porțile de intrare” (nu există secreții inutile!), crearea permanentă a unui confort ambiental perfect, strică. Măsura în toate, modul natural de abordare, adaptarea copilului la mediul în care trăiește – sunt cheia succesului.

Sfatul pediatrului specialist este esențial în probleme de imunitate, alergie, nutriție, carențe de creștere, tulburări funcționale digestive, mici nereguli și atipii la copilul aparent sănătos, dar absolut obligatoriu în caz de boală, la copilul de orice vârstă.

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-12-oct-2017

CE MAI E NOU ÎN INFECȚIA CU HELICOBACTER PYLORI LA COPIL

Data publicarii: 2019-10-10 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-01

GREȘELI ÎN ABORDAREA INFECȚIILOR RESPIRATORII LA COPIL

Data publicarii: 2018-12-02 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-nov-18

DUREREA ABDOMINALĂ FĂRĂ CAUZĂ APARENTĂ

Data publicarii: 2018-11-07 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-23-oct-2017

STAREA DE PURTĂTOR SĂNĂTOS DE MICROB

Data publicarii: 2018-01-19 Publicat in Categorie: Copilul Sanatos
blog-copilul-sanatos-la-doctor

CUM RECUNOAȘTEM DISBIOZA COPILULUI NOSTRU?!

Data publicarii: 2017-07-06 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii