RAHITISMUL CARENȚIAL

” Ochii nu folosesc la nimic dacă mintea nu este deschisă”

RAHITISMUL CARENȚIAL

RAHITISMUL CARENȚIAL

poza-07-mai-2016

Definiție

Reprezintă un deficit de mineralizare la nivelul cartilagiului de creştere având ca şi consecinţă întârzierea vârstei osoase, cu încetinirea creşterii şi dezvoltării întregului organism al copilului.

Este o boală comună, des întâlnită, mai ales în regiunea noastră de climă temperată, unde expunerea la UV este deficitară. Aportul alimentar de vitamină D este și el, mai sărac decât în alte țări. Uneori, foarte rar, rahitismul este dat de lipsa de asimilare sau de pierderi de vitamină D, din cauze interne organice, defecte hormonale sau genetice.

Rahitismul carențial apare numai la organismele în creştere(copii), în 2 perioade: între 0-2 ani( primul puseu de creștere și cel mai accelerat) și între 12-16 ani ( cel de-al 2 lea puseu de creștere). Debutul bolii în primul puseu este în lunile 3-6 de viață, cu un maxim de risc în jurul vârstei de 12-18 luni. Frecvența este de 1:5 copii, cu raport egal fete/băieți.

Atenție!

Deficitul de vitamină D sau calciu, sesizat întâmplător la analize, nu este încă boala -rahitism.  Doar persistența în timp a acestor deficite (neobservate și necorectate la timp) poate conduce la boala osoasă, cu deformări specifice, numită rahitism carențial.

Cauze:

Factorii de risc și cauzele mai frecvente care au fost decelate în această boală sunt: aport alimentar insuficient de vit. D/calciu; prematuritate; infecţii repetate; malabsorbţia intestinală cu diaree frecventă; istoric familial de boli osoase ca osteomalacia, rahitismul, osteoporoză; boli cronice hepatice sau renale; condiţii de viaţă precare, etc.

Diagnosticul este aproape 100% clinic dar cauza exactă, gravitatea bolii, eficacitatea şi durata tratamentului se măsoară prin analize de laborator şi radiografii osoase.

Are impact asupra imunității, mușchilor, glandelor endocrine, metabolismului, creșterii în înălțime, dă anemie și modificări de dispoziție și comportament.

Nu vreau să insist asupra aspectelor clinice ale bolii ! Nu este treaba părintelui să o depisteze! Părintele are datoria de a respecta profilaxia şi de a fi doar sensibilizat de consecinţele nerespectării acestei profilaxii.

Vă recomand cu toată căldura colaborarea periodică cu medicul specialist pediatru pentru nuanţarea dozelor, personalizarea profilaxiei cu vitamina D şi calciu, pentru monitorizarea creşterii osoase… pentru a nu avea surprize!!!

Vă invit să admirați în poza alăturată o fetiță frumoasă, veselă și sănătoasă: fără semne de rahitism carențial; tratată sub supravegherea medicului pediatru cu cantități individualizate de vit D și minerale. Atât cât i-a trebuit! Nici mai mult, nici mai puțin!

Atenție! Odată stabilizate, deformările osoase devin permanente și nu se mai pot corecta. Deci, în felul ei, această boală reprezintă o urgență și o prioritate pentru părinți și doctori care trebuie să monitorizeze periodic ritmul de creștere, să asigure necesarul de vitmină D și minerale prin alimentație și suplimente (adică să facă corect profilaxia). Dacă dăm ce trebuie și când trebuie,  nu riscăm ca sugarul sau adolescentul vostru să dezvolte această boală!

Principii de tratament:

Odată instalată boala, rezultatele și eficiența depind de precocitatea și corectitudinea terapiei.

Ce se dă?!

  • Se dau cantități mari de vit D și calciu. Se dau magneziu și alte minerale. Se dau vitamine cu rol stimulativ al metabolismului osos.

 

  • Tratamentul trebuie să fie suficient de lung pentru a corecta deficitul şi a reumple rezervoarele (2-3 luni); cu analize de control periodice și monitorizare până la normalizarea clinică şi de laborator și cu… răbdare, până la vindecare, cu sau fără sechele(deformări osoase).
  • Omega 3 nu e vitamina D!
  • Calciul asociat cu magneziu în produsele de multivitamine de pe piață, conțin cantități prea mici de vit D, deci nu previn rahitismul ci, din contră, dereglează metabolismul osos și maschează simptomatologia!

 

MENTIUNI SPECIALE:

  • În alte ţări există alte scheme şi reguli de profilaxie, dar evident, tratamentul bolii se face identic. Dacă aveţi rezidenţă prelungită în alte ţări, respectaţi regulile de acolo. Pentru fiecare copil în parte trebuie ajustată doza, după nevoi.
  • M-aş bucura să reţineţi că este necesar să daţi vitamina D şi după 2 ani! O schemă acceptată se referă la administrarea profilaxiei în sezonul rece (1 septembrie -1 mai) tuturor copiiilor până la 7 ani, fără excepție. Apoi urmează o pauză pe ”perioada de aur a copilăriei”, când se presupune că dezvoltarea se face uniform, iar necesitățile sunt asigurate din plin de alimentație, aer și soare ( 7-12 ani).
  •  Odată cu al 2 puseu de creştere (11 -12 ani), reluăm administrarea profilactică de vit D pe toată perioada adolescenței, până la 18 ani, când formal, încetează creșterea și dezvoltarea osoasă. Dacă neglijați prevenirea rahitismului în această perioadă, deformările osoase pot fi mult mai grave decât la sugar, mai stabile și reacționează greu la tratamentele de recuperare-corectare.

Știați că…

În Europa centrală și nordică 50% din adulții tineri au deficit de vit D. Un procent foarte mare!!! Consecințele extraosoase sunt redutabile: scăderea rezistenței la infecții, sindrom metabolic cu predispoziție spre diabet zaharat, obezitate, tulburări psihoemoționale, alergii, risc de boli autoimmune și boli maligne prin dereglări, risc în sarcină.

Mesajul meu: 

 Soarele și ”Vitamina ” sa, joaca în aer liber pe orice vreme și anotimp, alimentația corectă și iubirea voastră… hrănesc și cresc copii frumoși și sănătoși, bucuria și împlinirea vieții de părinte.

Vezi și articolul ”VITAMINA SOARELUI”

 

 

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-12-oct-2017

CE MAI E NOU ÎN INFECȚIA CU HELICOBACTER PYLORI LA COPIL

Data publicarii: 2019-10-10 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-01

GREȘELI ÎN ABORDAREA INFECȚIILOR RESPIRATORII LA COPIL

Data publicarii: 2018-12-02 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-nov-18

DUREREA ABDOMINALĂ FĂRĂ CAUZĂ APARENTĂ

Data publicarii: 2018-11-07 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii