RINOADENOIDITA CRONICĂ (POLIPII NAZALI)

” Disponibilitatea mea de a observa, fără a mă speria, mă poate transforma într-un părinte eficient”

RINOADENOIDITA CRONICĂ (POLIPII NAZALI)

RINOADENOIDITA CRONICĂ (POLIPII NAZALI)

blog-copil-gradinita

Știu că așteptați o soluție vindecătoare universală, la așa o problemă frecventă și sâcâitoare. Nu o am! Nu există o soluție rapid aplicabilă, la toți copiii care au nasul înfundat din cauza inflamației cronice a polipilor nazali. Dar am o propunere de protocol medical, de urmat, pentru părinții vigilenți, care vor un plan de acțiune orientativ.

Când e cazul să ne îngrijorăm:

  • Nu respiră bine, face efort și zgomot la inspirație ( adică atunci când trage aerul în piept).
  • Sforăie noaptea, dar uneori și ziua, treaz fiind.
  • Are aspect caracteristic al feței cu cearcăne, paloare, gura deschisă cu buze uscate, miros urât în guriță.
  • E neatent, obosit , iritabil și fără chef de viață; mănâncă rău.

 

  Ce soluții medicale există?

Pentru copilul care are nasul înfundat, mai mult de 4-8 săptămâni, cu impact negativ asupra stării de sănătate, există 2 soluții de tratament:

  • una medicală, conservativă. Cu ea se începe; presupune un tratament medical mai lung, în încercarea de a ”dezumfla” formațiunile care obstruează căile respiratorii ale copilului vostru. Se desfășoară în colaborare cu pediatrul.
  • a 2 a cale este una radicală, chirurgicală, în colaborare cu ORL-istul. Ea se impune atunci când tratamentul pediatric nu și-a dovedit efectul.

Ce pași trebuie urmați pentru a obține rezultatele scontate?

Primul pas este evaluarea părintească fără de care nimic nu este posibil. Evaluarea părintească înseamnă a observa problema; a ști de cât timp durează obstrucția nazală; a studia impactul ei asupra stării de sănătate a copilului ( apetit, respirație, capacitate de efort, somn); a se informa despre sensibilitățile familiale de amigdalite și rinofaringite.Evaluarea părintească înseamnă: Ce are? De când are? Cum doarme? Cât de rău respiră? Sforăie noaptea? Dar ziua? Își trage una într-una, nasul? Mănâncă rău? Obosește prea repede? E iritabil și neatent?

Al 2 lea pas este abordarea pediatrului care evaluează situația generală medicală a copilului (inclusiv analize și investigații). Tratamentul conservativ este obligatoriu la oricare copil cu rinoadenoidită/amigdalită cronică, înainte de a apela, eventual, la tratamentul chirurgical.

Al 3 lea pas este examenul ORL – obligatoriu, în cadrul căruia specialistul ORL  evaluează situația locală și recomandă tratamentul său.

 

                   MESAJUL MEU:

Decizia de a opera sau nu, copilul vostru, de ”polipi”, se ia în echipa formată din tandemul: PĂRINTE+PEDIATRU+ Medic ORL-ist, în contextul în care  părintele este coparticipant activ la decizie, pentru că își poate da așa numitul       ” consimțământ informat” .

N.B. Discuție:

 Cunosc copii cu rinoadenoidite cronice care au evoluat spectaculos în următoarele luni, după ce au fost vindecați de această boală, prin operație .

Cunosc copii care nu au necesitat intervenție chirurgicală pentru că au răspuns foarte bine la tratamentul conservativ medical pediatric.

Cunosc copii care, sugari fiind, au fost etichetați greșit cu diagnosticul de polipi sau obstrucție nazală, când de fapt aveau stridor congenital.

Cunosc copii cărora le-a pierit simțul mirosului și au făcut complicații severe la mucoasa nazală, datorită excesului de picături de nas.

Cunosc copii cărora li s-a redus auzul ( hipoacuzie ireversibilă) datorită unei rinoadenoidite neglijate și netratate.

 

Sfatul specialistului pediatru este esențial în probleme de imunitate, alergie, nutriție, carențe de creștere, tulburări funcționale digestive, mici nereguli și atipii la copilul aparent sănătos și absolut obligatoriu în caz de boală, la copilul de orice vârstă.

 

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-12-oct-2017

CE MAI E NOU ÎN INFECȚIA CU HELICOBACTER PYLORI LA COPIL

Data publicarii: 2019-10-10 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-01

GREȘELI ÎN ABORDAREA INFECȚIILOR RESPIRATORII LA COPIL

Data publicarii: 2018-12-02 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-nov-18

DUREREA ABDOMINALĂ FĂRĂ CAUZĂ APARENTĂ

Data publicarii: 2018-11-07 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii