SUGARUL ȘI ALERGIILE LUI

”Dragi părinți, succesul medical al unui pediatru depinde întotdeauna și de voi!”

SUGARUL ȘI ALERGIILE LUI

SUGARUL ȘI ALERGIILE LUI

educatie-medicala-pediatru-sibiu-44

Teoria:

Sugarul, în uterul mamei, are intestinal steril. Odată cu trecerea prin vagin în cadrul nașterii natural ” se contaminează pozitiv, cu bacterii prietenoase”, care-l vor ajuta să creeze propria floră intestinală,rezistentă și stabilă.

Sugarii cu alergie au, din naștere, un profil intestinal diferit față de cei care nu au alergie. Mucoasa intestinală imatură, nu este închisă, fapt care favorizează trecerea mai ușoară a moleculelor străine în sânge și deci, declanșarea alergiei. Atopicii au mai puține bacterii benefice în intestin, dar au nevoie de cantități mai mari pentru a neutraliza efectul alergenilor. Anomalii ale florei intestinale pot determina reacții aberante ale intestinului sugarului încă de la început, din fragedă pruncie.

Rezultă că nașterea prin cezariană lipsește copilul de colonizarea cu bacteria saprofite din vaginul matern, deci favorizează direct instalarea alergiei ca boală la copil.

Măsuri alimentare pentru prevenirea alergiei la sugar

De ce este laptele de mamă așa de bun pentru sugarii cu potențial alergic?

Pentru că posedă  anticorpi și factori stabilizatori ai florei intestinale care neutralizează toxicitatea unor alimente și promovează toleranța digestivă pentru altele. Pentru că, mărește acceptarea de către intestin a  alimentelor pe care copilul le va mânca mai târziu. Continuarea alăptării la sân, pe perioada diversificării alimentației, crește toleranța intestinului sugarului la alimentul nou introdus.Extrem de important!

Dar când laptele de mamă nu e disponibil?

Folosim formule de lapte praf adaptate situației medicale a sugarului nostru. Cum alegem? În colaborare cu pediatrul.

Atenție la alimentație!

Vă recomand călduros ca diversificarea ( introducerea alimentației solide), să o inițiați după sfat pediatric competent, în lumina analizei comportamentului nutrițional al întregii familii. Greșelile alimentare în primul an de viață pot fi factorul declanșator al formelor severe de alergie…

Știați că orezul, administrat excesiv pentru o așa-zisă diaree care nu se mai termină, poate fi de fapt cel care întreține o alergie alimentară?

Informație practică:

  • Nou-născutul are erupții pe piele, prin alte mecanisme decât alergia. Diagnosticul de „alergic” se pune mult mai târziu.

 

  • Nou-născutul nu reacționează la tratament antialergic administrat pe guriță, pentru că nu posedă capacitatea enzimatică de a metaboliza medicamentul. Deci nu dați antialergice pe gură, în primele 2-3 luni de viață!

 

  • Semnalele de alarmă la sugar: dermatita/eczema atopică ( 1 din 4 sugari dezvoltă eczemă atopică în primii 2 ani de viață); bronșiolitele repetate; alergia alimentară cu manifestări digestive și cutanate zgomotoase; urticaria extinsă; laringitele severe, repetate, care necesită internări de urgență; reacții exagerate la înțepături de insecte…20-25% din sugari dezvoltă o boală atopică.

 

  • Testele la sugar nu sunt concludente. Clinicul și contextul familiei sunt totul! Și totuși…70% din sugarii cu alergie nu au un istoric de familie sugestiv. Capricioasă boală, nu-i așa?!

 

  • Nu neglijați o constipație rebelă la sugar! Nu neglijați diareea și colicile târzii. Știu din proprie experiență că vărsăturile în jet, chiar rare, nu trebuie neglijate niciodată… 5-8% din sugari sunt alergici la proteinele din laptele de vacă.

 

  • Factorii favorizanți în declanșarea alergiei la bebe: fumatul în preajma sugarului; infecțiile prost tratate sau excesul de antibiotice și paracetamol în primul an de viață; dezechilibrul metabolic determinat de administrarea excesivă a calciului, în prezența unei cantități prea mici de vitamina D.

…….

Mesajul meu:

Sfatul specialistului pediatru este esențial în probleme de imunitate, alergie, nutriție, carențe de creștere, tulburări funcționale digestive, mici nereguli și atipii la copilul aparent sănătos și absolut obligatoriu în caz de boală, la copilul de orice vârstă.

 

 De ce? Pentru echilibru! Ca să nu greșim! Trebuie să protejăm sugarul cu risc, dar, în același timp, trebuie să-i oferim o copilărie naturală și fericită, lipsită de stres și exagerări.

Nu orice atopic dezvoltă boala alergică! Copilul vostru nu este sensibil la tot! Conduita în fiecare caz este nuanțată și se stabilește cu specialistul pediatru.

Vă așteptăm cu drag!

Articole similare

cabinet-pediatrie-01

GREȘELI ÎN ABORDAREA INFECȚIILOR RESPIRATORII LA COPIL

Data publicarii: 2018-12-02 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-nov-18

DUREREA ABDOMINALĂ FĂRĂ CAUZĂ APARENTĂ

Data publicarii: 2018-11-07 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-01

”AU, MAMI, IAR MĂ DOARE BURTA!”

Data publicarii: 2018-08-21 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
poza-06-oct-2017

CONSTIPAȚIA CRONICĂ LA COPIL

Data publicarii: 2018-05-02 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii