TUSEA CRONICĂ LA COPIL

”Dna Doctor, copilul meu tot mai tușește!”

TUSEA CRONICĂ LA COPIL

TUSEA CRONICĂ LA COPIL

poza-07-oct-2017

De ce tușim?

Tusea este un reflex de apărare/ curățare a căilor respiratorii, care poate fi accentuat prin infecții respiratorii repetate sau prin contactul cu aeroalergeni cu rol iritant ( mucegai și igrasie, polen, substanțe volatile, păr de animale, etc.)

Cam așa se descrie medical o tuse (caracteristicile tusei):

– seacă; emetizantă( care provoacă vărsături); epuizantă, răgușită, în accese, zgomotoasă, cu secreții (productivă), lătrătoare, chintoasă – funcție de sectorul aparatului respirator afectat și de intensitatea bolii.

Factori favorizanți:

….igrasie, animale de companie, alți aeroalergeni (substanțe volatile), zestre genetică, infecții respiratorii recidivante, polipi(rinoadenoidita cronică hipertrofică), fumat în ambientul copilului, tuse persistentă incorect tratată sau neglijată, etc.

Demersul meu info…medical:

Voi încerca să vă ajut să înțelegeți diferența dintre tusea prelungită normală la un copil sănătos, aflat la finele unei infecții respiratorii și tusea cronică patologică, ce anunță complicații sau o boală cronică pulmonară. Voi încerca să vă ajut să faceți diferența dintre aceste 2 tipuri de tuse, în modul în care o gândește un pediatru care se ocupă cu patologia respiratorie a copilului.

Tusea prelungită la copilul sănătos

Definiție:

Este vorba despre tusea care rămâne după o infecție acută a căilor respiratorii, zilnică, fără agravare sau alte manifestări clinice de boală. Durata ei este de maxim 2-3 săptămâni. În tot acest timp copilul se simte bine, are apetit normal și energie…doar că mai tușește.

Există copii sănătoși care tușesc zilnic, fără să fie bolnavi, într-un proces de ”curățare/purificare” a căilor respiratorii. O medie de 10 episoade scurte de tuse/zi, mai ales în sezonul rece, sunt absolut normale.

35-40% din copii tușesc la 10-14 zile de la debutul unei infecții respiratorii simple, necomplicate. Dacă copilul, după o pauză de 3-4 zile, reia episoadele de tuse, nu înseamnă că: ”L-a întors boala!” ci că, pur și simplu, a achiziționat o altă infecție virală. Și atunci, faptul că tușește timp de 2-3 săptămâni, nu semnifică o tuse prelungită, ci infecții respiratorii virale repetate, ceea ce este o altă interpretare a situației și pretinde o altă conduită terapeutică.

Explicație:

După o infecție virală mai severă, mucoasa respiratorie rămâne vulnerabilă. La nivelul epiteliului respirator se află niște receptori ”j” care se desepitelizează sub agresiunea microbului viral. Refacerea mucoasei respiratorii și reepitelizarea receptorilor ”j” durează cam 2-4 săptămâni, funcție de virulența infecției. În acest timp se poate menține o tuse reactivă sau se pot achiziționa alte infecții virale din mediu.

Diagnosticul pozitiv:

Ce întreabă doctorul? Ce vrea să afle?!

În tusea nespecifică, chiar prelungită, trebuie evaluate atent grijile și așteptările părinților față de copilul lor, care tușește de ceva timp, dar în rest se simte bine. Pentru că tusea este un simptom ce crează încărcătură emoțională negativă părinților și naște discrepanță între manifestarea clinică reală și felul în care este descrisă și raportată către medic. Din această cauză, cel mai important lucru într-o astfel de situație, este ancheta medicală atentă și minuțioasă, care stabilește cu exactitate tabloul clinic de ansamblu al simptomatologiei, și anume:

  • Ce fel de tuse este (descrierea tusei)? Pediatrul specialist vrea să afle caracteristicile tusei și să stabilească cât mai exact care nivel respirator este afectat clinic (nas, faringe, laringe, trahee, plămân, bronhii).
  • Ce boli prezintă cei din familie și anturaj (istoricul familial al copilului)? Pediatrul vrea să afle dacă a fost în contact cu alte persoane bolnave acum (acut); dacă există tușitori cronici în familie; zestrea genetică cu posibil teren alergic, etc.
  • Ce boli respiratorii a mai avut? Pediatrul vrea să afle istoricul medical al copilului, adică cum s-a comportat la alte infecții, ce tratamente a făcut pentru faza acută și ce i s-a administrat pentru prevenire; cum a reacționat la aceste tratamente.
  • Ce a mai prezentat pe lângă tuse (complicații)? Pediatrul vrea să afle dacă tusea este izolată (fără alt simptom de însoțire), sau dacă se asociază cu alte manifestări clinice.

Aceste întrebări sunt obligatorii după intervalul de timp menționat și extrem de ”nesănătoase” înainte de acest interval de timp. De ce? Pentru că favorizează excesele de diagnostic și tratament. Din acest motiv!

Tratament:

Conduita medicală de principiu este: ”Vezi! Așteaptă! Analizează!”

Spune părintele exasperat…și noi chiar îl înțelegem: ” Nu pot să-l mai aud cum tușește!” Și totuși, conduita părinte responsabil-medic pediatru specialist trebuie să fie : ”Vezi! Așteaptă! Analizează!” Cât? Cam 2-3 săptămâni, cu vizite periodice la pediatrul specialist, pentru consult și reevaluare. Pentru că, precum vă spuneam, trebuie să dăm timp mucoasei respiratorii  ca să se vindece.  Asta-i conduita!  Trebuie explicat părinților că pot greși și pot face rău copilului, dacă se grăbesc sau dacă nu vor să înțeleagă și să coopereze.

Tratamentul de primă intenție:

  • În ambientul copilului trebuie să fie umiditate, nu prea cald, aerisire frecventă pentru reîmprospătarea aerului; aromoterapie cu uleiuri cu menthol/pin- de cea mai bună calitate( altfel devin ele însele factori iritativi),
  • izolare de contactul infecto-contagios cu alți ”răciți”. Evitarea colectivității, cu potențialul său infectant extrem de mare, este esențială în perioada de convalescență și refacere a mucoasei respiratorii ( 3-4-6 săptămâni după boală),
  • alimentație funcțională de întărire a imunității, miere( eliberatoare demonstrată de endorfine ce ameliorează tusea prin mecanism central), somn,
  • lichide care cresc fluidificarea secrețiilor bronșice ( fapt dovedit: suplimentarea de lichide pe gură în timpul infecțiilor virale scade aderența secrețiilor de mucoasa respiratorie și ușurează respirația),
  • vaccinarea alternativă, conform indicațiilor medicului pediatru specialist.

Sfatul pediatrului!

  • Filmați și înregistrați copilul în timpul accesului de tuse, ziua și noaptea, sau în timpul mesei la sugar.
  • Tusea productivă nu trebuie inhibată. Nu folosiți produse de tuse recomandate aiurea la farmacie sau de către persoane neavizate pentru că puteți foarte ușor înrăutăți situația.
  • Tusea productivă izolată a sugarului nu se tratează(conform Academiei Americane de Pediatrie, 2014). În SUA și Australia administrarea de antialergice și alte tratamente cronice înainte de intervalul de așteptare în tusea prelungită izolată la copil este total contraindicată.
  • Tratamentul tusei la copil va fi bazat întotdeauna pe etiologie( cauza bolii) și trebuie stabilit doar de pediatrul avizat. Nu se dau aiurea, fără discernământ, tot felul de inhibitoare ale tusei sau, și mai rău, antibiotice.
  • Nu se dau aerosoli medicali în rinofaringită și amigdalită, chiar dacă copilul tușește-contraindicație fermă.

Nu dați nimic fără justificare sau indicație medicală!Fiindcă aceasta este tusea prelungită la copilul sănătos, după o infecție respiratorie virală sau bacteriană mai ”serioasă”.

 

Tusea cronică patologică

Descriere:

Asta-i tot o tuse prelungită, care durează mai mult de 4 săptămâni și se complică cu alte manifestări de boală care afectează copilul. Este o  tuse zilnică, în accese,care se agravează, poate să oprească copilul din activitățile lui, cu tuse nocturnă asociată, uneori cu vărsături după accesul de tuse, etc. Are asociate și alte manifestări clinice: stare generală influențată, alergii, impact asupra creșterii și dezvoltării, alte semne clinice de boală.

La mai mult de 3-4 săptămâni de la debut, tusea neîntreruptă se consideră cronică, patologică și se investighează prin reevaluare clinică și de laborator.

La ce ne gândim?

Hai să vedem despre ce poate fi vorba:

  • tusea prelungită asociată unei boli cunoscute cronice;
  • tusea refractară, care persistă chiar după un diagnostic cert și un tratament corect efectuat;
  • tusea care se agravează în timp;
  • tusea însoțită de alte simptome și semne de boală respiratorie:otită, tusea din cauza afecțiunilor nasului: rinita cu microbi, purulentă ce întreține iritația căilor respiratorii și implicit tusea, polipii nazali sau rinita alergică rinoadenoidita cronică (polipi), tusea persistentă din astmul bronșic și wheezingul recurent.

 

Evaluarea cu teste de diagnostic clinic și de laborator se începe după săptămâna 3- 4 de tuse prelungită continuă, inclusiv nocturnă.

Mesajul meu

Scopul meu nu este să stabilim aici diagnosticul de tuse și tratamentul aferent!  Scopul meu este să vă ajut să înțelegeți tabloul clinic al unei tuse prelungite la copil,  pentru ca să puteți colabora și ajuta pediatrul să evalueze corect situația medicală a copilului vostru.

Cred că noi uităm adesea capacitatea miraculoasă a organismului unui copil de a se vindeca. Este un factor pe care ne este frică să ne bazăm. Dar el există și dovada mea, ca pediatru, sunt nenumărații copii la care acest tip de manifestare de boală s-a vindecat mai repede sau mai spectaculos decât am preconizat; și mai ales fără urmări. La cât timp? La 6-8 săptămâni după o viroză ”serioasă” de sezon rece.

 

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-12-oct-2017

CE MAI E NOU ÎN INFECȚIA CU HELICOBACTER PYLORI LA COPIL

Data publicarii: 2019-10-10 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-01

GREȘELI ÎN ABORDAREA INFECȚIILOR RESPIRATORII LA COPIL

Data publicarii: 2018-12-02 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-nov-18

DUREREA ABDOMINALĂ FĂRĂ CAUZĂ APARENTĂ

Data publicarii: 2018-11-07 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii