CE ”DAU” PĂRINȚII FĂRĂ SFAT MEDICAL?! 1

”Respectați puterea vitaminelor de a vindeca sau de a fi nocive!”

CE ”DAU” PĂRINȚII FĂRĂ SFAT MEDICAL?! 1

CE ”DAU” PĂRINȚII FĂRĂ SFAT MEDICAL?! 1

blog-copil-gradinita

Ce ”dau” părinții fără sfat medical?

Părinții administrează din proprie inițiativă sau la sfat nespecializat: vitamine și minerale (aceste mici ”bijuterii ale naturii”); dau ”naturiste” ( instrumentele vindecătoare din plante); dau ”întăritoare” ( care stimulează imunitatea), etc.

Experiența mea personală, ca pediatru, în prescrierea lor, a fost extrem de pozitivă. Organismul uman este programat genetic să fie compatibil cu toate cele enumerate mai sus. Armonizarea sănătății copilului vostru s-ar putea să fie suma tuturor căilor posibile de tratament, clasice și ajutătoare. Diferențe și divergențe au apărut atunci când așteptările sau pretențiile vizavi de puterea vindecătoare a acestor remedii naturale, au fost inadecvate.

Demersul meu scriitoricesc vă oferă posibilitatea obiectivă ca, pe parcursul mai multor articole medicale, să căpătați abilitatea de a discerne între infinitele oferte de pe piață,  între adevărul medical și promisiunile comerciale.

Scopul?! Informarea corectă. Dacă tot alegeți să dați vitamine, minerale și alte suplimente nutritive copilului vostru, faceți-o în mod responsabil!

Vitaminele și mineralele, aceste ”bijuterii ale naturii”

Pentru copilul vostru, beneficiile unui aport adecvat de vitamine și minerale încă de la început, sunt enorme. Începutul e în viața intrauterină, adică în timpul sarcinii, apoi după naștere, pe toată perioada copilăriei. Asta e clar, pentru toată lumea!

Puțină teorie:

 Principalii constituienți ai dietei copilului vostru sunt cunoscuți sub denumirea de macronutrienți (proteine, carbohidrați, grăsimi) și reprezintă baza materială a dezvoltării sale. Vitaminele și mineralele sunt micronutrienți, care reprezintă compuși organici ce fac posibilă transformarea ”bazei” de macronutrienți în substanțe apte să fie folosite de diferitele structuri ale organismului (ex: transformă carbohidrații în energie, proteinele în neurotransmițători și precursori hormonali; transformă grăsimile în bază celulară, etc.) Au rol de catalizatori ai proceselor metabolice, de protecţie împotriva unor substanţe toxice, de transport sau de mesageri ai celulelor. Vitaminele au rol de prehormoni, intervenind inclusiv în activarea hormonului creșterii (STH).

Cu excepția vitaminei D, pe care organismul o poate produce în piele, restul de vitamine și minerale nu pot fi fabricate de organismul nostru și sunt furnizate exclusiv dinafară, prin alimente.

Toată lumea știe că alimentele de bună calitate și cât mai proaspete reprezintă principala sursă de vitamine și minerale.N-am să vă înșir toate virtuțile celor 13 vitamine și nenumăratelor minerale, pentru că le cunoașteți cu toții. Și, de fapt, nici nu vă interesează în mod deosebit amănuntele! Ceea ce contează cu adevărat este ceea ce trebuie să facă părintele pentru menținerea sănătății copilului său. Atât! Așa că mi-am propus să vă povestesc despre alte lucruri, pe care poate nu le cunoașteți sau care reprezintă noutăți.

Cum se dau vitaminele?

Principii de administrare

…sau, mai exact, ce trebuie să știe orice părinte despre ele, pentru a nu greși, pentru a nu exagera, pentru a păstra ”măsura de aur” în administrarea de astfel de suplimente:

  • Atenție la mâncare! Conceptul modern de medicină integrată la copil și adult reclamă asocierea tratamentelor cu vitamine și minerale cu regimuri alimentare specifice și suplimente nutritive de completare, după context. Regimul alimentar adecvat are rolul de a suplimenta lipsurile, de a potența efectele, de a facilita absorbția și prelucrarea vitaminelor administrate, etc.
  • Nu se dă orice, oricând! Administrarea de vitamine și minerale trebuie să respecte ciclurile de creștere și dezvoltare ale organismului, ritmurile sezoniere, să răspundă necesităților specifice copilului vostru.
  • Vitaminelor le place socializarea! Studiile au arătat că anumite vitamine sau săruri minerale se absorb mai bine și mai eficient în prezența altor vitamine și săruri, enzime și reglatoare ale florei intestinale. Aceste asocieri sunt extrem de benefice pentru asimilare și metabolizare
  • Vitaminele sunt selective! Au simpatii și antipatii… Și atunci rezultă că nu e bine să dăm ”adunare generală” adică mult uzitatele complexe de vitamine+minerale+stimulente ale imunității (gen echinacaeea)+ miere și produsele ei +… toate grămadă… Părerea mea de pediatru este că nu au nici un efect benefic administrate astfel! Aceste preparate complexe care conțin de toate mie, personal, nu-mi plac. Le recomand rar copiilor, de obicei după o boală infecțioasă prelungită, în convalescență, pentru creșterea puterii generale a organismului; pe perioade scurte și bine determinate; în boli cronice sau infecții repetate, în distrofii sau insuficiența creșterii (după ce am umplut ”rezervoarele” organismului cu ce lipsește, conform analizelor); pentru stimularea metabolismului, la finalul tratamentului specific.
  • Și gazda contează! Indiferent de afecțiunea pentru care sunt recomandate, vitaminele și mineralele se absorb eficient într-un intestin ”pregătit”: integru și sănătos, cu o floră intestinală vie și echilibrată, cu un pachet enzimatic eficient la bariera de trecere, etc.
  • Nu uitați de pediatru! Tratamentul trebuie recomandat, evaluat și monitorizat de către pediatru, după efectuarea unor investigații clinice și de laborator. Vă recomand să nu acceptați niciodată administrarea vitaminelor, mineralelor și suplimentelor nutritive fără justificare medicală solidă!
  • Aveți răbdare! Vă încurajez să lăsați să treacă măcar 2-3 luni înainte de a evalua efectele tratamentului cu vitamine și minerale asupra copilului vostru.

Știați că:

  • Înafară de vitamina D și, eventual, de 1-2 cure de calciu, sugarul sănătos, în primul său an de viață, nu are nevoie de nici un alt supliment?
  • Există alimente funcționale cu rol ajutător în diferite stări patologice ale organismului copilului vostru?
  • Unele vitamine și minerale se pot acumula și da intoxicații?
  • Unele vitamine și minerale sunt incompatibile administrate împreună? Iar altele din contră, se stimulează reciproc?
  • Excesul de vitamine și minerale, la fel ca și excesul de alimente, poate conduce la alterări nutriționale la nivel hepatic, pancreatic sau intestinal, uneori severe, neînsoțite neapărat de obezitate sau diabet, dar cu răsunet larg asupra sănătății generale a copilului și viitorului adult? Poate apare efort de eliminare a surplusului; depunerea lor prin alte locuri; alergizări și intoleranțe nespecifice.

 

Mesajul meu:

Dacă vreți să fiți sănătoși, voi și copiii voștri, investiți în calitatea alimentelor cu care vă hrăniți.

Vitaminele perfecte și mineralele perfecte se găsesc numai în alimente. Ele sunt create de natură în asocieri ideale, pentru a facilita o absorbție intestinală, o metabolizare și o utilizare completă și eficientă. Vitaminele la cutie sunt alternativa… ” de nevoie”.

La întrebarea părintescă: ”Ce să fac ca să am un copil sănătos?” …răspunsul în lumea noastră modernă, este: ” Fiți un model de viață sănătoasă și echilibrată, iar copiii vă vor copia în toate,  fără să mai fie nevoie să-i obligați sau să-i convingeți”.

Va urma

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-23-oct-2017

STAREA DE PURTĂTOR SĂNĂTOS DE MICROB

Data publicarii: 2018-01-19 Publicat in Categorie: Copilul Sanatos
blog-copilul-sanatos-la-doctor

CUM RECUNOAȘTEM DISBIOZA COPILULUI NOSTRU?!

Data publicarii: 2017-07-06 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii