ADOLESCENTUL, ACEST ADORABIL CĂUTĂTOR ÎN STELE 2

Hai să iubim ceea ce este și cum este fără să idealizăm, fără pretenții și fără prejudecăți.

ADOLESCENTUL, ACEST ADORABIL CĂUTĂTOR ÎN STELE 2

ADOLESCENTUL, ACEST ADORABIL CĂUTĂTOR ÎN STELE 2

adolescent-06

Adolescentul e ca o gaură neagră. Înghite tot cu aviditate, mănâncă viață pe pâine, de dimineața până seara, dar nu lasă nici un fir de lumină călăuzitoare pentru părinți săi. Dacă cu copilul mic sunteți storși fizic și exersați mai ales îngrijorări medicale, ca părinți de adolescent ieșiți storși psihic și emoțional, fără să aveți certitudinea că ați rezolvat ceva. Așa pare. Dar nu e. Absoarbe tot. 70% din ce faceți, 20% din cum sunteți (atitudinile interioare pe care le intuiește perfect pentru că e copilul vostru și trăiește cu voi) și 10% din ce-i spuneți. Atenție ce-i furnizați cu sau fără voie. Investiți și aveți răbdare. Nimic nu se pierde. Nimic nu e inutil.

Viața nu e perfectă. Nici pentru el, nici pentru voi. Nu puteți fi părinți perfecți. Greșim cu toții. Arătați-vă în lumina reală. Va aprecia sinceritatea și va înțelege că nici voi nu sunteți supereroi. Eu cred într-o singură soluție ce repară greșeli părintești pe care le facem fără să vrem, față de copiii noștri. Ea este cererea de scuze /iertare dacă am greșit, sau am exagerat, sau n-am înțeles… E adevărat că metoda știrbește din așa zisa autoritate părintească impusă ” prin lege și tradiție” dar eu nu am găsit o metodă mai eficientă de a limpezi lucrurile cu oricine, nu numai cu copilul. Scuzele sincere deschid poarta comunicării iar justificarea și explicarea faptelor și deciziilor noastre, aduc înțelegerea comportamentului părintesc,  în general. De obicei, noi, ca părinți, cerem justificarea comportamentului copilului. Faceți invers și veți vedea minuni.

Ajutați-l să se simtă important. Cereți-i părerea în” hotărâri de oameni mari”. Veți fi uimiți câte știe, câte lucruri a învățat de fapt de la voi sau de aiurea, dar fie nu le aplică încă, fie nu arată că le știe decât dacă este provocat. Faceți-l membru cu drepturi egale al echipei familiale, nu bijuteria coroanei sau oaia neagră.

Autoironia este unealta oamenilor puternici atunci cînd vor să detensioneze un conflict, să-și justifice inabilitățile  sau eșecul.  Râsul ca terapie. Învățați-l să râdă de el și de neputințele lui. Fiți o familie veselă.

Insistați pe valorile morale și spirituale universale. Hrăniți-l cu ele. Spuneți pilde și povești.Mizați pe reguli mari, care conțin aceste valori. Acestea se însămânțează mai greu, dar nu se demodează și nu se schimbă.  Merită efortul!

Nu-i pretindeți lui dovezi de iubire. Aratați-i doar iubirea voastră și lăsați restul să se înfăptuiască. Iar el, viețuind într-un mediu plin de iubire, va înflori pe dinafară și va căuta permanent să se echilibreze pe dinăuntru. Și, pentru că orice adolescent e un filosof și un gânditor, își va pune singur întrebarea firească:

” Cum pot prelungi această stare de mulțumire și iubire? Cum pot să nu o stric? Armonizându-mă pe mine cu ceilalți membri din familie (mama, tata, frați, bunici) și cu societatea…armonizându-mă cu mine însumi așa cum sunt, atât cât sunt”…De fapt, dragi părinți de adolescenți, ăsta-i principalul lui job până pe la 18 ani : armonizarea.

Învățați-l un singur lucru: Să se iubească și să se respecte pe sine așa cum e. Să-i placă de el. Cred cu tărie că asta e frâna adolescentului, în lupta cu tentațiile mari și periculoase, cu greșelile grave de comportament și dependențele de orice fel: iubirea și stima de sine. Ochii voștri să fie oglinda copilului vostru. Să vadă în ei un adolescent ”cool”, ce merită încredere chiar când greșește.

Sfatul medicului!

E plină lumea de sfaturi, ca de boli. Cred că din cauză că sunt gratis. Și te fac important când le dai. Fiți creativi și inventați-vă propriile rețete de viață funcționale pentru voi și copiii voștri.

                                                                               Vă doresc succes!

Articole similare

poza-21-mai-2016

IUBIREA PĂRINTEASCĂ NU-I ÎNGRIJORARE!

Data publicarii: 2017-01-12 Publicat in Categorie: Colectia cu Idei
poza-08-mai-2016

COPILUL CUMINTE DE ȘCOALĂ GENERALĂ

Data publicarii: 2016-09-13 Publicat in Categorie: Colectia cu Idei
blog-copil-gradinita2

REȚETA MEA PENTRU UN COPIL MIC CUMINTE 3

Data publicarii: 2016-02-28 Publicat in Categorie: Colectia cu Idei

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii