COPILUL ”PREA SLAB”

Copilul ” prea slab” primește întotdeauna mai multe vitamine și suplimente alimentare decât are nevoie!

COPILUL ”PREA SLAB”

COPILUL ” PREA SLAB”

cand-copilul-refuza-sa-manance

Contextul:

”Nu mănâncă?!  A fost bolnav?!  E prea slab?! … Dați-i niște vitamine! …  Multe și de toate…Că oricum nu știm ce lipsește și de fapt nici nu știm dacă lipsește ceva. Dar dăm  de toate.  Gata consultația.”

Nu toți copiii așa-zis ” prea slabi” sunt bolnavi sau necesită neapărat tratament de ”îngrășare”.

Părinții vin la consultație cu așteptările lor: vor ”Să crească mai bine” copilul lor;  ”Să mănânce mai mult, tot ce-i dau dacă se poate”; ”Să se îngrașă”;  ”Să nu mai răcească”;  ”Să își îmbunătățească atenția și rezultatele școlare”…uitând că, a fi sănătos înseamnă de fapt să nu simți nimic, nici o durere, să ai energie și să te simți bine și fericit în pielea ta și nu neapărat să ai o foame de lup și să mănânci de toate.

Însă, cu certitudine, toți copiii care nu se încadrează în normele standard de creștere, chiar dacă sunt sănătoși aparent, necesită consultație pediatrică de evaluare; periodic, adică la 3-4 luni interval sau ori de câte ori copilul are un puseu de creștere mai accelerat.

Job-ul vostru, dragi părinți cu copii ”prea slabi” este de a vă măsura și cântări copilul mic, școlar sau adolescent, cam o dată la 2 luni.

Job-ul vostru este de a supraveghea mai ales calitatea și orarul meselor, nu neapărat cantitatea lor.

Job-ul vostru este de a evalua tranzitul intestinal și starea generală a copilului vostru. Scopul acestui demers este de a sesiza schimbările de comportament nutrițional și eventuale tulburări digestive, alergii, disfuncționalități sau dureri repetitive și a vă adresa pediatrului specialist periodic, pentru evaluare.

Consultația pediatrică la copilul ”prea slab”, indiferent de vârstă,  presupune  o evaluare medicală completă, bazată pe dovezi științifice (clinic, analize și evaluări imagistice), nu doar administrare de vitamine și suplimente alimentare. Consultația pediatrică completă la copilul ”prea slab” presupune fișă de monitorizare a rezultatelor cel puțin 3 luni; presupune să se comunice părinților tot ce se poate face în viitor,  pentru a asigura o creștere și o dezvoltare armonioasă a copilului, în parametrii lui constituționali.

Consultația pediatrică de specialitate în acest caz, presupune obligatoriu, respectarea preferințelor alimentare ale copilului și pe cât posibil, respectarea  obiceiurilor culinare ale familiei sale.

Știați că…

  • Studiile au arătat că, între 9-12 ani, copilul este cel mai deschis către învățarea bunelor obiceiuri de alimentație sănătoasă.
  • Comentariile negative și uneori umilitoare legate de aspectul fizic pe care anturajul le face asupra copilului mic sau mare în prezența acestuia pot avea un impact dezastruos asupra impresiei pe care acesta o dezvoltă despre sine .Copilul care aude încă de la vârste foarte mici că-i prea mic, prea slab, prea agitat, nu destul de inteligent sau nevrednic în vreun fel ajunge să creadă că părinții pe care-i iubește atât de mult nu-l plac și nu sunt mulțumiți de el …ăsta chiar că-i motiv de deprimare și pierderea totală a apetitului și poftei de viață!

 

                                                           Vă invităm la o consultație de nutriție pentru copilul sănătos!

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-23-oct-2017

STAREA DE PURTĂTOR SĂNĂTOS DE MICROB

Data publicarii: 2018-01-19 Publicat in Categorie: Copilul Sanatos
blog-copilul-sanatos-la-doctor

CUM RECUNOAȘTEM DISBIOZA COPILULUI NOSTRU?!

Data publicarii: 2017-07-06 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii