CU BEBE LA ”Spa” BAIA GENERALĂ

Baia și masajul... altfel decât un prilej de reclamă la produse cosmetice pentru bebeluși!

CU BEBE LA ”Spa” BAIA GENERALĂ

2. BAIA GENERALĂ

poza-19-oct-2017

Baia se poate face în oricare moment al zilei, cu condiția ca sugarul să fie odihnit și nemâncat ( manipularea copilului foarte mic, cu stomacul plin, imediat după masă, poate duce la declanșarea de vărsături). Pe de altă parte, aveți totuși grijă să nu fie ”prea înfometat”, pentru că dacă va plânge sau va fi prea agitat la baie nu o să-i facă nici o plăcere, nici lui și nici vouă.

Eu recomand ca baia să se facă seara, înainte de masă și de culcare. Ritualul îmbăierii pregătește terenul pentru ritualul somnului și asigură un mod minunat de liniștire după aventurile zilei. Noi toți știm că baia de seară este recomandată tuturor, mari și mici, în terapia tulburărilor de somn.

Însă, e adevărat că sunt și unii bebeluși care se înviorează așa de tare după o baie reușită, încât nu mai vor nici să doarmă, nici să mănânce. La aceștia, e bine să mutați baia dimineața sau în alt moment al zilei, dar întotdeauna înainte de masă. Cel puțin o oră după ce a fost îmbăiat, nu iese la plimbare!

Pregătirea pentru baie:

Baia trebuie să decurgă ca un ritual, același, în fiecare zi!

  • Până la 6 luni de viață e bine să aibă vănița lui. Apoi, odată ce șade binișor, pe la 6-7 luni, se admite și îmbăierea în cada mare.
  • Se amestecă apă caldă cu apă rece și se introduce gelul de duș în văniță; nu e bine să fie aplicat direct pe pielea sugarului. Temperatura apei se încearcă pur și simplu cu cotul. Zona de confort se află în jur de 37°C – 37,5°C (apropiată de temperatura corporală). Adâncimea apei din vană trebuie să ajungă până la nivelul șoldului copilului care stă în poziția așezat (aprox 5-10 cm);
  • După 2 luni de viață, faceți un mic duș cu apă mai rece, pentru clătirea definitivă cu apă proaspătă, de la robinet.
  • Atenție! Nu se pun dezinfectanți în apa de baie! Acestea sunt metode de spital care sunt bune și juste acolo, nu acasă și mai ales nu pe termen lung.

Să aveți întotdeauna la îndemână cosmeticele pentru îmbăiere! Cum să alegem cele mai eficiente produse de spălare pentru bebelușul vostru? Iată în continuare câteva sfaturi:

Produsul ”ideal” de curățare

Produsul cosmetic ideal de îngrijire a pielii sugarului trebuie să întrunească obligatoriu, câteva calități:

  • să curețe bine și repede pielea, asigurând o igienă perfectă.
  • să respecte integritatea morfofuncțională a pielii sugarului, protejând imunitatea tegumentară.
  • să aibă capacitate mare de emoliere și hidratare a pielii (folosiți emulsii sau uleiuri și mai puțin creme și pudre);
  • să poată fi folosit zilnic și, prin utilizare îndelungată, să nu producă efecte secundare nedorite (alergii, modificarea pH-ul pielii);
  • să nu irite ochii;
  • să nu fie toxic, dacă este înghițit .

N.B.

Aceste ”virtuți” obligatorii pentru sănătatea și integritatea pielii copilului vostru nu prea sunt specificate explicit pe etichetele de prezentare a produselor cosmetice pentru sugari și copii. Drept urmare, luând în considerare și anumite sensibilități specifice ce pot apare (alergii sau intoleranțe), e bine să chibzuiți cu atenție ce produse de curățare și îngrijire a pielii alegeți pentru copilul vostru, de pe piața extrem de ofertantă de săpunuri, șampoane, emulsii, creme, uleiuri….

Evitați!

  • substanțele posibil toxice /alergice/iritativ mecanice de contact;
  • evitați produsele de spălare clasice/ “energice”/ ptr adulți;
  • evitați preparatele ”din casă” neomologate sau unguente medicinale nerecomandate de medic. Date în cantități mari, pe perioade lungi de timp (și de cele mai multe ori total nejustificat sau nepotrivit), ele se pot absorbi prin piele și da un efect cumulativ, creând probleme;
  • evitați spălarea doar cu apă “simplă”, inclusiv apa dură, clorurată. Ea singură nu poate curăța eficient; irită pielea sugarului și determină uscăciunea excesivă a pielii, eczeme și… probleme!

Pregătirea pentru baie mai include aranjarea tuturor lucrurilor copilului, cât mai la îndemână. Îmbrăcămintea trebuie așezată în ordinea inversă utilizării, cu un prosop mare, eventual încălzit, așezat deasupra hainelor.

Nu uitați de cosmeticele pe care vreți să le aplicați după baie și de cele necesare toaletei locale (trusa de unghii, pila, forfecuța, vas mic cu apă fiartă și răcită, tampoane de vată, pentru toaleta urechilor, ochilor, feței); să vă fie și ele la îndemână.

Organizați-vă!

Cum spălăm? În ce ordine?

Tehnica îmbăierii

  • Se introduce sugarul în văniță susținând capul și gâtul cu mâna și antebrațul, în timp ce, cu cealaltă mână susținem regiunea fesieră;
  • Capul și gâtul sunt susținute ferm, pentru siguranță, pe tot parcursul îmbăierii; cu cealaltă mână stropim corpul cu apă;
  • Spălatul părului și al corpului se face cu același șampon pentru sugari;
  • Nu uitați de dușul ”de clătire și CĂLIRE” de la sfârșitul băii, cu apă puțin mai rece, aplicat pe spate, în zona cervicală; duș scurt, de 20-30 secunde.
  • Scoaterea copilului din apă după îmbăiere se face rapid. Ridicarea din văniță a sugarului până la 6 luni se face astfel: o mână susține gâtul și capul, iar cealaltă regiunea fesieră sau picioarele; din vana mare, sugarul de peste 6-7 luni, se scoate ținându-l de subțiori;
  • Se șterge copilul cu un prosop moale,încălzit, prin tamponare și fără frecare;
  • Se face toaleta conform indicațiilor de la baia parțială;
  • Întrucât după baie tegumentele devin uscate, se va aplica o soluție emolientă sau un unguent protector, care menține integritatea stratului cornos și funcția de barieră a pielii. Alegeți produse cosmetice din gama special adaptată pentru bebe, evident de cea mai bună calitate!

……………………

Atenție mare la siguranța copilului în timpul îmbăierii și îmbrăcării!

  • Pentru siguranța lui, copilul nu se lasă singur în timpul băii! Nu ne vom depărta la o distanță prea mare de vană, care să nu permită intervenția imediată!
  • Obligatoriu este covorașul de baie din cauciuc, fixat cu ventuze pe fundul căzii (evită alunecarea sugarului în vană);
  • Nu se dă drumul la apă fierbinte cât timp sugarul este în baie! Dacă robinetul este fierbinte se va înfășura cu un prosop.
  • Se evită agitația prea mare a copilului în timpul îmbăierii. Nu va fi lăsat să se ridice în picioare!
  • Nu lăsați niciodată sugarul, oricât de mic și neajutorat vă pare, nesupravegheat, pe masa de înfășat. Nici măcar o secundă! Multe accidente se pot produce exact când vă așteptați mai puțin!

Mesajul meu:

Toate secrețiile corpului uman sunt utile și apără organismul la porțile de intrare; conțin un bagaj complet de anticorpi, enzime și factori de inhibare a înmulțirii microbilor. Spălând excesiv și nejustificat aceste zone, care reprezintă posibile porți de intrare a microorganismelor în corp, riscați să anulați barierele naturale de protecție.

Vă invit cu drag la articolul următor, despre virtuțile nebănuite ale masajului la sugar.

Va urma

Articole similare

educatie-medicala-pediatru-sibiu-16

COLICILE ABDOMINALE

Data publicarii: 2023-09-04 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
foto-copii-pediatrie-sibiu-19

NOUTĂȚI ÎN DIVERSIFICAREA ALIMENTAȚIEI LA SUGAR

Data publicarii: 2021-03-11 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
educatie-medicala-pediatru-sibiu-10

CU BEBE LA ”Spa”. MASAJUL

Data publicarii: 2018-03-13 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
poza-15-oct-2017

CU BEBE LA ”Spa”! BAIA PARȚIALĂ

Data publicarii: 2018-02-03 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii